Požáry ✅První pomoc

 První pomoc



Požáry

Znalost rizikových faktorů, které způsobují spuštění požáru, a postupy, které je třeba dodržovat, pokud k nim dojde, pomáhá předcházet jeho výskytu a omezovat jeho strašné následky.

Seznam článků

  1. Požární a požární komponenty
  2. Druhy požárů a jejich rizika
  3. Jak postupovat v případě svědectví požáru
  4. Metody hašení zařízení
  5. Akce v případě, že se stanete obětí požáru
  6. Protipožární opatření

Požární a požární komponenty


Požáry

    V dnešní době je vytváření ohně v dosahu každého, ale i tak je stále velmi obtížné ho ovládat a požáry jsou i nadále způsobeny   nesprávným používáním nebo nedostatkem pozornosti při manipulaci s ním.
    Většina požárů, ke kterým dochází v domácím prostředí, je způsobena nehodami způsobenými nedbalostí, jako jsou děti, které si hrají s ohněm bez dohledu, zapomenutá pánev s olejem, cigareta, která se rozsvítí, když usneme ...
    Ať už se jedná o domácí nebo pracovní prostředí, nebezpečí ohně jsou stejná. Schopnost ohně zničit by neměla být nikdy podceňována, protože většina dnes používaných syntetických materiálů je hořlavá.
    Používá se také velké množství elektrického zařízení, které v důsledku poruch nebo zkratů může způsobit řetězovou reakci. Znalost rizikových faktorů je také užitečná při prevenci požárů a při ochraně životního prostředí.
    Tento článek je navržen tak, aby každý znal postupy v případě, že se účastní požáru, ať už jsou přítomny zvenčí a je vyžadována vaše pomoc, nebo pokud jsou přímo zapojeni jako oběť.

    Požární komponenty

    K vytvoření ohně se spouští řada chemických reakcí, do kterých zasahují tři klíčové prvky:
    • Teplo nebo teplota , pro zahájení procesu zapalování je zapotřebí počáteční jiskra, zdroj tepla, který zahajuje oheň.
    • Palivem , které musí oheň živit a růst, může být oblečení, dřevo nebo jakýkoli hořlavý prvek, který podporuje plameny.
    • Kyslík , další nezbytný prvek, spolu s palivem, aby se oheň živil.
    Je důležité tyto tři složky znát, protože v případě, že chceme oheň uhasit, je odstranit jednu z nich z triády, aby oheň nemohl dále růst a uhasil.
    V důsledku tohoto spalování se také objevují kouř a toxické plyny, jako je oxid uhelnatý, další prvky ohně, které je třeba vzít v úvahu, protože jsou stejně škodlivé jako samotný oheň.

    Druhy požárů a jejich rizika


    Druhy požárů a jejich rizika

      V závislosti na prvcích podílejících se na vzniku ohně a na příčině původu mají požáry různé vlastnosti, a proto se jejich důsledky budou v každém případě lišit:
      • Obyčejné pevné materiály : tyto materiály jsou jakékoli, které najdeme v jakémkoli prostředí, papíru, dřevě, kartonu, tkaninách ..., jejich hlavní charakteristika je, že rychle hoří, rychle šíří oheň a zanechávají uhlíky, které zůstávají aktivní i bez plamenů.
      • Hořlavé a hořlavé kapaliny : barvy, benzín, olej ... jsou velmi nebezpečné kvůli nebezpečí výbuchu.
      • Hořlavé plyny:  butan, propan nebo metan. Stejně jako kapaliny způsobují také výbuchy.
      • Kovy a nekovy : ohně způsobené spalováním malých částic nebo štěpků těchto prvků. Vytvářejí velmi hustou a toxickou atmosféru.

