Podchlazení ✅ První pomoc

  První pomoc




Podchlazení

Hypotermie je pokles tělesné teploty pod 35 ° C, kdy začínají selhat kompenzační mechanismy pro udržování tělesné teploty. Zjistěte, jak jednat.

Seznam článků o podchlazení

  1. Co je podchlazení
  2. Druhy podchlazení podle příčiny
  3. Příznaky a příznaky podchlazení
  4. Co dělat v případě podchlazení
  5. Co dělat v případě podchlazení

Co je podchlazení


Žena s podchlazení

    Termín  podchlazení  doslova znamená nízkou teplotu. Ačkoli tělo má obranné mechanismy pro udržení tělesného tepla, je-li velmi chladno, může být výroba tepla nedostatečná. Hypotermie je tedy definována jako pokles tělesné teploty  pod 35 ° C , kdy začínají selhat kompenzační mechanismy těla k udržení tělesné teploty. Pokles tělesné teploty o pouhé dva stupně může ovlivnit mozek. Pokud klesne, oběť může utrpět ztrátu vědomí a zemřít.
    Lze uvažovat o třech typech podchlazení:
    • Mírná podchlazení:  když je tělesná teplota mezi 33 a 35 ° C. Oběť má otřesy, mentální otupělost a potíže s pohybem.
    • Mírná podchlazení:  tělesná teplota je mezi 30 a 33 ° C. K dispozici je dezorientace, ztráta paměti a stav polovědomí.
    • Těžká podchlazení:  teplota je pod 28-30 ° C. Existují příznaky, jako je ztráta vědomí, nízký krevní tlak a slabý srdeční rytmus.

    Příčiny podchlazení

    Hypotermie se může vyskytnout v kterékoli roční době náhodou. Někteří lidé jsou na to citlivější, jako jsou starší, podvyživení lidé (Kwashiorkor,  marasmus,  hypoglykémie ...) nebo ti, kteří berou určité léky. Nejběžnější příčiny podchlazení jsou:
    • Nechráníte se dostatečně nebo s odpovídajícím oděvem při nízkých teplotách.
    • Ponoření nebo pád do studené vody, úmyslné nebo náhodné.
    • Používejte mokré oblečení po dlouhou dobu, je-li větrno nebo chladno.
    • K udržení tělesné teploty je zapotřebí hodně kalorií, takže při podchlazením je dalším důvodem pro podchlazení cvičení nebo nejíst dostatek jídla nebo pití.
    • Poranění, která ovlivňují centrální nervový systém: některé situace  mohou ovlivnit oblasti zapojené do termoregulace, anulovat nebo změnit termogenetické mechanismy, jako je ischemie, poškození míchy , trauma nebo infekce .


    Druhy podchlazení podle příčiny


    Příčiny a typy podchlazení

      V závislosti na příčině se  typ  pozorované hypotermie liší:
      • Postupná podchlazení:  tělesná teplota postupně klesá (nevhodné oblečení, intenzivní chlad a vítr ...).
      • Akutní podchlazení -  také se nazývá ponořená podchlazení. Vyskytuje se, když ke ztrátě tělesného tepla dochází rychle a intenzivně, jako je například pád do studené vody.
      • Tichá podchlazení:  jedná se o postupnou podchlazení ponořením, to znamená, že člověk tráví mnoho hodin ponořením do studené vody, ale ztráta tepla není náhlá, protože nosí vhodné vybavení. Tento případ může nastat u potápěčů, surfařů, rybářů ... Příznaky se mění s ohledem na postupnou podchlazení, vyčerpání a snadnou únavu.
      Existuje další typ hypotermií, které nesouvisí s okolním vystavením chladu, ale jsou způsobeny selháním termoregulačních mechanismů mozku v centrech, které řídí tělesnou teplotu. Tyto hypotermie mohou být  sekundární k různým onemocněním,  jako je hypotyreóza, selhání ledvin nebo jater, rozsáhlé popáleniny, vážné generalizované infekce atd.
      K podchlazením může dojít také  sekundárně po lézích mozku , jako jsou srdeční infarkty nebo nádory, umístěné v hypotalamu, což je centrum, kde jsou umístěny termoregulační centra mozku.
      Existují  hypotermie, které jsou spojeny s užíváním léků , zejména ty, které uplatňují svůj účinek na mozek, jako jsou antidepresiva, trankvilizéry, antipsychotika nebo jiné.
      Konečně existují také případy  podchlazení po nadměrné konzumaci drog nebo alkoholu . Všechny tyto hypotermie jsou obvykle mírné nebo nanejvýš mírné.


