Otrava alkoholem ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅




Otrava alkoholem

O víkendech hledá mnoho mladých lidí zábavu v alkoholu, aniž by přemýšleli o účincích, které může mít na jejich zdraví. Naučte se, jak se vypořádat s otravou alkoholem, pokud se strana dostane z ruky.

Seznam článků o ›› Otrava alkoholem 

  1. Co je otrava alkoholem
  2. Fáze a příznaky otravy alkoholem
  3. Co dělat v případě otravy alkoholem

Co je otrava alkoholem


Otrava alkoholem
Ženy metabolizují alkohol pomaleji a jsou vystaveny vyššímu riziku zasažení orgánů, jako je srdce nebo játra.

    Počet adolescentů ve věku 14 až 18 let, kteří trpí  otravou alkoholem  každý víkend, je alarmující. Jedním z hlavních problémů je věk, ve kterém začnete pít, pokaždé dříve. Asi 3,5% jedenáctiletých už někdy alkohol vyzkoušelo. Na druhou stranu se zdá, že konzumace alkoholických nápojů je stále více spojena se zábavnými a volnočasovými plány mladých lidí, kteří chodí celou noc na večírky a cítí se  imunní  vůči negativním dopadům, které nadměrná konzumace přináší pro jejich zdraví, nejen z dlouhodobého hlediska, ale také z krátkodobého hlediska. Z tohoto důvodu může vědět,  jak jednat v případě otravy alkoholem,  zabránit větším zlům.

    Co je to otrava alkoholem a ethyl kóma?

    Je známo jako otrava alkoholem ke zvýšení obsahu  ethanolu  v krvi nad úrovně tolerované tělem. Nemělo by se to považovat za něco triviální, protože může mít různé stupně závažnosti, od inhibice a euforie po respirační depresi a smrt.
    Populární termín „ ethyl kóma “ označuje pokročilejší stádia tohoto typu intoxikace, kdy se mozek stane letargickým a postižený člověk přechází do kómy se ztrátou vědomí a bez reakce na podněty.
    Osoby mladší 21 let jsou věkovou skupinou nejvíce náchylné k otravě alkoholem
    Rozdíl mezi intoxikací alkoholem a ethyl kómou spočívá v obsahu alkoholu, tj. V množství alkoholu v krvi a v tom, jak ovlivňuje tělo. Zatímco intoxikace je považována za jakýkoli stav intoxikace, od první fáze euforie a dehinibice, kóma je již pokročilým stavem intoxikace, když alkohol dosáhl vysokých hladin.

    Jak se v těle vstřebává alkohol?

    Způsob, jakým se alkohol vstřebává, závisí na tolika faktorech, že je velmi obtížné určit přesnou strukturu, ale nejvlivnější jsou následující:
    • Pohlaví: Je prokázáno, že ženy metabolizují alkohol pomaleji než muži, a proto i po požití stejného množství mají vyšší koncentraci v krvi, což vede k většímu riziku poškození orgánů, jako je srdce nebo játra. ovlivněny.
    • Dieta: Pití alkoholu po jídle s vysokým obsahem uhlohydrátů způsobuje jeho pomalejší vstřebávání než pití na lačný žaludek.
    • Věk: to je určující faktor. Tyto  účinky alkoholu  na nerozvinuté těle zničující, na úrovni jater, srdce, ledviny a samozřejmě mozku. Ti mladší 21 let mají mnohem menší  toleranci k alkoholu,  protože tělo je stále nezralé a rychle zasažené. Jsou to věková skupina, která je nejvíce náchylná k otravě ethylem.
    • Hmotnost: jako všechny léky, čím nižší je hmotnost, tím méně alkoholu je potřeba k opití. Existují také rozdíly v absorpci podle množství tělesného tuku a svalové hmoty, protože ačkoli dva lidé strukturálně váží stejnou strukturu, nemusí být stejní.
    • Druh alkoholu: Fermentované nápoje jako pivo nebo víno se vstřebávají pomaleji než destilované nápoje jako gin nebo rum. Plyn v nealkoholických nápojích také urychluje jeho absorpci.

    Fáze a příznaky otravy alkoholem


    Mladá žena leží na pohovce drží láhev
    Ve zmatené fázi je člověk ospalý a má potíže s mluvením a porozuměním.

