Otrava oxidem uhelnatým ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅



Otrava oxidem uhelnatým

Když je oxid uhelnatý vdechován v důsledku úniku, vstupuje do těla a ohrožuje tak život. Vědět, jak zjistit přítomnost tohoto plynu a jak jednat v případě otravy, vás může zachránit.

Seznam článků o ›› Otrava oxidem uhelnatým

  1. Co je otrava oxidem uhelnatým
  2. Příčiny otravy oxidem uhelnatým
  3. Příznaky a příznaky otravy oxidem uhelnatým
  4. Co dělat, když čelíte otravě oxidem uhelnatým
  5. Jak zabránit otravě oxidem uhelnatým

Co je otrava oxidem uhelnatým



Otrava oxidem uhelnatým
Oxid uhelnatý je bez zápachu a bezbarvý, takže je velmi obtížné říci, že je vdechován.

    Podle studie provedené v roce 2015 Španělskou společností pro pulmonologii a hrudní chirurgii (Separ) každý rok ve Španělsku trpí otravou oxidem uhelnatým přibližně 5 000 až 10 000 lidí  , což je průměrně 125 úmrtí ročně, a ve Spojených státech je považována za otravu hlavní příčina smrti z otravy. Častější problém v zimě a ve starších domech, starších lidí nebo s omezenými zdroji. Z tohoto důvodu jsou základní znalosti o příčinách, včasném odhalení a první pomoci nezbytné ke stále většímu snížení počtu těchto nehod.

    Co je to oxid uhelnatý

    Určitě jsme všichni slyšeli zprávy o nehodách způsobených otravou v důsledku  vdechování plynů nebo když mluvíme o slavné plynové komoře, ale opravdu víme, jak funguje oxid uhelnatý?
    Oxid uhelnatý je plyn, jehož chemický vzorec je CO, protože molekula je tvořena atomem uhlíku spojeným s atomem kyslíku. Společně vytvářejí plynnou směs, která je bez zápachu a bezbarvá, to znamená, že nemá vůni ani barvu, a přesto je extrémně nebezpečné dýchat. Vyrábí se neúplným spalováním různých látek, jako jsou plyny, dřevo nebo paliva, jako je benzín a uhlí. Auta, kotle, krby a některé ohřívače prostoru produkují CO, takže je vždy třeba mít na paměti, že v případě poruchy představují další riziko.

    Proč je nebezpečné vdechovat oxid uhelnatý

    Chcete-li znát rozsah oxidu uhelnatého v těle, musíte nejprve podat základní přehled oběhového systému:
    V krvi máme buňky zvané červené krvinky, složené z prvku zvaného hemoglobin, které jsou zodpovědné za transport kyslíku, přičemž jej berou z plic do všech koutů těla. Hemoglobin cítí velmi silnou přitažlivost pro kyslík, a když se oba spojí, nazývá se sloučenina oxyhemoglobin.
    Oxid uhelnatý má však 220krát vyšší afinitu k hemoglobinu než k kyslíku. To znamená, že v přítomnosti obou prvků se hemoglobin vždy dává přednost vazbě na oxid uhelnatý. Proto, když je oxid uhelnatý vdechován, krev přestane transportovat kyslík, aby transportoval další plyn, čímž se kyslík v těle stává stále vzácnějším. A nejen to, že CO v krvi také zabraňuje průchodu kyslíku do tkání, tak dvojnásobně má tělo stále méně kyslíku, jako bychom přestali dýchat a orgány začaly selhávat, postupně jsme  dusí .


    Příčiny otravy oxidem uhelnatým



    Příčiny otravy oxidem uhelnatým
    Nahromadění kouře v místnosti může být vodítkem k možnému úniku CO.

      Existuje mnoho strojů a zařízení, které pro svou činnost potřebují palivo, a protože odpad produkuje  oxid uhelnatý  (CO). Jsme obklopeni těmito stroji každý den a v zásadě to není hlavní problém, protože máme ventilační a zabezpečovací systémy. Ale když jeden z těchto mechanismů selže nebo když není dostatečné větrání, hladiny CO stoupají a není nutné, aby se toxicky staly velmi vysokou koncentrací.
      Některé z nejčastějších zdrojů emisí CO, které mohou  způsobit otravu oxidem uhelnatým  v případě úniku, jsou:
      • Nesprávně nainstalované nebo nesprávně udržované spotřebiče a zařízení, jako jsou plynové sporáky, topení a kamna, jsou zdroji oxidu uhelnatého, který používáme každý den.
      • Blokované větrací otvory, které zabraňují úniku plynů a způsobují hromadění CO.
      • Požáry.
      • Motory vozidel, zvláště nebezpečné, když běží v garážích nebo na uzavřených místech.
      • Cokoli, co spaluje uhlí nebo dřevo, jako jsou krby nebo grily.