      Příznaky a příznaky podchlazení


      Příznaky a příznaky podchlazení u ženy

        Podchlazení  není obvykle objeví okamžitě, ale stejně tak postupně, že někdy oběť nestává opravdu vědom utrpení ji S poklesem tělesné teploty se rozlišují tři fáze, každá s řadou   charakteristických příznaků a příznaků :
        • První fáze:  první příznaky podchlazení jsou způsobeny aktivací obranných mechanismů těla. Krevní cévy v nejvzdálenějších částech (ruce, nohy…) se stahují. To se děje tak, že v těchto oblastech cirkuluje méně krve, protože ztráta tepla je velmi vysoká a cílem těla je udržovat vitální orgány v teple. Objevují se zimnice, objevují se  husí rány , kalorické výdaje se zvyšují kvůli třesu a zvýšenému dýchání a srdeční frekvenci. Svaly rukou a nohou nereagují docela dobře.
        • Druhá fáze:  třes a zimnice jsou násilnější, pohyby jsou pomalé a nemotorné a je pozorována velmi evidentní nekoordinace. Oběť, i když se zdá být bdělý, je bledý. Rty, uši a konečky prstů se mohou změnit na modré.
        • Třetí fáze nebo hluboká fáze:  extrémní potíže s pohybem, kůže se změní na modrou, třes se zastaví. Oběť má ospalost, podivné nebo iracionální chování a mentální zmatek. Dýchání a srdeční rytmus zpomalují, stávají se pomalými a slabými. Po chvíli začnou vitální orgány selhat a přestat, což se nazývá klinická smrt. V tomto stavu není oběť opravdu mrtvá, protože smrt mozku stále trvá několik hodin.

        Co dělat v případě podchlazení

        Teplé dítě s příznaky podchlazení

          Toto jsou  základní  pokyny pro první pomoc nebo opatření, které byste měli dodržovat, pokud narazíte na případ osoby s příznaky  podchlazení :
          • Pokud existuje podezření na podchlazení, zejména pokud se objeví zmatek nebo duševní poruchy, je třeba  okamžitě zavolat na číslo tísňové linky ve Španělsku 112.
          • Pokud je oběť v bezvědomí,  zkontrolujte dýchání . Pokud nedýcháte, začněte CPR, 30 kompresí - 2 dechy.
          • Chraňte oběť před chladem.  Vezměte ji na místo s horkou teplotou a přikryjte ji přikrývkami nebo oblečením. Pokud to není možné, bude muset být izolován od větru, chladu a země. Zakrývejte hlavu a krk, protože se jedná o oblasti s velkými ztrátami tepla, které vystavují obličej. Umístěte jej pokud možno ve vodorovné poloze, na přikrývku nebo podobně, aby se vaše tělo izolovalo od země.
          • Pokud lze oběť vzít na kryt, měl by být  mokrý oděv odstraněn a nahrazen suchým oděvem . Pokud jste stále venku, neodstraňujte oblečení, ale zkuste dát teplo, aby vlhké oblečení co nejméně vychladlo.
          • Existují oblasti těla, které lépe udržují teplo, jako je krk, slabina, podpaží a obě strany trupu. Pro zahřátí oběti  použijte  v těchto oblastech teplé obklady . V případě potřeby použijte vlastní tělo záchranáře.
          • Pokud je oběť při vědomí a vzhůru a může snadno spolknout, doporučuje se  pít sladké a teplé tekutiny bez alkoholu nebo kofeinu, aby se stimulovalo opětovné zahřátí .
          • Zůstaňte s osobou, dokud nepřijde lékařská podpora.


          Co dělat v případě podchlazení

          Co byste neměli dělat v případě podchlazení

            Jako vždy ve věci  první pomoci , i v případě  podchlazení  existují akce, které nejsou prospěšné a mohou být pro poškozeného škodlivé. To byste neměli dělat, pokud léčíte někoho, kdo má náhlý pokles tělesné teploty:
            • Nikdy neopouštějte oběť za mrtvé . Přestože je tělo chladné a nenajdou se žádné pulzace, existují případy úplného zotavení bez následků. Je to proto, že mozek, i když zpomalený, není úplně poškozen a přestane fungovat déle než zbytek těla.
            • Pokud jsou zmrzlé části těla, jako jsou prsty nebo prsty,  netřete je, musí být zabaleny do teplých obvazů .
            • Nepoužívejte přímý zdroj tepla k zahřívání oběti , jako je horká voda, oheň, elektrické přikrývky nebo žárovky. Rychlým vydáním tepla se oběh reaktivuje, v tomto případě krev, stále chladná, cirkuluje životně důležitými orgány a ochlazuje je, což způsobuje zhoršení oběti.
            • Neposkytujte alkoholické nápoje .
            • U hypotermických pacientů existuje riziko závažných srdečních arytmií. Proto musíte s obětí zacházet opatrně a  neudělat náhlé pohyby . Předčasné pohyby nebo dokonce nadměrné nebo disonantní zvuky mohou usnadnit výskyt těchto srdečních arytmií a vést ke smrti pacienta.

            Související obsah týkající se první pomoci


            První pomoc 

            Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

             
            Aktualizováno: 15. srpna 2020
            Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
            Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.