Popáleniny


Popáleniny


Teplo, zima, elektřina, záření ze slunce nebo určité chemikálie mohou způsobit popálení kůže. Naučte se, jak byste měli postupovat v případě tohoto typu zranění.

Seznam článků o ›› Popáleniny

  1. Co jsou to popáleniny
  2. Jak jednat před popálením
  3. Varovné příznaky popálení


Co jsou to popáleniny

Popáleniny na ruce


    Podle obecné definice víme, že  popálení  je poranění kůže v důsledku kontaktu nebo expozice nebezpečného činidla, jako je teplo, chlad, elektřina, záření ze slunce nebo určitých chemikálií.
    Lidské tělo toleruje teploty až 40 ° C; Nahoře je přirozená schopnost regenerace pokožky ztracena.

    Druhy popálenin

    Popálení může být bolestivé nebo ne, v závislosti na jeho stupni. Stupeň popálení je určen jeho umístěním v těle a tím, jak hluboko zasahuje do kůže.
    • Popáleniny prvního stupně:  ovlivňují pouze nejpovrchnější vrstvu kůže a vyznačují se zarudnutím kůže, které při kontaktu bolí, obvykle je najdeme, když osoba dlouhodobě vystavuje slunci. Nejčastěji se vyskytují, zejména v létě.
    • Popáleniny druhého stupně:  jsou o něco hlubší a jejich hlavní charakteristikou je vzhled puchýřů. Puchýře jsou obranný systém proti popáleninám: chrání před infekcemi a kapalinou, kterou obsahují, hydratují ránu a podporují hojení. Tyto popáleniny jsou velmi bolestivé.
    • Popáleniny třetího stupně:  v těchto popáleninách můžeme vidět spálenou tkáň, nervové zakončení, které má na starosti přenos bolesti, je zničeno, proto se říká, že popáleniny třetího stupně nebolí.
    Všechny popáleniny mohou způsobit významné zdravotní problémy a rizika, hodně záleží na celkovém spáleném povrchu těla, to znamená, že popálení 1. stupně s povrchovou plochou 90% těla je stejné nebo nebezpečnější než popáleniny 2. stupně. s povrchem 20%.
    Proto je důležité vzít v úvahu jak stupeň popálení, tak povrch poškozeného těla, a odtud určit, zda daná osoba vyžaduje specializovanou pomoc v nemocnici.

    Jak jednat před popálením


    Jak jednat před popálením

      Toto jsou některé z kroků, které musíme provést, když se pokoušíme poskytnout první pomoc osobě s  popáleninami :
      • Okamžitá pomoc při popálení je jednoduše k odstranění příčiny popálení: uhasit plameny, odstranit chemikálie z kontaktu s kůží ... to vše ke snížení tepelného stresu. Aby bylo možné uhasit plameny, musí být osoba přinucena kroutit.
      • Hledejte další možná zranění, jako je  krvácení ,  zlomeniny ... Nejzávažnější zranění bude vždy léčeno jako první.
      • Při popáleninách prvního stupně jsou velmi prospěšné zvlhčovače a zejména aloe vera.
      • Osvěžte spálenou oblast: z tohoto důvodu můžeme na spálenou plochu v hojné míře (20-30 minut) nanášet vodu, vyhýbat se tomu, že je velmi chladná, protože můžeme způsobit podchlazení. Dříve bylo nutné odstranit spálené oblečení, šperky a vše, co udržuje teplo.
      • Zabalte lézi čistou gázou nebo hadříkem navlhčeným vodou. Bandáž musí být volná.

      Co dělat v případě popálení

      Existují určité kroky, které by v žádném případě neměly být prováděny, protože by byly pro pacienta škodlivé:
      • Naneste masti, krémy, zubní pastu ... na popáleniny. Jen voda.
      • Chlazení pacienta příliš, pouze spálená oblast.
      • Podávejte vodu, alkohol, látky proti bolesti ... ústně.
      • Rozbijte puchýře, protože kapalina, kterou obsahují, chrání před možnou infekcí. Jejich rozbitím bychom otevřeli dveře pro vstup choroboplodných zárodků.
      • Odloupněte si oděv nebo jakýkoli jiný prvek, který je připevněn k pokožce.
      • Nechte oběť na pokoji. V případě, že musíte jít o pomoc, vezmeme vás s sebou, kdykoli to vaše zranění umožní.
      • Uhaste plameny osoby vodou. Měly by být vždy vypnuty rolováním nebo zakrytím.

      Komplikace a varovné příznaky popálení

      Noha zasažená jasnými varovnými znameními

        Na  popáleniny  jsou velmi nebezpečné, protože z komplikací, které mohou vyplynout. Mírný prvního stupně hořet  nepředstavuje velkou hrozbu, ale kožní onemocnění, které trpí opakující se popáleninami může způsobit velké problémy, jako je rakovina kůže. Proto je velmi důležité jim zabránit dobrou ochranou proti slunci vhodnou pro naši pokožku.
        Pokud jde o  popáleniny druhého a třetího stupně , komplikace postihují většinu těla, od potíží s dýcháním až po poškození srdce. Z tohoto důvodu se musíme naučit rychle je rozpoznat a jednat rozhodně, a to nejen předcházet dalším škodám, ale také zachránit život.
        Když čelíme případu osoby s popáleninami, musíme věnovat zvláštní pozornost těmto  varovným signálům :
        • Pokud se u vás projeví příznaky šoku (bezvědomí, nepravidelné dýchání, rychlý a slabý puls, sucho v ústech a rtech).
        • Máte-li popáleniny na hlavě nebo krku nebo máte-li potíže s dýcháním (může mít vliv na důležité vnitřní orgány).
        • Pokud máte na rukou, nohou nebo slabinách popáleniny (v tomto případě je pravděpodobnější poranění svalů nebo vazů).
        • Pokud má oběť více než 60 let nebo méně (starší a děti mají nejzranitelnější kůži).
        V kterémkoli z těchto případů by měl být pacient evakuován do nemocničního centra s jednotkou Burns Unit v postranní poloze, aby se zabránilo následkům možného zvracení.


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde poskytnuté by neměly být použity během lékařské pohotovosti nebo pro diagnostiku nebo léčbu jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.