      Jak zjistit únik oxidu uhelnatého

      Oxid uhelnatý  je plyn, který není cítit nic, je možné vidět, nebo snadno zjistitelné. Existují však klíčové signály, že pokud se naučíme detekovat, budeme vědět, kdy jsou v prostředí vysoké hladiny CO. Kromě toho existují případy, kdy koncentrace nejsou fatální, ale mohou způsobit některé zdravotní problémy. V tomto případě najdeme přesvědčivé důkazy.
      • Každý v domácnosti má stejné příznaky, které jsou v souladu s příznaky otravy oxidem uhelnatým.
      • Příznaky zmizí, když osoba odejde z domu na nějakou dobu, například na dovolenou, a znovu se objeví, když se vrátí domů.
      • Symptomy jsou obvykle sezónní, například pokud dojde k úniku v topném systému, způsobují více bolesti hlavy v zimě, když se používá více.
      • Domácí mazlíčci také onemocní a často vykazují příznaky dříve než lidé.
      Kromě toho mohou existovat další stopy, které naznačují možný únik plynu:
      • Černé značky před plynovými ventily.
      • Černé značky kolem kotlů, kamen nebo komínů.
      • Hromadění kouře v místnosti.
      • Žluté plameny namísto modré z plynových spotřebičů, jako jsou kuchyňské sporáky.

      Příznaky a příznaky otravy oxidem uhelnatým



      Příznaky otravy oxidem uhelnatým
      Otrava oxidem uhelnatým může začít bolestmi hlavy, nevolností, ospalostí ...

        Hlavním problémem  otravy oxidem uhelnatým  (CO) je to, že vzhledem k nepostřehnutelnému plynu je velmi obtížné detekovat, pokud tomu tak není u speciálních zařízení. To je velmi nebezpečné, protože když se začnou objevovat příznaky otravy, je to proto, že hladiny CO v krvi jsou dostatečné k otravě osoby, pokud nedostanou lékařskou péči.
        Každá osoba je postižena odlišně a existují skupiny zranitelnější vůči účinkům tohoto plynu, jako jsou děti, starší a těhotné ženy nebo lidé se srdečními nebo oběhovými problémy. První postižené orgány jsou logicky ty, které konzumují nejvíce kyslíku: srdce a mozek.
        To jsou některé z  příznaků, díky  nimž budeme mít podezření, že trpíme otravou oxidem uhelnatým:
        • Když koncentrace CO v krvi přesáhne 10%, její účinky se začnou zaznamenávat. V raných fázích intoxikace můžeme ocenit:
          • Bolesti hlavy, běžné v pocitech bušení srdce v chrámech.
          • Nevolnost a zvracení
          • Zvláštní dech.
        • Pokud je expozice oxidu uhelnatému časově prodloužena a koncentrace je mezi 20 a 40%, objeví se následující:
          • Slabost a dokonce ochrnutí dolních končetin.
          • Ospalost, často oběť zívá hodně jako odraz těla, aby nahradila nedostatek kyslíku.
          • Ztráta zraku a sluchu, to není neobvyklé pro osobu slyšet pípání a bzučení.
          • Problémy s dýcháním, jako by dušnost.
        • V pozdějších fázích intoxikace, když koncentrace přesáhne 50%, osoba, která ji inhalovala:
          • Ztráty reflexů a vědomí. Mohou se vyskytnout záchvaty.
          • Vaši žáci jsou rozšířeni.
          • Velmi slabé dýchání.
          • Kůže může mít modrý odstín, zejména na rtech a nehtech.
        Kromě popsaných příznaků, pokud oběť přežije, mohou existovat  celoživotní následky po zotavení,  pokud nebudou jednány včas, včetně trvalého poškození mozku, různých stupňů v závislosti na tom, jak dlouho mozek trvá byl zbaven kyslíku; poškození plic nebo onemocnění dýchacích cest, jako je plicní edém; a srdeční problémy způsobené poškozením tkáně.


        Co dělat, když čelíte otravě oxidem uhelnatým



        Co dělat, když čelíte otravě oxidem uhelnatým
        Otravná oběť by měla být co nejdříve dopravena na venkovní plochu.

