Zvláštní těla ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅





Zvláštní těla

Když hračka, hmyz nebo jakékoli jiné cizí těleso vstoupí do těla kůží, ústy, očima, nosem nebo ušima, může způsobit nepohodlí, může-li způsobit nepohodlí, může způsobit komplikace, pokud se s ním včas a řádně nepracuje.

Seznam článků o zahraničních orgánech

  1. Nehody cizích těles
  2. Cizí těla v očích
  3. Cizí těla v uších
  4. Cizí těla v nose
  5. Cizí těla v ústech
  6. Cizí těla na kůži

Nehody cizích těles



Kleště k odstranění cizích těles

    Cizí těleso  je nějaký vnější prvek, který vstupuje do našeho těla prostřednictvím některého z přírodních vstupních cest, ať už je to na kůži, nebo jakýkoliv otvor, jako ústa, nos nebo uši, brání řádnému fungování orgánu, který může přijít generovat různé škody.
    Nehody cizích těles jsou velmi normální u dětí, které si hrají na průzkum vlastního těla; tímto způsobem se do těla zavádějí hračky a další drobné předměty. Někdy si to rodiče nevšimnou, dokud se nezačnou projevovat známky krvácení nebo bolesti.
    Je však třeba vzít v úvahu, že podobná situace může nastat i náhodně, a to jak u dětí, tak u lidí v jakémkoli věku, jako například v případě kouření při jídle, v případě skvrn, které přicházejí do styku s okem, nebo dokonce kvůli hmyzu, který vstupuje skrz různé otvory.
    V každé situaci, kdy cizí tělesa existují různými způsoby vstupu, musí být přijata vhodná opatření k jejich odstranění, aniž by to způsobilo další poškození.


    Cizí těla v očích




    Známka cizího těla v očích
    Známka cizího těla v oku

      Zde jsou příčiny a příznaky cizího těla vstupujícího do oka, nejlepší způsob, jak jednat a co by se v těchto případech nemělo nikdy dělat:

      Příčina a příznaky cizích těles v očích

      Nejčastější příčinou problému s cizím tělem v oku je náhodný vstup malých částic prachu, nečistot, písku, kovu, vláken nebo pohyb kontaktních čoček.
      Nejčastějšími příznaky, které se vyskytnou, když máte v těle cizí tělo, je svědění a bolest v zasaženém oku, zarudnutí, nepohodlí se světlem, trhání, pálení a potíže s udržením otevřeného oka.

      Co dělat s cizím tělem v oku

      Aby se předešlo komplikacím, když je cizí těleso pozorováno v oku, je třeba dodržovat následující kroky:
      • Před dotykem oka je nezbytné si dobře umýt ruce velkým množstvím mýdla a vody.
      • Sedněte si oběť s hlavou odhodenou dozadu a postavte se na místo s dobrým světlem a tam, kde máte lepší viditelnost.
      • Pomocí dvou prstů otevřete oko a požádejte postiženou osobu, aby ji posunula nahoru a dolů a do stran, aby hledala jakýkoli cizí prvek.
      • Chcete-li odstranit cizí těleso, použijte stříkačku (bez jehly) naplněnou vodou, kterou se očistí rohovka, nakloňte hlavu ke straně postiženého oka tak, aby voda padala a odváděla nečistoty nebo tělo.
      • Pokud to není odstraněno tímto způsobem, ale je vidět cizí těleso, můžete se pokusit jej odstranit špičkou čisté tkáně nebo sterilní gázy.

      Co dělat

      Měli byste také znát možné činnosti, které nejsou prospěšné, pokud chcete vyřešit cizí těleso v oku.
      • Nikdy si nemyjte oči a nedovolte, aby se oběť dotkla.
      • Nepokoušejte se odstranit prvek násilím nebo stisknutím prstů, protože by to mohlo poškrábat rohovku a způsobit další poškození.
      • Nepoužívejte oční kapky nebo masti.