      Důsledky požáru

      Pokud je možné určit typ ohně a jaký druh hořlavého materiálu používá, je snazší se vypořádat s  následnými následky :
      • Kouř a horké plyny : velké množství tepla, které se vytváří v ohni, způsobuje, že vzduch dosáhne velmi vysokých teplot, a když dýchá, způsobuje vnitřní popáleniny v dýchacích orgánech, nepočítaje vizuální obtíže, které kouř vytváří.
      • Teplo a plameny : plameny jako hlavní příčina popálenin a extrémního tepla, které způsobuje dehydrataci a vyčerpání.
      • Toxické plyny: plyny, které při vdechnutí poškozují sliznice a mohou ovlivnit nervový systém, přímo mozek.
      • Extrémní chování: panika a ztráta kontroly způsobují, že postižená osoba získá extrémní chování, dokonce i sebevražedná.

      Jak postupovat v případě svědectví požáru


      Skupina lidí, kteří byli svědky požáru

        K  požáru  může dojít prakticky kdekoli a je třeba vzít v úvahu, že malý zjevný požár pod kontrolou se může snadno změnit na nebezpečnou situaci, pokud nebudeme jednat rychle správným způsobem. A to je to, že v případě požáru v budově dojde k rozšíření požáru a zejména k produkci kouře během několika minut.
        Následující  akce  budou provedeny, když bude svědkem požáru a bude nezbytná další pomoc při evakuaci postižených osob:
        • V první řadě chraňte svůj život. Nemá smysl vystavovat se nebezpečí a přidávat další oběť k pultu.
        • V případě požárního dohledu okamžitě požádejte o pomoc pohotovostní službu (hasičský záchranný sbor) a poskytněte přesné a stručné údaje se všemi dostupnými informacemi: zdroj požáru, příčina, materiál a zúčastněný personál ...
        • Pokud dojde k požáru bez zjevného důvodu, nezasahujte, protože existuje možnost kouře nebo toxických plynů.
        • Nejúčinnějším způsobem, jak pomoci a řídit tyto situace, je procvičování plánovaných evakuačních technik. Je důležité zůstat v klidu a přimět ostatní, aby se cítili bezpečně. Díky důslednému přístupu při evakuaci budovy je proces rychlejší a efektivnější.
        • Zhodnoťte situaci, pokuste se určit ohnisko ohně, zjistit, zda se může šířit a jakou rychlostí. Znalost hořlavého materiálu bude velmi užitečná. Pokud se oheň šíří, evakuujte oblast co nejrychleji.
        • Pokud dojde k dopravní nehodě a vozidlo je v plamenech, automaticky zmobilizuje všechny lidi a odstraní je ze scény, i když existují oběti v bezvědomí.
        Tato obecná opatření dobře uplatňovaná v prvním stupni jsou nejcennějším a nejúčinnějším zdrojem v případě nouze. Dobrý počáteční analýza  pomůže nouzové posádky ovládat oheň, jak oheň a jedovaté plyny, které mohou existovat.

        Pokud oheň dosáhne obětí ...

        V případě, že jsou hlášeny přímé oběti požáru, kteří mají  zapálené šaty , musí být akce rychlá a okamžitá. Vždy postupujte podle následujícího postupu:  zastavte, zatáhněte a přejeďte.
        1. Stop : Je zřejmé, že oběť může být vyděšená a běhat z jednoho místa na druhé. Je velmi důležité tomu zabránit, protože jakýkoli vánek nebo pohyb bude plamenem plamenovat.
        2. Tahání : oběť je hozena na zem a pokud možno pevně zabalena do silné tkaniny (nikdy nylon), jako je kabát, přikrývka nebo záclona.
        3. Role : pohoďte zraněného na zem, aby uhasil plameny na jeho oděvu.
        4. Jakmile plameny zhasnou,  starejte se o zranění . Jako první opatření položte postiženého do spálené oblasti a ochlaďte ho vodou nebo jinou nehořlavou kapalinou. 

