Otrava ✅ První pomoc

 ✅ První pomoc



Otrava

Léky, rozmazlené jídlo, bodnutí, drogy, toxické plyny ... většinu času se otravy dějí náhodou, ale rychlé jednání může zachránit životy. 


Otrava

Rejstřík obsahu


  • Co je to intoxikace

    Otrava nastává, když jed vstoupí do těla v dostatečném množství, aby způsobil škodu. Znát jeho příčiny a typy.

  • Příznaky otravy

    Příznaky otravy závisí na druhu jedu, na cestě do těla a na citlivosti oběti, ale jedná se o nejčastější případy.

  • Co dělat v případě otravy

    Pokud je podezření na otravu, je klíčové zjistit jed, který ji způsobil, stav vědomí oběti a vyhledat odbornou pomoc.

  • Co dělat před intoxikací

    Pokud máte osobu s příznaky otravy, je důležité, abyste věděli, jaké kroky byste neměli podniknout, protože by jim mohla ublížit.

  • Prevence otravy

    Aby nedošlo k otravě, měla by být přijata obecná preventivní opatření k zajištění bezpečnějšího životního prostředí, jako jsou ta, která označujeme.

Otrava
Léky, rozmazlené jídlo, bodnutí, drogy, toxické plyny ... většinu času se otravy dějí náhodou, ale rychlé jednání může zachránit životy.

Co je to intoxikace


Otrava

    Příčiny a druhy otravy

    Intoxikaci  je vstup toxická v těle v množství natolik, aby poškození produkují.
    Toxicky rozumíme té látce, která, když se nachází v určité koncentraci v organismu živých bytostí, způsobuje poškození. Otrava by neměla být zaměňována s alergickou reakcí, protože to bude záviset na přehnané reakci těla na látku, která nemusí být nutně škodlivá.
    Stupeň intoxikace bude záviset na množství jedu / toxické požití a na vlastnostech osoby (věk, hmotnost, obezita ...).
    K většině případů otrav dochází náhodou, avšak rychlá akce může zachránit životy. Pokud je podezření na otravu, nečekejte na příznaky, ale podnikněte aktivní opatření.
    V závislosti na cestě vstupu existují různé typy otrav:
    • Trávicí cesta: pokud je produkována orálně nebo orálně. Může to být způsobeno kontaminovaným nebo zkaženým jídlem, nadměrným užíváním drog, alkoholu nebo požitím chemických sloučenin.
    • Inhalační cesta: vytváří se inhalací toxických plynů, jako je oxid uhelnatý, těkavých látek, jako jsou aerosoly, nebo také spotřebou inhalovaných léků.
    • Prostřednictvím kůže a sliznic: způsobené vstřebáváním kůží zvířecím kousnutím nebo kousnutím hmyzem, manipulací s jedovatými rostlinami bez ochrany, zneužitím pesticidů a insekticidů nebo prostřednictvím sliznic, jako je kokain.
    • Intravenózní cesta: když kauzativní látka přechází přímo do krevního řečiště, například předávkováním léky nebo léky.
    Podle stupně a jeho účinků v čase:
    • Akutní: jsou takové, které se vyskytují v důsledku expozice nebo konzumace velkých dávek toxických látek. Účinky jsou okamžité, objevují se během prvních 24 hodin po expozici a obvykle nezanechávají následky po vyloučení z těla. Příkladem by bylo jíst rozmazlené jídlo.
    • Chronický: vyskytuje se, když byl člověk vystaven nízkým dávkám jedu a s určitou periodicitou. K otravě dochází postupně, takže má pozdější účinek a zanechává následky, které jsou v některých případech trvalé. Může tomu tak být například u pracovníků, kteří jsou během své pracovní doby často vystaveni nátěru, olovu nebo gumě.

    Příznaky otravy


    Mladý muž s otravou alkoholem
    Příznaky intoxikace závisí na jedu, cestě vstupu do těla a citlivosti postižené osoby.

