Zranění od střelné zbraně ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅



Zranění od střelné zbraně

K poranění střelné zbraně nedochází pouze v ozbrojených konfliktech nebo teroristických nebo trestných činech, ale může jim způsobit i lovecká, pracovní nebo sportovní nehoda. Vědět, jak jednat, může zachránit život.

Seznam článků o poranění výstřelu

  1. Co je to střelná rána: vlastnosti a typy
  2. Důsledky a komplikace střelné rány
  3. Co dělat se střelnou ranou

Co je to střelná rána: vlastnosti a typy



rány požární zbraní
Rány výstřelu jsou obzvláště traumatické, protože kulky ničí veškerou tkáň v jejich cestě.

    Střelné  rány  se nevyskytují pouze během ozbrojených konfliktů nebo teroristických činů. Snadnost získávání střelných zbraní v některých zemích přispěla k jednotlivcům nebo skupinám, jako jsou členové gangů, pomocí těchto zařízení k násilí na jiných lidech nebo ke spáchání trestných činů do té míry, že se odhaduje, že každý den Ve Spojených státech zemře 92 lidí - vraždou, sebevraždou nebo nehodou - následkem střelných ran a podle  Centra pro kontrolu nemocí zemře na tuto příčinu více dětí mladších šesti let než aktivních policistů.
    Latinská Amerika byla Úřadem  OSN pro drogy a kriminalitu považována za region světa, kde je více násilných úmrtí zabitím a střelnými zbraněmi, což je seznam vedený Hondurasem a Venezuela. Mezi rizikové faktory, které přispívají k násilí, toto tělo zdůrazňuje spotřebu drog a alkoholu a dostupnost zbraní.
    Dalšími příčinami obětí střelných zbraní mohou být nehody, zejména ve sportu, jako je  lov nebo pracovní situace se zbraněmi tohoto typu, jako v případě policejního personálu nebo orgánů. bezpečnosti. Podobně se někdy můžeme ocitnout uprostřed ozbrojeného útoku nebo policejního manévru - v naší vlastní zemi nebo jako turisté - nebo být svědkem trestného činu, proto je vhodné znát některé základní pojmy  první pomoci  a vědět, jak vypořádat se s těmito případy, protože naše spolupráce může zachránit život postižené osoby, dokud nepřijde odborná lékařská pomoc.

    Co je to střelná rána: vlastnosti a typy

    Střelné  rány  jsou obzvláště traumatizující, protože kulky přicházejí s tak velkou silou, že zničí všechny tkáně v cestě. Pokud navíc nemáme lékařské nebo vojenské znalosti, je velmi obtížné posoudit trajektorii střely, a proto znát rozsah způsobené škody. V oběti s rannou ranou najdeme:
    • Vstupní rána : to je místo, kde střela přichází do styku s kůží a způsobuje tupé otevření. Mohou se stát dvě věci, a to buď to, že střely se při kontaktu dotknou a způsobí různé poškození kolem vstupní rány, nebo že střela vstoupí do úplné a na své cestě protrhne různé tkáně a dokonce i orgány. Vstupní otvory budou mít obvykle oválný nebo zaoblený tvar a výstřely z blízkého dosahu způsobují mnohem větší poškození než výstřely z dlouhého dosahu, přičemž jsou charakteristické popáleniny kolem otvoru.
    • Výstupní otvor : Pokud projektil pronikne skrz tělo a neztrácí sílu, je velmi pravděpodobné, že při vstupu vystoupí. Normálně je velmi obtížné předvídat, kde kulka vystoupí a které orgány to ovlivní, ale díra je na rozdíl od vchodu obvykle nepravidelná.
    • Trajektorie : je to trasa, kterou kulka prochází uvnitř těla, od okamžiku, kdy vstoupí do jejího opuštění nebo zastavení uvnitř těla. Průhyby někdy způsobí, že kulka ztratí sílu a zůstane v ní, aniž by způsobila výstupní otvor.
    • Tetování : to je jméno dané práškovým granulím, které zůstávají na kůži a které vypadají jako malé černé tečky.

