Dusení ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅





Dusení

Někdy kus jídla nebo předmět může ucpat naše dýchací cesty. Nejlepší způsob, jak odblokovat přívod a odvod vzduchu, je provést Heimlichův manévr. Zjistěte, jak na to.

Seznam článků o udusení

  1. Co je to udusení
  2. Co dělat v případě udušení
  3. Komplikace udusení

Co je to udusení

Muž udusil

    Choking  se stane, když se někdo náhle zablokoval silnice, kde vám musí projít vzduch a nemůže dýchat. Může to být způsobeno špatným polykáním potravin nebo uvíznutím předmětů. Rozdíl mezi dobrým strachem a smrtí může spočívat v tom, že někdo kolem nás nebo sami znají základní techniky první pomoci, jako je Heimlichův manévr, aby jednali včas.

    Druhy udusení

    Druh akce, která má zvrátit, musí být odlišná, jedná-li se o částečné udusení nebo o úplné udusení, první věcí je proto vědět, jak rozpoznat každý případ:
    • Částečné udušení:  uvědomíme si, že dýchací cesty nejsou úplně ucpané, protože člověk začne kašlat a vydávat zvuky, a uslyšíme jejich nucené dýchání. Položí si ruce na krk, což je jednoznačné znamení udusení.
    • Úplné udušení:  osoba nebude moci vydávat žádný hluk, protože cizí předmět neumožňuje vstup ani výstup vzduchu. Normálně oběť není schopna dýchat, jeho kůže začíná nejprve blednout a později se zbarví do modra, může být rozrušená a ztratit vědomí. Bez řádné péče můžete zemřít
    Největší komplikací udušení, která není řádně řešena, je smrt, ale musíme být také opatrní při částečném udušení, protože se mohou komplikovat a jít celkem, což je nebezpečnější. V některých zemích, například v USA, je počet obětí při dusnutí ještě vyšší než sebevraždy.  

    Co dělat, když se dusíte

    Co dělat v případě udušení

      Musíme mít jasno o akčních sekvencích v případě udusení, protože se jedná o protokolované algoritmy, které je třeba dodržovat, a je to nejjednodušší, jak to udělat, aby nedošlo ke ztrátě a přesně věděly, co dělat za všech okolností.
      Nejprve je třeba posoudit, zda se jedná o částečnou nebo úplnou překážku výše uvedeným kritériím:

      V případě částečné překážky

      Pokud osoba kašle, neměli byste zasahovat, kašel je obranný mechanismus, který vám pomůže vyhnat cizí předmět, je nejlepší povzbudit vás, abyste pokračovali v kašlání.
      Můžete také zkusit opatrně extrahovat objekt, který způsobuje udušení, proto použijeme ukazováčky a palec.

      V případě úplné překážky

      Oběť nevydává žádný zvuk, ale je při vědomí. V tomto případě bude proveden  Heimlichův manévr , který se skládá ze stlačení, které se pokusí odstranit zadusený objekt a odblokovat výstup a vstup vzduchu. Technika k provedení je následující:
      • Postavte se za osobu, když stojíte.
      • Položte ruce kolem pasu: pravá ruka ve formě uzavřené pěsti na horní části břicha postižené osoby (na úrovni jámy žaludku, kde se žebra setkávají) a levá ruka beroucí pěst , ovinul ruce kolem základny hrudníku.
      • Oběma rukama stlačte břicho ostře a silně vzhůru.
      • Pozastaví kompresi.
      • Opakujte manévr tolikrát, kolikrát je třeba, dokud osoba nevypudí cizí tělo z hrdla nebo neztrácí vědomí.
      • Pokud ztratíte vědomí, okamžitě zavolejte na nouzový telefon a krátce a jasně sdělte, co se stalo.
      • U dětí starších než jeden rok se používá stejný postup jako výše, ale pěst se umístí na dětský pupek tak, aby palec směřoval k břiše.
      • Pokud je člověk sám a trpí utopením v důsledku předmětů, které brání dýchacím cestám (průdušnici), lze Heimlichův manévr použít na sebe, přibíjet nebo umísťovat hmotnost těla na zadní stranu židle, a tak tlak uvnitř hrudníku se rychle zvětší a vytlačí předmět z dýchacích cest.

      Komplikace udusení

      Komplikace udusení

        Jsou-li výše uvedené kroky dodrženy správně lze  udusit , ale pohotovostní služba by měla být informována, pokud oběť nevyhoří dusivý předmět a ztratí vědomí.
        Stejně tak některé zbytky předmětu nebo jídla, které způsobily překážku, mohly zůstat a mohou způsobit nepohodlí. Pokud postižená osoba zaznamená problémy při polykání nebo polykání, kašle často atd., Je vhodné navštívit lékaře pohotovostního oddělení, kde je vyšetřen lékařem.

        Co dělat

        • Komprese v břiše může způsobit zranění, takže by se neměla praktikovat u lidí, kteří se netopí.
        • První pomoc se nedoporučuje, pokud osoba silně kašle a může mluvit, protože silný kašel může uvolnit předmět.

        Související obsah týkající se první pomoci


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Aktualizováno: srpen 2020
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.