          Pokud existuje podezření, že někdo utrpěl  otravu oxidem uhelnatým , tím dříve se podniknou kroky, tím menší škody způsobí tento plyn a rychlejší a příznivější zotavení. Jakmile jsme zjistili příznaky, jedinou léčbou je  podávání kyslíku  v koncentraci 100% (normální koncentrace ve vzduchu, který dýcháme, je přibližně 21%), takže přenos do lékařského střediska je povinný.
          Některá  opatření první pomoci,  která mohou být přijata v první instanci na pomoc osobě otrávené oxidem uhelnatým, jsou:
          • Vždy a v každém případě  informujte pohotovostní službu  co nejdříve. Při volání je užitečné poskytnout informace, jako je věk, pohlaví a hmotnost (přibližná) oběti, jakož i stav, ve kterém je, pokud je při vědomí, spící ... Pokud víme, sdělte také dobu expozice plynu.
          • Po vyžádání lékařské péče pokračujeme v  záchraně oběti . Vždy zajistíme naši vlastní integritu, musíme evakuovat postiženou osobu z toxické oblasti a vystavit ji na čerstvém vzduchu.
          • Posoudit celkový stav opojené osoby a podle toho jednat.  Pokud je při vědomí,  nechte ho sedět a během příchodu zdravotní péče se nezatěžujte. Pokud je v  bezvědomí,  ale dýcháte, umístěte jej do boční bezpečnostní polohy.
          • Pokud je oběť v bezvědomí a nedýchá, okamžitě začněte manévry s  kardiopulmonální resuscitací  (CPR). V případě, že existuje jiná osoba, měla by se zavolat pohotovostní služba, zatímco druhá provádí KPR. Pokud jste s obětí sami, dejte CPR na jednu minutu, pak se zastavte a zavolejte na číslo 911 a nahláste situaci (velmi důležité říci, že oběť nedýchá a my děláme CPR). Poté pokračujeme v manévrech, dokud nepřijde lékařská pomoc.
          • Možná budeme mít štěstí a   budeme mít poblíž zdroj čistého kyslíku . V takovém případě ho podáme pomocí masky, trubice nebo čehokoli, co je po ruce.
          Jakmile bude k dispozici specializovaná lékařská péče,  ošetření otravy oxidem uhelnatým  bude podávání kyslíku v hyperbarické nebo vysokotlaké komoře. Spočívá v vystavení oběti prostředí, ve kterém je koncentrace kyslíku 100% a tlak je dvakrát nebo třikrát vyšší, než je obvyklé, což urychluje proces nahrazování oxidu uhelnatého v krvi kyslíkem. Použití kyslíku při vysokých tlacích snižuje poločas CO v krvi z 320 minut (což je to, co v normálním prostředí trvá) na pouhých 20 minut. Tato léčba je zvláště indikována u těhotných žen, které byly vystaveny vysokým koncentracím CO, protože plod je náchylný k poškození způsobenému intoxikací plynem.


          Jak zabránit otravě oxidem uhelnatým



          Jak zabránit otravě oxidem uhelnatým
          Instalace alarmu, který detekuje možné úniky CO, nám pomůže zabránit možné otravě.

            Jak bylo vždy řečeno, prevence je lepší než léčba, a v takovém případě může být fatální, proto vám poskytneme průvodce s některými opatřeními, jak  zabránit otravě oxidem uhelnatým  (CO):
            • Instalujte detektory CO, alespoň jeden v domě a jeden v garáži. Pokud zazní poplach, evakuujte dům a zavolejte hasiči.
            • Nikdy nestartujte auto uvnitř, před nastartováním vždy otevřete garážová vrata. Totéž s jakýmkoli typem motoru nebo generátoru.
            • Používejte schválená plynová zařízení a ujistěte se, že jsou dobře udržována. V každém případě předejte příslušné revize plynovým zařízením.
            • Vždy, když jsou ohřívače s ohněm nebo které používají jakýkoli druh paliva, jako jsou kamna na uhlí nebo plyn, krby, ohřívače vody, páječky atd., Zajistěte řádné větrání a vždy nechte jakékoli okno nebo dveře otevřené ven. .
            • Zejména krby musí být řádně udržovány a vždy udržovány čisté a necpané.
            • Větrejte dům jednou denně a udržujte průduchy čisté.

            Související obsah pro kategorii ›› První pomoc


            První pomoc 

            Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

             
            Aktualizováno: 1. srpna 2020
            Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
            Informace zde poskytnuté by neměly být použity během lékařské pohotovosti nebo pro diagnostiku nebo léčbu jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.