        Hasicí metody s vybavením


        Metody hašení zařízení

          V nejlepším případě bude možné mít  hasicí zařízení , což je důležité vědět, jak to funguje a jak to funguje a také v jakých situacích je vhodné jej používat. Nejsou účinné ve všech typech požárů a někdy je lepší evakuovat oblast a nechat profesionální týmy vykonávat svou práci.
          Mezi  požární zařízení,  která lze nalézt, patří:

          Hasicí přístroj

          Může obsahovat různé typy materiálů pod tlakem, jako je voda, CO2, pěna ... s velkou hasicí schopností.
          • Hasicí přístroj bude užitečný, pouze pokud se jedná o nově zahájený požár. Nepoužívá se při rozsáhlých a velmi nekontrolovaných požárech, proto je nejprve ověřeno, že je počátek.
          • Správná funkce by měla být také zkontrolována pomocí rychlého zkušebního záběru.
          • Postavte se proti větru nebo proti větru a dodržujte bezpečnou vzdálenost přibližně dvou metrů.
          • Zaměřte vždy oheň na základnu plamenů.
          • Hasicí přístroj použitý po hašení ohně musí být použit k dobití.

          Vybavené požární hydranty

          Jsou to přívody vody, které jsou vybaveny pro dopravu vody z požárního systému ke zdroji ohně.
          • Použije se vždy, když se prokáže, že oheň nelze hasicími prostředky účinně uhasit.
          • Voda je vodivý materiál, před použitím se ujistěte, že nehrozí žádné elektrické riziko.

          45 mm flexibilní hadice

          Jsou povinni ji používat dva lidé. Jsou to hadice připojené k přívodu vody, připravené k použití v případě požáru.
          • Obvykle se nacházejí uvnitř skříně nebo jsou chráněny sklem. Hadice je zcela zlomená a odvíjená, nezanechávají žádné lokty ani zlomy.
          • Zkontrolujte, zda jsou trubky a připojení správně připojeny.
          • Zatímco jedna osoba pevně drží hadici, druhá postupně otevírá ventil. Neotvírejte se třeskem, protože tlak není znám a může být nebezpečný pro osobu, která drží kopí.
          • Zaměřte se na základnu plamenů a uhaste oheň.

          25 mm polotuhá hadice

          Je podobný předchozímu, ale lépe zvládnutelný a může jej použít pouze jedna osoba:
          • Odvíjejte hadici, není nutné ji úplně natahovat.
          • Zkontrolujte připojení.
          • Otevřete ventil a dostaňte se do ohně.
          • Uhasit plameny zaměřené na jejich základnu.

          Akce v případě, že se stanete obětí požáru


          Akce v případě, že se stanete obětí požáru

            Nejnebezpečnější požární situace se vyskytují většinou v budovách a uzavřených prostorech. Stres z nouzové situace zakaluje vidění a znemožňuje racionální rozhodování. Pokud má oběť jasno v tom, jaké kroky má podniknout, a cítí se sebevědomě v jednání, šance na úspěch a přežití se výrazně zvyšují. Takto byste měli postupovat v případě, že se  stanete obětí požáru :
            • Nejdříve zůstaňte v klidu . Věřte, buďte odhodlaný a efektivní, soustředěte svou mysl na nejdůležitější věc: zachraňte svůj život.
            • Aktivujte nejbližší požární poplach . To upozorní zbytek budovy a pohotovostní služby. Dojde-li k požáru v domácnosti nebo v zahraničí, zavolejte pohotovostní službu (112) a poskytněte co nejpřesnější informace.
            • Vypadněte ze zdroje ohně a evakuujte ostatní oběti. Panika nutí lidi myslet racionálně, zůstat klidný a uklidňující ostatní je dobrý způsob, jak pomoci.
            • Nevstupujte do hořící budovy, abyste získali věci  nebo osobní věci. Nic není tak důležité, aby riskoval váš život.
            • Používejte nouzové východy a schody , ale nikdy výtahy.
            • Před vstupem do místnosti se dotkněte rukou rukou, abyste zkontrolovali teplotu uvnitř,  protože je možné, že zdroj ohně je za dveřmi. Pokud je při otevírání dveří vidět velké množství tepla a kouře, zavře se a pokračuje na jiné místo.
            • Vylepšete masku  kouskem vlhkého hadříku, který zakrývá nos a ústa v případě, že je hodně kouře.
            •  Pokud je to možné, přerušte přívod plynu a elektřiny , abyste zabránili úrazům elektrickým proudem způsobeným používáním vody.