    Druhy střelných ran

    Kulka  může způsobit různé druhy zranění v závislosti na různých faktorech. Odborníci, jako jsou lékaři nebo armáda, znají tyto rány dobře, ale naštěstí pro zbytek populace není nic častého vidět, nedochází však pouze v konfliktních zónách, takže je vhodné vědět, jaké typy střelných ran. oheň lze nalézt:
    • Pronikající rány : vyskytují se, když projektil vstoupí do těla a vytvoří vstupní otvor, ale trajektorie končí uvnitř a neexistuje žádný výstupní otvor.
    • Piercingové rány : Nazývají se piercing, když střela vstoupí a zcela opustí tělo.
    • Není neobvyklé, že se vyskytne kombinace výše uvedených typů, například kulka vstupuje do těla a zůstává v něm (způsobuje pronikající ránu), ale prošla orgánem v jeho cestě (způsobující perforující ránu v uvedeném orgán).
    • Tupé rány : vznikají, když projektil nemá dostatečnou sílu, aby rozbil kůži, ale zasáhl ji a způsobil modřiny. V závislosti na síle, kterou zasáhnete, a velikosti projektilu bude pohmoždění více či méně závažné.

    Důsledky a komplikace střelné rány



    Důsledky a komplikace střelné rány
    Závažnost střelné rány závisí na typu použité zbraně a kulky, vzdálenosti, ve které je vypálena, a trajektorii střely.

      Tyto  důsledky  a  komplikace  na   vstupu a výstupu střelné zbraně ran také závisí na faktorech, jako je druh použité zbraně a ráži a druh střely (výstřel z malé pistole není totéž jako výstřel z malé pistole). puška), vzdálenost, ve které je vypálena, rychlost a trajektorie střely, to znamená, jaké tkáně a orgány prochází. Logicky, když ovlivní životně důležitý orgán, jako jsou játra nebo mozek, bude poškození mnohem větší.
      Například a na rozdíl od toho, co si člověk může myslet, kulky používané v civilních zbraních způsobují větší škody než ty, které se používají ve vojenských zbraních. Ty, na rozdíl od civilních, jsou na špičce střely zakryty kovovým pláštěm, což ztěžuje její deformaci nebo fragmentaci při vstupu do těla, a tudíž méně smrtící než civilní zbraň.
      Kromě rány způsobené   samotnou kulkou musíme být schopni znát, identifikovat a léčit možné komplikace, které zjistíme, jako například:
      • Hemoragie : to je první věc, kterou musíme vzít v úvahu, protože střela ve své trajektorii mohla perforovat hlavní plavidlo, a pokud není krvácení pod kontrolou, oběť šokuje a mohlo by to způsobit smrt.
      • Bolest : i když se to může zdát zřejmé, je to docela důležitý problém, protože bolest způsobuje oběti utrpení nejen fyzicky, ale také psychologicky, a také způsobuje spotřebu více zdrojů. Je často považováno za samozřejmé, že škoda způsobuje utrpení a bolest, kterou mohou lidé, kteří byli zastřeleni, trpí, je podceňována a problémy, které z ní vyplývají, nejen že, ale ta bolest může být V mnoha případech se stává chronickým, což významně snižuje kvalitu života postiženého.
      • Infekce : představují další velkou komplikaci a druhou je třeba zvážit v řadě problémů vyplývajících ze střelných ran. Jakákoli otevřená rána je náchylná k infekci a čím hlubší je, tím větší je poškození a tím těžší je odstranit. Z tohoto důvodu je důležité co nejméně manipulovat s ránou a vyhnout se přímému kontaktu s prostředím.
      • Poškození životně důležitých orgánů : jak se dá očekávat, orgány jako mozek, srdce, plíce nebo mícha, které jsou nezbytné pro život, v okamžiku, kdy jsou ohroženy, existuje souboj s časem na záchranu života oběti a každá minuta je nezbytná.

      Co dělat se střelnou ranou



      Co dělat se střelnou ranou
      Střelné rány často vyžadují chirurgický zákrok k odstranění projektilu a opravě postižených orgánů nebo tkání.

