Bušení srdce

První pomoc


Bušení srdce


Když srdce bije rychleji než obvykle v klidu a bez důvodu, cítíme, co se nazývá bušení srdce. Znát její příčiny, kdy být vyplašený a jaké návyky upravit, aby jim zabránil.

Seznam článků o ›› Srdeční bušení srdce

  1. Co jsou to bušení srdce
  2. Příčiny bušení srdce
  3. Co dělat, když máte bušení srdce
  4. Léčba a prevence bušení srdce

Co jsou to bušení srdce


Bušení srdce
Palpitace srdce lze cítit v hrudi, krku nebo krku.

    Tyto  bušení srdce  je cítit na hrudi, krku nebo krku a nepříjemný pocit, jako by se srdeční tep příliš silný a rychlý. Ačkoli ve většině případů je to pouze kvůli stavům úzkosti nebo nadměrné stimulace (kvůli kofeinu nebo jiným stimulátorům, určitým druhům léků, neustálému stresu ...), pokud se vyskytují příliš často nebo to trvá příliš dlouho Aby bylo možné obnovit normální srdeční frekvenci (více než dvě hodiny), je nutné se poradit s lékařem.
    Abychom lépe rozuměli, za normálních podmínek  srdce  bije 60 až 100krát za minutu; pokud srdeční frekvence v klidu překročí 100 tepů, nazývá se  tachykardie , a pokud je menší než 60,  bradykardie . Vyšší nebo nižší frekvence srdečního rytmu nutně neznamenají, že je něco špatně, protože například při sportu se srdeční frekvence přirozeně zvyšuje, aby se zajistila potřeba kyslíku cvičených svalů. Tachykardie nebo bradykardie jsou termíny používané k definování počtu tepů nad nebo pod  klidovou srdeční frekvencí.Pokud však neexistuje žádný konkrétní důvod a ve stavu klidu - kdy bychom měli mít frekvenci mezi 60 a 100 ppm - máme pocit, že srdce závodí nebo bije násilně, zažíváme to, co se nazývá  bušení srdce , u kterých na rozdíl od tachykardií není zřejmá nebo známá příčina.

    Jak funguje srdce?

    Abychom pochopili, jaké problémy by naše srdce mohlo mít a které by se mohly projevit  změnou srdeční frekvence , je důležité znát základy jeho fungování.
    Srdce je orgán, který má na starosti pumpování krve do celého těla a je tvořen čtyřmi komorami; horní dvě se nazývají atria (pravá a levá) a dolní dvě jsou komory (také pravá a levá). Pokud nasloucháme našim rytmům pomocí stetoskopu, jsou pro každou pauzu rozlišeny dva rytmy, první odpovídá rytmu síní, které posílají krev do komor, a druhý rytmus, silnější než předchozí, posílá krev do zbytku těla. Pokud cítíme puls v zápěstí nebo krku, obvykle rozlišujeme pouze jeden puls, který je jedním z komor.
    Srdeční frekvence je počet tepů za minutu, který má srdce. U zdravého dospělého v klidu se to pohybuje mezi 60-80 úderů za minutu (ppm), i když pokud osoba pravidelně sportuje nebo bere léky na snížení úderů, může být nižší.

    Příčiny bušení srdce


    Žena s úzkostí
    Úzkost, stres a emoce jako strach aktivují tělo a urychlují srdeční frekvenci.

      Existuje mnoho  příčin  k  bušení srdce ; některé jsou fyziologické, to znamená, že jsou normální reakcí těla na určité podněty a nejsou způsobeny problémy způsobenými srdcem; Ještě jiní mohou pramenit ze zdravotních problémů.
      Mezi fyziologické příčiny máme:
      • Cvičení, které zvyšuje metabolismus a srdeční odpověď.
      • Úzkost, stres a emoce jako strach aktivují tělo a způsobují, že srdce závodí.
      • Spotřeba stimulantů, jako je káva, nikotin z tabáku nebo drog jako kokain, je také častou příčinou bušení srdce.
      • Existují léky, které mají stimulační složku, například prášky na hubnutí nebo ty, které se používají k léčbě astmatu, krevního tlaku nebo různých srdečních problémů.
      • Horečka také způsobuje zvýšenou srdeční frekvenci.

      Lékařské příčiny bušení srdce

      Jindy jsou palpitace spojeny s  vážnějším zdravotním problémem  přímo souvisejícím se srdcem, například:
      • Srdeční choroby, jako jsou arytmie (abnormální srdeční rytmus) nebo malformace chlopní, které uvolňují krev mezi síní a komorami.
      • Abnormální hladiny určitých složek krve, například sodíku nebo draslíku.
      • Hypertyreóza nebo nadměrná aktivita štítné žlázy, která způsobuje uvolňování více hormonů, než je nutné, také ovlivňuje srdce.
      • Nízké hladiny kyslíku v krvi; v tomto případě srdce bije rychleji, aby uspokojilo poptávku.
      • Hypoglykémie nebo snížená hladina glukózy v krvi, porucha, která se nejčastěji vyskytuje u lidí s diabetem.
      • Anémie nebo nedostatek železa je další příčinou.