      Dlouhodobé účinky otravy

      Červené vlajky, které naznačují, že osoba je pod vlivem alkoholu, do značné míry závisí na druhu jedu a na cestě vstupu do těla, jakož i na citlivosti oběti. Mezi obecnější příznaky intoxikace nebo otravy obvykle nalézáme:
      • Neurologické příznaky, jako je bolest hlavy, ztráta vědomí, stupor, ospalost, zmatenost, záchvaty, závratě.
      • Respirační příznaky, jako je dušnost, kašel, dušnost, bolest při vdechování.
      • Příznaky trávení, zvracení, průjem, špatná chuť k jídlu, nevolnost, zápach (podivný nebo neobvyklý zápach, pálení na rtech a ústech).
      • Příznaky kůže, jako jsou vyrážky, popáleniny, mravenčení v rukou.
      • Obecné příznaky: dvojité vidění, horečka, bušení srdce, namodralé rty, podrážděnost, nedostatek kontroly svěrače, celková bolest.
      Některá z toxických látek, která existují, jsou zvláště škodlivá, buď nejsou zcela vyloučena z těla, nebo mohou tělo změnit tak, že způsobí nevratné poškození.
      • Karcinogenní účinky: se vztahují na určité látky, které je při průchodu buňkami mění a způsobují jejich nekontrolovatelnou reprodukci, což vede k maligním nádorům a v závislosti na oblasti těla, kde působí, na určité typy rakoviny.
      • Genotoxické účinky: jsou takové látky, které způsobí změnu genetické struktury člověka, změní DNA a mohou způsobit velké škody, dokonce i smrt.
      • Teratogenní účinky: jedná se o typy toxinů, které mohou procházet placentou těhotné ženy, což způsobuje malformace plodu a pozdní potraty.

      Co dělat v případě otravy


      Co dělat v případě otravy
      Pokud dojde k otravě, je třeba vyhledat odbornou pomoc.

        Centra toxikologické pozornosti v Evropě, Latinské Americe a zbytku světa

        Pokud existuje podezření na otravu, je velmi důležité zjistit příčinný prvek. Například v případě kousnutí nebo bodnutí zvířete je vhodné uvést přesný popis, nebo pokud je to možné, chytit jej, aby bylo snazší najít vhodné antidotum. Totéž se děje v případě jiných látek, kdykoli je to možné, je vhodné nosit vzorek v nádobě, aby mohly identifikovat dotyčný prvek.
        Určete stav vědomí oběti, v případě, že je v bezvědomí, umístěte jej do postranní polohy.
        Vždy byste se měli uchýlit k odborné pomoci. Na většině lékových balíčků existuje řada toxikologických informací. Na konci následujících doporučení však najdete seznam webových stránek a telefonních čísel pro toxikologická střediska a mimořádné události z téměř celého světa.

        V případě toxického požití perorální cestou

        • Látka musí být identifikována a odhadnuto přijaté množství.
        • Pokud osoba zvrací, zvratky očistěte a ujistěte se, že nepřijdou do styku s kůží. Pokud byl oděv špinavý, vyčistěte jej a vyměňte.
        • Udržujte oběť pohodlně a pod dohledem.

        V případě vdechnutí jedu

        • Vyjměte osobu ze zdroje otravy, pokud je to místnost, vzduch. Chcete-li to provést, ujistěte se, že to nepředstavuje skutečné nebezpečí. Nadechněte se a zadržte dech. Používejte masky nebo kousky látky do úst a nosu.
        • Zkontrolujte dýchání. Pokud nedýchá, pokračujte v provádění kardiopulmonálních resuscitačních manévrů.

        V případě otravy kůže

        • Odstraňte všechny toxické látky, svlékněte si oděv a nechte zasažené oblasti umýt velkým množstvím vody.
        • Nepoužívejte žádný typ neutralizátoru nebo antidota.
        • Bodnutí a kousnutí: omývejte mýdlem a vodou a aplikujte místní zchlazení (ledový zábal) na oblast kousnutí, aby se zpomalila jeho absorpce. Neprovádějte turné, řezy ani sání. Sledujte, zda existují zbytky trní nebo žihadla, a odstraňte je pinzetou.