        Střelná rána  nebo  výstřel  není snadno léčit, a ve většině případů vyžaduje chirurgický zákrok, aby se odstranily fragmenty kuličky, nebo opravy struktury a tkání postižených. Na první pohled je velmi těžké znát rozsah poškození, které způsobilo, protože neznáme jeho trajektorii a někdy nebudeme vědět, jaký typ zbraně a projektilu byl použit. První pomoc zachraňující život by měla být založena na  stabilizaci  oběti až do získání  odborné lékařské podpory :
        • Především se ujistěte, že jsme v  bezpečné poloze . Pokud došlo k střelbě nebo nehodě (např. Lovu) nebo jste byli svědkem trestného činu nebo pokusu o sebevraždu, ujistěte se, že je naprosto bezpečné jít na záchranu oběti; to je k ničemu, že také skončí zraněný. Pokud máte ochranné vybavení, jako jsou helmy nebo neprůstřelné vesty, noste je.
        • Další věcí je  požádat o pomoc . Vždy, v každém případě, kdy se jedná o rannou ránu, je nutné uchýlit se k lékařské pomoci. Při komunikaci v nouzi buďte struční, ale přesní a poskytněte dostatek informací, abyste se k nim snadno dostali.
        • Snažte se nepřestěhovat oběť z místa, abyste zabránili zhoršení jeho stavu. Může se například stát, že má otevřenou ránu a když je mobilizován, začne krvácet hojně.
        • Čas  bude hrát proti nám. Existuje tzv.  Zlatá hodina , což znamená, že lidé, kteří dorazí do nemocnice během první hodiny po výstřelu, mají větší šanci na přežití. Jednejte rychle, ale aniž byste ztratili chlad nebo panikaření.
        • Vyhledejte rány, vstupní a výstupní otvory, pokud existují, analyzujte tělo oběti na  krvácení a postupujte takto:
          • Pokud je to nutné, aplikujte na místo krvácení tlak, gázu, ručník nebo kus oblečení.
          • Pokud je oděv nasáklý krví, jednoduše si položte další nahoře a vyvíjejte tlak, ale nikdy jej neodstraňujte.
          • Pokud je krvácení v paži nebo noze a nelze jej regulovat tlakem, lze vyrobit škrtidlo s pásem nebo látkovým pásem, který se nerozbije. Turniket by měl být umístěn co nejblíže k ráně, ale vždy nad kolenem nebo loktem. Je třeba si uvědomit, že turniket slouží k zastavení krvácení, ale může způsobit poškození tkáně v důsledku nedostatečného přísunu krve, takže si musíte zapsat čas, kdy bylo provedeno, a zkontrolovat každých 10 minut, pokud se krvácení zastavilo, uvolnit trochu.
          • Jakmile se krvácení zastaví, odstraňte turniket, pokud existuje, a můžete na něj nasadit obvaz nebo obvaz zranit s určitým tlakem.
        • Pokud se rána vyskytla v  břiše  nebo  trupu , kde je většina životně důležitých orgánů, je obtížnější léčit, protože je vyžadován specifický materiál. Musíme věnovat pozornost ráně, pokud z ní vychází vzduch, protože to znamená, že plíce jsou perforované a vzduch vytéká. V tomto případě je důležité utěsnit ránu tak, aby vzduch zůstal uvnitř. Učiníme to umístěním gázy nebo hadříků a vyvíjením tlaku na strany rány, aby se uzavřela.
        • Pokuste se udržet oběť co  nejpohodlnější  , dobře ji chránit a uklidňovat. Čím je člověk nervóznější, tím těžší bude jeho stabilizace. Především nikdy neopouštějte osobu, přehodnocovejte její stav každých několik minut, protože v případě vnitřních škod, které nemůžeme určit, by byl ovlivněn jejich celkový stav.
        • Pokud je oběť v  bezvědomí,  měla by být umístěna do boční bezpečnostní polohy (na její straně, v co nejpohodlnější poloze, nechat dýchací cesty čisté) a jejich stav, včetně dýchání a pulsu, by měl být často přehodnocen. V případě, že nedýchá, měla by být okamžitě zahájena kardiopulmonální resuscitace.
        • Jsou případy, kdy bude nutné  přemístit zraněnou osobu , například pokud došlo k nehodě během lovu na poli a nejvhodnější je přemístit oběť do nemocnice nebo do oblasti, která je dostupnější pro služby lékaři. Aby bylo možné oběť mnohokrát převést, je nutné  imobilizovat pomocí desek, tyčinek nebo jakéhokoli předmětu, který slouží k rozštěpení končetin, protože jakýkoli náhlý pohyb by mohl způsobit další poškození nebo krvácení. Desky umístíme co nejrovněji, zajistíme, že nebudou v přímém kontaktu s ránou, a položíme obvazy nebo tkaniny, které je drží pevně. Pokud je oběť v bezvědomí nebo se nemůže pohybovat a existují více než dva záchranáři, mohou ho mobilizovat tři lidé, kteří se vždy snaží udržet ho ve vodorovné poloze a jeho trup je vyrovnán jako blok. Nosítka mohou být improvizována pomocí desek, dveří, plachet atd., Pokud je doprava bezpečná a nehrozí riziko pádu.

        Související obsah týkající se první pomoci


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Aktualizováno: 15. srpna 2020
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.