      Alkohol začíná působit, když dosáhne tenkého střeva a absorbuje ho, čímž přechází do krevního oběhu, který jej distribuuje v celém těle do různých orgánů. K tomu dochází mezi 30 a 60 minutami po začátku pití, opět v závislosti na faktorech uvedených v předchozí části.
      Zaměříme se na účinky, které způsobuje na centrální nervový systém, tj. Na mozek, a v důsledku toho na různé  fáze  intoxikace alkoholem, kterými prochází, dokud nedosáhneme  ethyl kómatu :
      • Fáze euforie : tohoto bodu je dosaženo, když dechový analyzátor, tj. Hladina alkoholu v krvi, dosáhne 0,5 gramu na litr (g / l). Tomu se obvykle říká  tečka . Obecně platí, že pokud v této chvíli přestanete pít, je obtížné trpět otravou alkoholem. Osoba je neinhibovaná a euforická a může jednat impulzivně.
      • Fáze intoxikace : v okamžiku, kdy tělo není zvyklé na úroveň požití alkoholu, mozek začíná selhat v koordinaci pohybů, což je příčinou pádů a zranění. Osoba může mít pocit tepla v důsledku dilatace krevních cév, ale toto teplo je ve skutečnosti ztraceno a vyvolává podchlazení.
      • Fáze zmatení : BAC dosáhne 2 g / l, mozek je skutečně ovlivněn a není schopen zůstat v pohotovosti. Ten člověk je ospalý a má potíže s mluvením a porozuměním. V tomto bodě se často objevuje nevolnost a zvracení, protože tělo odmítá alkohol ve snaze chránit se. Zastavení pití však není vždy zárukou zastavení záchvatu, je možné, že ve střevě je stále alkohol a stále se vstřebává.
      • Anestetická fáze : při 3 g / l alkoholu v krvi mozek začíná ztrácet kontrolu nad tělem. Člověk nemůže správně komunikovat, mnohokrát může ztratit vědomí a kontrolu nad svěrači. To je kritický bod, protože osoba již není schopna se o sebe starat a potřebuje pozornost.
      • Fáze šoků nebo ethyl kómatu : BAC dosahuje 5 g / l a mozek zcela ztrácí kontrolu nad dýcháním a srdcem. V tomto okamžiku je nezbytná zdravotní péče, protože pokud se tento stav prodlouží, šance na přežití bez poškození mozku se dramaticky sníží. Centra zodpovědná za dýchání jsou ovlivněna a může dojít k zástavě srdce a smrti a smrti.

      Co dělat v případě otravy alkoholem


      Co dělat v případě otravy alkoholem
      Musíte neustále sledovat osobu pod vlivem alkoholu a pokusit se ji udržet vzhůru.

        Rychlost vstřebávání alkoholu určuje mnoho faktorů, proto by se mělo vždy brát v úvahu, že i když osoba přestala pít nebo je v bezvědomí,  hladina alkoholu se  může i nadále zvyšovat. První pomoc v případě otravy etylickou  jsou určeny pro identifikaci příznaků a symptomů každé fázi a podle toho jednat:
        • Kdykoli zjistíte známky otravy alkoholem,  zavolejte pohotovostní službu  a požádejte o pomoc . Je to život ohrožující situace, kterou nelze podceňovat. Pokud vidíte, že přítel je v této situaci, nemyslete na důsledky nebo boje, které mohou obdržet později, jejich život je na prvním místě.
        • Nechte si sednout a zůstat v klidu. Zakryjte je oblečením nebo přikrývkami, abyste se vyhnuli podchlazení.
        • Pokud je oběť v bezvědomí, je velmi důležité umístit je do  boční bezpečnostní polohy  a neztratit z dohledu, protože mohou zvracet a dusit nebo vdechovat obsah zvracení. Velké procento příčin úmrtí způsobených otravou alkoholem se topí v důsledku samotného zvracení kvůli nedostatku pozornosti obětem.
        • Nikdy neopouštějte intoxikovanou osobu. Musíte neustále sledovat její stav a pokusit se ji udržet vzhůru.
        • Nedávejte mu jídlo ani tekutiny k požití.
        • Nikdy nevyvolávejte zvracení, existuje riziko vdechnutí nebo průchodu žaludečního obsahu do plic, což může vést k mnohem závažnějším komplikacím.
        • Osoba s intoxikací alkoholem má nízkou hladinu glukózy v krvi, což může vést ke ztrátě vědomí a dokonce i  záchvatům . Pokud k tomu dojde, nezasahujte do oběti předměty v okolí a zkuste je udržet v postranní bezpečnostní poloze.

        Péče po otravě alkoholem  je založen na rukou, dokud je odstraněn alkohol a symptomy začnou ustupovat (přibližně 24 hodin), spolu s dobrou hydrataci nahradit tekutiny.

        Prevence otravy alkoholem

        Alkohol intoxikace je situace, která s sebou nese vysoké riziko komplikací, protože každý člověk reaguje odlišně a má jinou  úroveň tolerance k alkoholu . Nejlepší je vyhnout se přejídání alkoholických nápojů a přijmout preventivní opatření, například jíst dobré jídlo před pitím, vyhnout se destilovaným nápojům, které se vstřebávají rychleji, a vědět, jak zastavit, když se začnou objevovat první účinky na tělo.
        Musíte si uvědomit, že ne všichni lidé mají stejnou výdrž, znát své vlastní limity je zásadní a může zabránit tomu, aby noc zábavy skončila nechtěnými nehodami.

        Související obsah pro kategorii ›› První pomoc


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Aktualizováno: 1. srpna 2020
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde poskytnuté by neměly být použity během lékařské pohotovosti nebo pro diagnostiku nebo léčbu jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.