        V případě intravenózní otravy léky

        Okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc, protože jediný způsob, jak jej neutralizovat, je u specifických protilátek. Mezitím musí být oběť chráněna a musí být zkontrolováno její vědomí a dýchání. Pokud nedýcháte, pokračujte s kardiopulmonálními resuscitačními manévry.
        Počet toxikologických mimořádných událostí ve Španělsku je  91 562 04 20 . Zatímco spojení Evropské asociace toxikologických center a klinických toxikologů bude schopno najít centra toxikologické pozornosti umístěné v různých evropských zemích: Německu, Rakousku, Bělorusku, Belgii, Bulharsku, Chorvatsku, Dánsku, Slovensku, Estonsku, Finsku, Francii, Makedonii , Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Litva, Holandsko, Norsko, Polsko (Krakov, Gdaňsk), Portugalsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko, Velká Británie (Birmingham, Edinburgh, Londýn, Newcastle upon Tyne), Česká republika .
        Kliknutím na odkaz do tohoto adresáře toxikologických informačních a poradenských středisek a souvisejících institucí, středisek chemické reakce a toxikologických skupin (asociace, společnosti a sítě) najdete informace o toxikologických střediscích v následujících latinskoamerických zemích: Argentina, Brazílie, Bolívie, Kolumbie, Chile, Kostarika, Kuba, Ekvádro, Salvador, Guatemala, Jamajka, Mexiko, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Dominikánská republika, Trinidad a Tobago, Uruguay a Venezuela.
        Pokud jste v USA, můžete použít vyhledávač pro odborníky v toxikologii poskytované American College of Medical Toxicology, nebo zavolat na telefonní číslo jedovaté linky 1-800-222-1222 americké Asociace toxických kontrolních center, která podporuje 57 národních center v zemi, 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.
        Pokud jste v Kanadě, odkazujeme se na středisko Antipoison du Québec a pokud jste v Austrálii, na NSW Poisons Information Center. 

        Co dělat před intoxikací


        Co dělat před intoxikací
        Nikdy by nemělo být vyvoláno zvracení.

          Pokud se ocitnete před osobou se známkami otravy nebo intoxikace, měli byste se nejprve vyvarovat následujících kroků, protože mohou být škodlivé pro intoxikovanou osobu:
          • Žihadla a kousnutí: nedělejte turné, řezy ani sání. Sledujte, zda existují zbytky trní nebo žihadla, a odstraňte je pinzetou.
          • Nikdy nepodávejte nic osobě, která je v bezvědomí kvůli otravě. Mohlo by to vdechnout a přejít do dýchacích cest.
          • Nikdy nevyvolávejte zvracení. Měli byste to vyprovokovat pouze v případě, že vám lékař nebo odborník na otravu Poison doporučuje, abyste to vyprovokovali, protože existují velmi dráždivé látky, které mohou při odchodu znovu způsobit poškození.
          • Nepokoušejte se neutralizovat jed domácími prostředky, vodou, džusy nebo antidotami.
          • Pokud je podezření na otravu, neměli byste čekat, až se projeví příznaky, musíte jednat rychle.

          Prevence otravy


          Dítě obklopené nádobami na čisticí prostředky
          Čisticí prostředky, léky a jiné jedy by nikdy neměly být v dosahu dětí.

            Aby  nedošlo k otravě,  existují obecná preventivní opatření, která přispívají k tomu, že životní prostředí je bezpečnější a méně náchylné k toxikologickým nehodám:
            • Veškeré domácí chemikálie a jedy udržujte pod kontrolou v dobře větraných prostorách, mimo dosah dětí a mimo oblasti, kde je jídlo skladováno nebo upravováno. Chemikálie dobře identifikujte pomocí štítků a naučte děti rozlišovat mezi nimi.
            • Barvy, produkty fumigace, petrolej a podobně by se vždy měly používat s odpovídající maskou. Pokud používáte aerosol, zkuste to venku nebo v oblasti s dostatečným větráním.
            • Vždy, když používáte produkty uvedené v předchozích dvou bodech, nezapomeňte si umýt ruce nebo jakoukoli část těla, která byla s těmito látkami v kontaktu.
            • Poznejte životní prostředí, divoké rostliny a zvířata v okolí, seznamte se s nimi a zjistěte, jak postupovat, pokud dojde k otravě některou z těchto příčin.
            • Nejezte lesní plody a houby, pokud nejste velmi dobře obeznámeni s odebranými vzorky.
            • Léky musí být v původních obalech, aby je nezaměňovaly a neznaly datum exspirace. Pokud k tomu došlo, je lepší je zlikvidovat nebo recyklovat. Také byste je nikdy nemíchali s alkoholem
            • Musíme se vyhýbat jídlu potravin, které voní podivně, nebo o nichž nevíme, zda uplynula jejich doba použitelnosti nebo pokud nebyla dlouho řádně chlazena, jakož i plechovky nebo konzervy, které byly otevřeny po dlouhou dobu nebo jsou perforované.

            Související obsah pro kategorii lékařských mimořádných událostí


            První pomoc 

            Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

             
            Poslední aktualizace této stránky: 14. srpna 2020
            Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
            Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.