Horská služba


Horská služba


Horské sporty umožňují cvičení v kontaktu s přírodou, ale nejsou bez rizika. Naučte se, jak předcházet nehodám a jak postupovat v případě, že musíte provést horskou záchranu.

Článek Seznam ››› Horská služba

  1. Příčiny horských nehod
  2. Postup při horských záchranách: chování PAS
  3. Mobilizace a doprava při horské záchraně
  4. Prevence nehod v horách


Příčiny horských nehod


Muž volá při rádiu během horské záchrany
Horolezci, lyžaři nebo turisté mohou mít problémy, které způsobí, že musí být na hoře zachráněni.

    Exkurze do  hor  jsou vynikající metodou cvičení venku, což nás zároveň staví do kontaktu s přírodou. Nejedná se však o bezrizikový sport. Neočekávané pády, přetížení, dezorientace, únava, změny počasí, laviny ... existuje mnoho faktorů, které mohou vést k více či méně vážným zraněním. Hlavním problémem je, že hory jsou obvykle dost daleko od nemocnic a zdravotnických středisek, takže znalost základních akcí první pomoci nám nejen pomůže pomoci členům naší skupiny, ale také  zachrání  každého, kdo to potřebuje.
    Lezení  je sport, který vyžaduje velkou přípravu, a to i se zkušenostmi není nikdy zárukou 100% bezpečnost. Tento sport je podmíněn prvky, jako je meteorologie, nad nimiž nemáme žádnou kontrolu, takže veškerá příprava je malá, a před zahájením cesty musíte provést konečné vyhodnocení povětrnostních podmínek, vybavení, které nosíme, a toho, v co věříme že budeme potřebovat, a také necháme oznámení někomu, komu důvěřujete, v oblastech, kterými projdeme v případě nežádoucích nepředvídaných událostí.
    Kromě horolezců, lyžařů nebo jednoduše turistů však mohou být kdykoli zasaženi problémy, které je nutí v horách zachránit.

    Příčiny horských nehod

    Podle analýzy Civilní stráže je první  příčinou  nehod v horách  nezkušenost nebo nadhodnocení našich možností a nedostatek vhodného technického vybavení k provádění činnosti. Následují další, jako je nedostatek fyzické přípravy, špatné plánování, dehydratace nebo ztracení chodci; vždy lidské selhání. Je zajímavé, že pouze 2% času nehody nastane v důsledku nepředvídané změny času. A ve stejném procentu zásahy, které toto záchranné tělo provádí, ovlivňují zkušené horolezce.
    Na základě těchto údajů se dospělo k závěru, že je nezbytné mít minimální přípravu a zkušenosti, aby bylo možné tuto výzvu úspěšně splnit, a být sebekritický se sebou samým, aby nikdy nehrál v důvěře, protože někdy jsme schopni dělat věci nebo přístup na stránky, na které, bohužel, možná budeme muset být zachráněni, s rizikem, které s sebou nese nejen nás, ale i ty, kteří se účastní uvedené vysokohorské záchranné operace.
    Před převrácením přikrývky přes hlavu a zahájením komplikovaných dobrodružství, aniž byste měli vše svázané, mějte na paměti, že v mnoha oblastech platí vysoké poplatky (mohou přesáhnout 2 000 za použití lékařského vrtulníku) pro ty, kteří měli být zachráněn po nedbalosti.



    Postup při horských záchranách: chování PAS


    Záchrana robustního lyžaře
    V případě potřeby musí být oběť přemístěna na bezpečné místo.

      Zda osoba, které má být pomoc na horu, patří do naší skupiny, nebo pokud poskytujeme pomoc jinému horolezci, kroky, které je třeba provést  při  provádění horské záchrany,  jsou stejné a jejich cílem je vyloučit další možná přidaná rizika. , přesun obětí na bezpečné místo a poskytnutí první pomoci ke snížení následných rizik.
      Použijeme k tomu metodu nazvanou  chování PAS , zkratky, které odkazují na slova ochrana, varování a pomoc, které jsou vysvětleny níže:
      • Chránit : Nejprve musíme chránit místo nehody a sami sebe, abychom se vyhnuli budoucímu poškození. To se provádí signalizací oblasti a použitím reflexních vest; zkrátka, zviditelněte nás. Někdy, stejně jako v případě lavin nebo sesuvů půdy, bude nutné mobilizační manévry, abychom se dostali z nebezpečí a dostali se na bezpečnější místo.
      • Upozornění : další věc, kterou musíte udělat, je upozornit příslušné úřady nebo lékařské služby o tom, co se stalo; Kdykoli nemůžeme vyřešit situaci sami, musíme co nejdříve požádat o pomoc a uniknout z rizikové zóny. K tomu můžete použít telefony, rádio, nebo dokonce píšťaly a světlice. Telefony jsou připraveny kontaktovat tísňové služby i bez pokrytí. Musíte se ujistit, že máte nabitou baterii zařízení a při volání je nejlepší poskytnout nejdůležitější údaje, zejména polohu. Je vhodné přinést plyn, který ukazuje souřadnice, aby mohl být předán záchrannému týmu.
      • Reliéf : Konečně musí být oběť zachráněna. Jakmile je naše integrita zajištěna a požádána o pomoc, je čas začít léčit oběť. Poškozená osoba bude mobilizována, pouze pokud je to nezbytně nutné, tj. Pokud v oblasti hrozí nebezpečí, jako je vystavení chladu, sesuvy půdy atd. V závislosti na příčině poranění, zda se jedná o zlomenou kost, podchlazení nebo zranění, budou použita některá opatření první pomoci nebo jiná. V případě potřeby začneme manévry CPR co nejdříve a bez zastavení, dokud nepřijde pomoc.