      Cizí těla v uších



      Hledáte cizí tělesa v uších

        To jsou příčiny a příznaky cizího těla vstupujícího  do ucha , stejně jako nejlepší způsob, jak jednat, a co by se v těchto případech nemělo nikdy dělat:

        Příčiny a příznaky cizího těla v uchu

        Zavádění malých předmětů, jako jsou hračky nebo šperky, je v těchto případech nejběžnější, ačkoli problém s uchem může nastat také v důsledku vstupu malého hmyzu.
        Pokud situace způsobí hmyz, může osoba slyšet bzučení v uchu a může si všimnout bolesti a sníženého sluchu. Když je příčinou předmět, bude při pohybu hlavy bolest a nepohodlí se sníženým sluchem.

        Co dělat s cizím tělem v uchu

        • Nejprve je třeba objasnit, jaký typ cizího tělesa vstoupil do ucha.
        • Pokud se jedná o hmyz, nakloňte hlavu od postiženého a vlijte tři nebo čtyři kapky olivového oleje nebo dětského oleje. Pak se opřete o druhou stranu a počkejte, až olej vytáhne hmyz pryč.
        • V případě, že je tělo malým objektem, bude jediným opatřením, které bude použito, naklonění hlavy směrem k postižené straně a vyčkávání, až spadne sama. Pokud to nefunguje, jděte do lékařského střediska.

        Co dělat

        • Prsty nebo kleště nikdy nebudou zasunuty, aby se tělo odstranilo, protože by mohlo dojít k poškození ušního bubínku nebo jiných struktur, kromě toho, že se tělo vloží hlouběji.
        • Neaplikujte ušní kapky ani masti.

        Cizí těla v nose



        Cizí těla v nose

          Zde jsou příčiny a příznaky cizího těla vstupujícího  do nosu , stejně jako nejlepší způsob, jak jednat, a co by se v těchto případech nemělo nikdy dělat:

          Příčiny a příznaky cizích těles v nose

          Nejčastějšími příčinami jsou kousky jídla, jako jsou kosti nebo drobky, které nejsou řádně spolknuty a stoupají do dýchacích cest, nebo také hračky nebo malé kousky, které si mohou děti při hraní dát do nosu.
          Normálně v těchto případech pociťujete intenzivní bolest a zánět nosní sliznice, potíže s dýcháním nosem a dokonce může dojít k výtoku sliznice krví nebo hnisem.

          Co dělat s cizím tělem v nose

          Akce se budou lišit v závislosti na typu objektu uvíznutého v nose:
          • Zjistěte, jaký typ cizího těla je; hračka, malý předmět nebo jídlo. To je důležité, protože pokud se jedná o semeno nebo ovocný kámen, se sekrecí se zvětšuje a překážka se zhoršuje.
          • Pokud je to nějaký jiný malý předmět, připojte nepoškozenou nosní dírku (nikoli postiženou) a řekněte oběti, aby jemně foukala. Je důležité dýchat ústy, aby nedošlo k hlubšímu představení objektu. Tlak vzduchu to pomůže. Pokud to nepomůže, navštivte lékařské centrum.

          Co dělat

          Existence cizího těla v nose je choulostivá situace, proto je důležité znát akce, které přinášejí rizika:
          • Nevkládejte prsty ani pinzetu, abyste se pokusili vytáhnout tělo, protože je pravděpodobné, že je náhodně zasunuto hlouběji.
          • Nepokoušejte se odstranit předmět, který nelze vidět nebo který nelze snadno uchopit, protože by to mohlo dále poškodit sliznici.
          • Při ozvučení se vyhněte příliš velkému násilí nebo příliš často, protože vnitřní tlak by mohl poškodit ucho.