            Jak se vypořádat s plyny a kouřem z ohně

            Dalším problémem, který je třeba zvážit při požárech, je  hromadění plynů a kouře v uzavřených prostorech . Existují plyny, které mohou člověka otrávit, aniž by si to uvědomil. Nejlepší je vědět, jak fungují a jak jednat, aby zabránily otravě.
            • Oxid uhelnatý : tento plyn je bezbarvý a bez zápachu. Dýchání odstraňuje kyslík z těla a pomalu způsobuje, že se oběť intoxikuje až do smrti. Oheň spotřebovává kyslík potřebný k dýchání a odstraňuje toxický oxid uhelnatý. Proto byste nikdy neměli být v uzavřeném prostoru s kouřem a ohněm.
            • Toxické plyny - Horký vzduch a škodlivé plyny se často shromažďují na vrcholu. Krčení nebo lezení je dobrý způsob, jak jim zabránit vdechování.

            Co dělat, když vás chytí oheň

            Někdy bude velmi obtížné opustit budovu nebo uniknout ohni, který pohltí vše, co mu stojí v cestě. Tímto způsobem může být oběť uvězněna uvnitř slepé uličky:
            • Pokud není jiné místo k útěku, měla by být vybrána místnost s oknem, která má možný výstup nebo alespoň přívod kyslíku.
            • Praskliny ve dveřích zakryjte hadry nebo oblečením. Tím se zabrání vnikání kouře, plynů a tepla.
            • Zůstává ležet na zemi, ve spodních oblastech je vzduch méně znečištěný.
            • K vidění oknem použijte jakýkoli bílý hadřík, prostěradla, ručníky, košile atd. A uveďte polohu, ve které jste, aby záchranné služby dorazily.
            • Pokud je nutné uniknout oknem, nohy se nejprve vyjmou ven, pak zbytek těla, dokud se nezavěsí rukama.

            Protipožární opatření

            Protipožární opatření

              Většina  požárů  je způsobena nedbalostí nebo domácími nehodami. Mnoho z nich je možné se vyhnout, pokud budou dodržována základní pravidla, a především pokud na pracovišti a v domácnosti je zvláštní pozornost věnována jakémukoli problému souvisejícímu s požárem:
              1. Nikdy nehrajte s ohněm a nenechte ostatní hrát s ohněm v nestřeženém prostoru.
              2. Zkontrolujte, zda v kuchyni něco vaří, nenechávejte nic v ohni.
              3. Vyvarujte se přetížení zátek, jiskry mohou létat do hořlavých materiálů.
              4. Nezakrývejte lampy, žárovky, radiátory nebo radiátory přikrývkami nebo oblečením, které se může vznítit nadměrným teplem.
              5. Nevhazujte nedopalky do koše nebo na zem, pokud nejsou zcela zhasnuty.
              6. Máte-li hořící krb, nechte ho dohlížet na dospělého a zabráňte dětem hrát si s ohněm.
              7. Vyhněte se požárům na poli, zejména v létě, kde je vše suchší a snadno se rozšiřuje.
              8. Pokud zjistíte únik plynu, vypněte všechna světla a nezapínejte žádné elektrické spotřebiče. Přerušte napájení a informujte technika. Je třeba se vyvarovat vdechování plynu a je nejlepší opustit budovu, dokud nebude zajištěn únik.

              Související obsah pro kategorii první pomoci


              První pomoc 

              Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

               
              Aktualizováno: 15. srpna 2020
              Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
              Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.