      Mobilizace a doprava při horské záchraně


      Vrtulník letí nad horskou oblastí
      Pokud oblast, kde k nehodě došlo, představuje příznivé podmínky, může přijít vrtulník k záchraně oběti.

        Při poskytování první pomoci při  horské záchraně je důležité použít úsudek a posoudit závažnost situace, aby bylo možné v každém okamžiku určit prioritu. Někdy, bude-li tato oblast nebezpečná, bude nutné  oběť mobilizovat . Přestože existuje riziko zhoršení jeho stavu, prioritou je jeho odstranění z nebezpečné zóny. Dopravní prostředek však nebude mít vždy k   dispozici, takže někdy bude nutné improvizovat:
        • Jeden nebo více plavčíků . Je obvyklé v případě, že je třeba osobu přepravit z jednoho místa na druhé. Pomocí kravat a lan, vždy s ohledem na to, aby nedošlo k dalšímu poškození, je oběť zajištěna u osoby, která ji nosí. Tato metoda bude nezbytná, pokud terén neumožňuje jiný druh přepravy. Například ve sněhu je snadnější použít spací pytel nebo podložku k tažení zraněné osoby. K improvizaci nosítek lze použít také dřevěné pruty a lana.
        • Zabalte zvířata . V některých regionech, jako jsou chilské Alpy, je velmi obvyklé používat jako způsob nakládání koně nebo mezky. Nemůže-li zvíře zvíře namontovat, musí jiná osoba vyšplhat, aby ho držela.
        • Vrtulník . Pokud má oblast jednu a podmínky jsou příznivé, může být vyslán záchranný vrtulník. Postup, který je třeba zachránit, je následující:
          • Najděte čistou oblast, kde může vrtulník přistát a nechat jej bez předmětů a překážek.
          • Postavte se tak, aby vítr za námi byl, abychom byli chráněni před veškerým prachem a dalšími prvky, které při přistání stoupají.
          • Známky pro komunikaci s pilotem jsou: obě ruce vzhůru znamenají pomoc, přistání zde. Jedna ruka zvednutá a jedna ruka dolů znamená, že nepotřebujeme záchranu.
          • Zůstaňte na místě a nehýbejte se, dokud se záchranný tým nepřiblíží. Nikdy se nemůžeme přiblížit k vrtulníku, ale záchranný personál vyjde, aby pomohl a koordinoval stoupání k vozidlu.



        Prevence nehod v horách


        Skupina horolezců provádí stoupání
        Příprava sportovců je klíčová, aby nedošlo k nehodám na hoře.

          Ukázalo se, že čím nižší je příprava horolezce nebo turisty, tím větší je pravděpodobnost nehody při  horských sportech . Existuje věta, která říká, že „nejlepší  záchrana  je ta, která nemusí být prováděna“, což znamená, že  prevence  je klíčová pro snížení rizik tohoto typu nepředvídané události.
          Některé tipy, které by měly být zaznamenány při požáru, aby se  zabránilo nehodám v horách,  jsou:
          • Znát předem terén a prostředky, které jdeme cestovat, a být dobře informován o počasí, které během našeho turné bude.
          • Nikdy nejděte sám, vždy naplánujte skupinovou aktivitu a ujistěte se, že všichni účastníci znají záchranné postupy  .
          • V případě nejistoty nebo neznalosti charakteristik oblasti je vhodné najmout si průvodce nebo někoho zkušeného.
          • Ujistěte se, že máte odpovídající vybavení v dobrém stavu, stejně jako kompletní a aktuální lékárničku.
          • Zaznamenejte, kam jdete; že vždy existuje někdo, kdo ví, ve které oblasti se pohybujeme nebo kterou cestou se vydáme s odhadovaným časem.
          • Nikdy nepřeceňujte naše fyzické nebo orientační schopnosti a schopnosti. Je třeba přizpůsobit aktivity a intenzitu cvičení možnostem každého člena skupiny.
          • Přenášejte mobilní telefon (pokud je to možné gps) a rádio s baterií, a pokud je to nutné, náhradní baterie.
          • Fyzicky se připravte na čas potřebný k řešení možných problémů.
          • Když znáte postupy první pomoci, které se mají použít v různých krizových situacích, nikdy nevíte, jaké zranění bude nutné k léčbě, vlastní nebo jiné.
          Především si uvědomte, že  horolezectví  je sportovní činnost, kterou si můžete užít, ale nesmíme přestat myslet na rizika. Dobrá příprava je klíčem k co nejlepšímu využití zkušeností a know-how, jak jednat, když se objeví problémy.

          Související obsah pro kategorii ›› První pomoc


          První pomoc 

          Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

           
          Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
          Informace zde poskytnuté by neměly být použity během lékařské pohotovosti nebo pro diagnostiku nebo léčbu jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.