Oční skvrna ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅



Oční skvrna

Oční krvácení nebo výpotek se může objevit po traumatu nebo dokonce bez zjevného důvodu, ale je velmi důležité jej detekovat a navštívit lékaře co nejdříve, aby nedošlo ke ztrátě zraku.

Seznam článků oční skvrny

  1. Co je výtok z očí a jaké jsou jeho příčiny
  2. Příznaky úniku očí
  3. Co dělat s únikem očí

Co je výtok z očí a jaké jsou jeho příčiny


Oční skvrna v ženě
Oční výpotky se obvykle objevují údery a jsou zarážející červenou barvou krvácení.

    Oči jsou jedním z nejcitlivějších a nejcitlivějších orgánů. Prosté skvrny prachu nebo naše vlastní řasy již způsobují nepohodlí. K tomu se dodává, že jsou orgánem, který nám dává jeden z pěti smyslů, které mnozí považují za nejdůležitější: zrak. To je důvod, proč každá rána může způsobit zranění , od malého podráždění po něco vážnějšího, jako je tržná rána  , kdy je  oční skvrna  jednou z nejčastějších.
    Oko je tvořeno několika strukturami, mezi nimiž jsou například duhovka, což je barevný kruh, který má každý člověk jinak; zornice, centrální díra, skrz kterou světlo vstupuje, kterou pak zpracováváme jako obraz, nebo rohovka, což je zakřivená vrstva, která na vnější straně chrání zornice a duhovku.
    Rozlití může nastat v různých částech oka. Krvácení  subkonjunktivální jsou poměrně časté, zda poté, co jste viděli na vlastní oči, jsou ty malé červené skvrny, které se objevují na bílé části oka nebo očního bělma. Krvácení do rohovky je v prostoru mezi duhovkou a rohovkou, v takovém případě bude obtížnější detekovat (pokud není krvácení příliš velké).

    Příčiny výtoku očí

    Tyto  příčiny  pro oční výpotku jsou různorodé, a mnohokrát spontánní krvácení se může objevit bez zjevného důvodu. Nejběžnější je, že tato zranění mají traumatický původ; ve sportu, jako je fotbal, jsou míče a lokty do oka normální.
    Kromě   tupého traumatu však mohou existovat i jiné důvody, jako například:
    • Malformace nebo abnormality v krevních cévách oka, které mohou vést ke spontánnímu odtoku krve a způsobit krvácení.
    • Rakovina oka, která nějakým způsobem ovlivňuje tyto cévy.
    • Zánět kterékoli z vrstev, které tvoří oční strukturu, jako je spojivka nebo uvea.
    • Žilní okluze v sítnici.
    • Vysoký tlak v kapilárách, související se silným kašlem nebo kýcháním, velkým úsilím nebo u lidí s vysokým krevním tlakem.
    • Některá onemocnění krve, jako jsou některé typy anémie, mohou také způsobit oční krvácení.
    • Lidé s pokročilým diabetem jsou vystaveni vyššímu riziku výtoku z očí, protože je narušena kapilární cirkulace a mohou být postiženy cévy.

    Příznaky úniku očí


    Příznaky úniku očí
    Oči jsou velmi citlivým orgánem a mrtvice může způsobit ztrátu zraku.

      V závislosti na  příčině  a  typu  očního krvácení  pozorujeme jeden nebo druhý příznak a někdy se může i výtok z oka objevit   bez jakýchkoli   souvisejících příznaků . Existují však určité náznaky, které musíme vědět, jak je detekovat jako varovné signály, a které naznačují, že je nutné rychle se léčit pomocí lékařské pomoci, protože osoba postižená tímto typem  oční skvrny  může ztratit zrak.
      • Subkonjunktivální krvácení : je pozorována červená skvrna, která může být malá jako bod, nebo dokonce zabírat celé oko, v tomto případě se skléra (bílá část) objeví všechny zbarvené červeně. Normálně je tento typ krvácení bezbolestný a není doprovázen dalšími příznaky, nanejvýš máte pocit, že je něco v oku, ale obvykle to není příliš otravné. Zmizí po několika dnech.
      • Krvácení v rohovce  , jsou mnohem závažnější a mají další příznaky:
        • Malá krvácení nejsou vždy viditelná, zejména u lidí s tmavýma očima. Pokud jde o velké krvácení, bude to vypadat, jako by oko bylo plné krve z části duhovky.
        • Trvalá bolest očí, jako je tlak.
        • Osoba má fotofobii nebo citlivost na světlo.
        • Vize bude také ovlivněna, jako je rozmazání nebo zataženo. Může zcela nebo částečně blokovat vidění.
        • Pokud je oko viděno v profilu, bude to považováno za výraznější na straně duhovky a zornice.

      Co dělat s únikem očí


      Co dělat s únikem očí
      Užívání ibuprofenu nebo aspirinu by se nemělo během očních mrtvic vyhýbat, protože to může zhoršit.

        Při léčbě rozlití očí  je zásadní  naučit se ji detekovat. Subkonjunktivní krvácení je velmi zřejmé, ale pozorování krvácení rohovky je obtížnější. Rychlá detekce a léčba posledně jmenovaných může zachránit oko.
        Tyto  subkonjunktivální krvácení  nevyžadují lékařské ošetření, a zmizí spontánně na konci několika málo dní. Krev se bude postupně vstřebávat a není třeba se bát, pokud oko změní barvu na mírně žlutou, protože je součástí absorpčního procesu.
        Na  krvácení rohovky  vyžadují pozornost, jako například:
        • Jděte co nejdříve na pohotovostní službu.
        • Pokud je krvácení malé, možná nebudete potřebovat léčbu.
        • Pro udržení zavřeného oka lze použít gázu nebo náplasti. Ale buďte opatrní, nikdy na oko nevyvíjejte tlak.
        • Neužívejte léky, jako je ibuprofen nebo aspirin, k úlevě od bolesti, protože to může zhoršit krvácení.
        • Vždy držte hlavu zvednutou, například pomocí dvojitého polštáře při ležení; Tímto způsobem usnadníme odtok krve.
        • Udržujte odpočinek a omezte fyzickou aktivitu. Musíme nechat oko zotavit se.
        Ve většině případů nám lékař dá podobné pokyny a problém se obvykle vyřeší sám. Pokud je to velmi závažné, může být nutné chirurgicky evakuovat krev. Musíte však  jít na pohotovost, pokud :
        • Krvácení se znovu objeví po krátké době.
        • Bolest se stává stále intenzivnější.
        • Vize je zcela ztracena.
        Mnoho z těchto  zranění  lze snadno předcházet, zejména zranění způsobeným traumatem. Vždy byste měli nosit ochranné brýle nebo nějaký druh ochrany, například při hraní kontaktních sportů. Vždy sledujte léčbu hypertenze a cukrovky a informujte svého lékaře, pokud zaznamenáte opakující se nepohodlí očí, abyste se vyhnuli dalším problémům.

        Související obsah týkající se první pomoci


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Aktualizováno: srpen 2020
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.