          Cizí těla v ústech



          Cizí těla v ústech dospělého

            Zde jsou příčiny a příznaky cizího těla vstupujícího do úst, stejně jako nejlepší způsob, jak jednat, a co by se v těchto případech nemělo nikdy dělat:

            Příčiny a příznaky cizích těles v ústech

            Kousky jídla, kostí, trnů nebo tvrdých částí se mohou při spolknutí zachytit. Další běžnou příčinou je, že dítě si do úst vloží malou hračku nebo kus většího.
            V závislosti na typu cizího tělesa bude při polykání, podráždění sliznice a bolesti nepříjemné pocity. Ve vážnějších případech se může objevit dušnost, kašel a sípání.

            Co dělat s cizím tělem v ústech

            Nejprve je třeba určit, zda se jedná o skutečné udušení, nebo zda je příčinou problému trn nebo malá kost, která se zasekla. Pokud se jedná o udusení, měly by být zahájeny příslušné manévry, zatímco pokud je něco menší, nejvhodnější je:
            • Pokoušet se táhnout cizí tělo dovnitř s polykáním sám, používat nějaké silné jídlo takový jako chléb.
            • Pokud to přetrvává, je to při pokusu o odstranění těla. Oběť by měla sklopit hlavu dozadu a pomocí jazyka stlačovače nebo lžíce bude jazyk stlačen, aby pozoroval hrdlo.
            • Pokud je světlo dobré a cizí těleso je jasně viditelné, lze k jeho odstranění použít jemné kleště.
            • Po odstranění by měl oběť kloktat vodou a orální antiseptikum, aby se zabránilo možné infekci v případě zranění.

            Co dělat

            Vždy pamatujte na úkony, kterým je třeba se vyhnout kvůli správné pomoci v případě cizího těla v ústech:
            • Nikdy se nepokoušejte o extrakci, pokud není světlo nebo cizí těleso není jasně vidět.
            • Nesnažte se tělem vytáhnout tělo, je velmi pravděpodobné, že ho nedokáže uchopit.

            Cizí těla na kůži



            Cizí těla na kůži
            Když chodíme naboso, je snadné přilepit předmět, který je v kůži roztříštěný.

              Vysvětlujeme příčiny a příznaky cizího těla vstupujícího do kůže, nejlepší způsob, jak jednat a co by se v těchto případech nemělo nikdy dělat:

              Příčiny a příznaky cizích těles na kůži

              Tato cizí tělesa jsou obvykle ostrými předměty, které zůstávají zabudovány v kůži, jako jsou malé střepiny nebo trny.
              Nejjasnějším příznakem cizího těla v kůži je ostrá bolest na dotek, můžete vidět, že při stisknutí oblasti je něco, co píchne. V závislosti na velikosti a hloubce těla může dojít k lokálnímu zarudnutí a krvácení.

              Co dělat s cizím tělem na kůži

              Při aplikaci první pomoci v případě cizího tělesa na kůži je nejprve třeba mít vhodné místo se správným osvětlením, které umožní vizualizaci zranění co nejjasněji, a pak začít podle pokynů:
              • Před manipulací si umyjte ruce a poté postižené místo očistěte mýdlem a teplou vodou, vyhněte se tlaku.
              • Najděte tělo a sledujte, kterým směrem vstoupil.
              • Pomocí jemných kleští chyťte štěpku nebo trn co nejblíže ke kůži a vytáhněte je ve stejném úhlu, v jakém byla vložena.
              • Jakmile je tělo odstraněno, zatlačte trochu kolem rány pro případ, že zůstanou nějaké zbytky, nechte ho trochu krvácet.
              • Opláchněte oblast znovu a, pokud to bude považováno za nutné, naneste náplast.

              Co dělat

              Hlavní věc je, že cizí tělo nevstoupí do pokožky hlouběji, než už je:
              • Netlačte na oblast příliš tvrdě.
              • Nepokoušejte se štípku odstranit prsty nebo nehty.
              • Když chytáte tělo kleštěmi, příliš se neutahujte, jinak by se mohlo zlomit, což ztěžuje extrakci.

              Související obsah týkající se první pomoci


              První pomoc 

              Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

               
              Aktualizováno: srpen 2020
              Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
              Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.