      Co dělat, když máte bušení srdce


      Muž s pulsem
      Vezměte si puls každých 15 minut a zapište si výsledky, a pokud po dvou hodinách palpitace pokračují, navštivte lékaře.

        Existuje několik důvodů, proč se srdce zrychluje, protože je to sval, který je spojen s celým tělem, a proto je citlivý na jakoukoli změnu v těle. Důležité je znát rozdíly mezi  palpitacemi srdce,  které se vyskytují přirozeně a nemají negativní zdravotní následky, a těmi, které mohou souviset s problémem, který musíte konzultovat s lékařem. Způsob,  jak jednat,  pokud trpíte tímto typem  poruch srdečního rytmu,  je:
        • Pokud se vyskytnou palpitace a tachykardie často a při odpočinku, měla by být podezření na přítomnost spouště. Většinou jsou způsobeny  dietou nebo životním stylem , takže je vhodné omezit nebo odstranit tabák, kávu a stimulační nealkoholické nápoje.
        • Podobně může být spojena se  spotřebou léčiv . Pokud tedy užíváte léky pravidelně, přečtěte si příbalovou informaci a znáte nežádoucí účinky a v případě pochybností se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.
        • Když začnete cítit palpitace, vezměte si pulz, pokud je to možné, a  zapište si rytmy za minutu , jak dlouho epizoda palpitací trvala, pokud jsou rytmy pravidelné (vždy mají stejný rytmus), rychlé (více než 120 tepů) za minutu) nebo pomalu (méně než 120 úderů za minutu) a čas, kdy k němu došlo. Je vhodné jít k lékaři a poskytnout všechny tyto informace.
        • Jakákoli činnost, která právě probíhá, by měla být okamžitě zastavena; tímto způsobem se pokusíme zastavit zvyšování pulzací.
        • Posaďte se nebo si lehněte  a zkuste se uvolnit. V těchto případech je dobré číst knihu nebo sledovat tichý film, který podporuje klid.
        • Pomáhají také relaxační techniky, jako je pomalý, hluboký dech, poslech klidné hudby nebo masáž.
        • Vezměte si puls každých 15 minut a zaznamenejte výsledky. Pokud po  dvou hodinách  palpitace pokračují, je nutné navštívit lékaře.

        Kdy vyhledat lékařskou pomoc, pokud máte bušení srdce

        Přestože jsou palpitace srdce obecně zdravé pro zdravé lidi, je nutná  okamžitá lékařská pomoc,  pokud se u vás vyskytne některý z následujících příznaků:
        • Pokud puls  překročí 100 úderů za minutu,  aniž by došlo k horečce, úzkosti nebo cvičení.
        • Tyto  bušení nezmizí  po dvou hodinách.
        • Všimněte si  ostré bolesti  na hrudi, zádech a pažích.
        • Dochází k částečné nebo úplné ztrátě vědomí ( mdloby ).
        • Objeví se  pocit závratě  a závratě a může dokonce trpět nevolností a zvracením.
        • Je dýchací potíže a studené poty.
        • Pokud trpíte  chronickým onemocněním  s rizikem srdečních chorob, jako je cukrovka nebo vysoký krevní tlak, a objeví se najednou palpitace, je také vhodné okamžitě navštívit lékařské centrum.
        • Toto doporučení je stejné pro  těhotné ženy , zejména pokud mají v anamnéze srdeční onemocnění v rodině.

        Léčba a prevence bušení srdce


        Muž podstupující elektrokardiogram
        Elektrokardiogram je jedním z testů, které pomáhají určit příčinu bušení srdce.

          Uvedená  léčba palpitací srdce  bude záviset na příčině, která je způsobila, a že lékař bude schopen diagnostikovat testy, jako je elektrokardiogram, Holter nebo echokardiogram.
          Léčba obvykle zahrnuje změnu ve stravě a životním stylu, povzbuzení fyzického cvičení a vyhýbání se používání stimulancií. Pokud je problém v srdci nebo v některých jeho částech, může vyžadovat chirurgický zákrok, například výměnu chlopně nebo instalaci kardiostimulátoru. Pokud je příčinou jiné základní onemocnění, například hypertyreóza, bude léčba zaměřena na odpovídající kontrolu uvedené choroby.

          Prevence bušení srdce

          Je důležité si uvědomit, že mnoho lidí trpí epizodami bušení srdce a není možné určit přesnou příčinu, ale nepředstavují hrozbu a obvykle jim lze  předcházet  přijetím návyků zdravého životního stylu, jako jsou:
          • Získejte pravidelné mírné cvičení.
          • Vyhněte se tabáku, kávě, alkoholu a povzbuzujícím látkám.
          • Procvičte si relaxační a meditační techniky v boji proti úzkosti a stresu.
          • Léčte každou základní nemoc a vždy ji udržujte pod kontrolou; V případech, jako je vysoký krevní tlak, bude nutné vzít vhodné léky.

          Související obsah pro kategorii ›› První pomoc


          První pomoc 

          Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

           
          Aktualizováno: 1. srpna 2020
          Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
          Informace zde poskytnuté by neměly být použity během lékařské pohotovosti nebo pro diagnostiku nebo léčbu jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.