Poranění čelistí ᐈ První pomoc

  ᐈ  První pomoc



Poranění čelistí

Maxilární kosti trpí významnými zraněními, jako jsou zlomeniny a dislokace, kvůli jemným strukturám, které se nacházejí v obličeji. Znáte první pomoc, která se použije v těchto případech.

Seznam článků o ›› Zranění čelistí

  1. Co jsou zranění čelistí a jaké jsou jejich příčiny
  2. Příznaky poranění čelisti
  3. Dos a Don'ts za poranění čelisti

Co jsou zranění čelistí a jaké jsou jejich příčiny


Boxer se zlomenou čelistí
Kontaktní sporty jsou jednou z hlavních příčin poranění čelistí.

    Tyto  čelisti  jsou kosti, které tvoří spodní část obličeje. Máme dvě čelisti: horní, kde jsou vloženy horní zuby, a dolní, která se běžně nazývá  čelist . Obě čelisti jsou spojeny temporomandibulárním kloubem, který je na úrovni ucha a je snadno hmatatelný, když otevřeme a zavřeme ústa.
    Tyto  zlomeniny čelisti  jsou k porušení některé z těchto kostí a může objevit v kterékoli části, i když nejdůležitější jsou ty, dolní čelisti, protože jsou mobilní kost tam je větší riziko zhoršení s pohybem také že to omezuje používání úst, dělá to mnohem nepříjemnější při mluvení, jídle nebo pití.
    Dalším typem poranění čelisti je  dislokace , ke které dochází na úrovni kloubu a může nebo nemusí být doprovázena zlomením. Vyskytuje se, když je dolní čelist posunuta ze své přirozené polohy a kloub je vyklouben; jako když se dva kusy, které by měly být spolu rozpadnout.

    Příčiny zranění čelistí

    Stejně jako každá jiná kost v těle, i když na čelist působí síla větší, než je její odpor, nakonec se zlomí nebo vykloní. Z tohoto pravidla tří vyplývá, že jakýkoli silný dopad může být příčinou poranění čelisti (zlomeniny nebo dislokace), včetně:
    • Rány pro fyzickou agresi, velmi časté v boji s přímými údery do obličeje.
    • Nehody jakéhokoli druhu, aut i práce.
    • Sportovní zranění; Kontaktní sporty jsou jednou z hlavních příčin poranění čelistí.
    Pokud je příčina zlomeniny čelisti traumatická, existují v případě dislokací kromě přímých nárazů i jiné důvody:
    • Kloubní hypermobilita . Jedná se o onemocnění tkání, včetně šlach, svalů a vazů, které způsobuje, že klouby jsou pružnější, ale také slabší, protože struktury nedokážou kost držet na místě a dislokace jsou velmi snadné. .
    • Někteří lidé mohou rozevřít čelist otevřením úst příliš širokým, jako je zívání, křik nebo zvracení. Také kousnutí na něco velmi tvrdého může rozptýlit čelist.

    Příznaky poranění čelisti


    Člověk se dotkne jeho bolavé čelisti
    Pokud byl poškozen obličejový nerv, můžete cítit mravenčení a necitlivost v čelisti.

      Známky  zlomeniny čelisti  a  vykloubené čelisti  se mírně liší a nikdy není na škodu poznat rozdíl. Pokud jde o maxilární zlomeniny,   nejčastějšími příznaky jsou:
      • Bolest, která se zhoršuje při otevírání a zavírání úst, což omezuje pohyb. Při nejzávažnějších zraněních je téměř nemožné jej otevřít a zavřít.
      • Otok v postižené oblasti se někdy zapálí celou spodní částí obličeje.
      • Krvácení z úst a modřiny obličeje při poškození krevních cév.
      • Zuby někdy vypadají zlomené nebo se pohybují.
      • Pokud byl poškozen obličejový nerv, můžete cítit mravenčení a necitlivost v čelisti.
      • Je pozorována deformace čelisti, někdy hrudky nebo jiný vzhled.
      Pokud je příčina dislokované čelisti traumatická, mohou se objevit některé z výše uvedených příznaků. Charakteristiky  dislokované čelisti  jsou však:
      • Bolest lokalizovaná v čelistním kloubu, před uchem na postižené straně. Při žvýkání se zhoršuje. To je také příčinou potíží s mluvením.
      • Někdy je nemožné zavřít ústa a dochází k neustálému slintání.
      • Deformace je zřejmá, čelist je ohnutá nebo nakloněná dopředu a při zavírání úst nejsou zuby správně zarovnány.

      Dos a Don'ts za poranění čelisti

      Nošení přilby může snížit riziko poranění čelisti
      Používání přileb a ochranných pomůcek, jak v práci, tak ve sportu, je nezbytné ke snížení rizika zranění na maximum.

        Tyto  léze čelisti  jsou považovány za  lékařskou pohotovost  , protože to může dát dýchacích překážky nebo riziko krvácení. Cílem první pomoci bude minimalizovat tato rizika a zajistit, aby se při hledání lékařské pomoci zranění nezhoršilo.
        Tyto  výkony první pomoci  jsou podobné zlomeniny a vykloubení čelisti. Nejdůležitější je vzít v úvahu základní předpoklad:
        • Nikdy se nepokoušejte opravit polohu čelisti. To by měl provádět pouze zdravotnický pracovník. Před snížením dislokace nebo zlomeniny jsou často nutné rentgenové testy.
        Jakmile je tento pojem pochopen, analyzuje se závažnost zranění a jedná se o ni. Někdy není možné rozlišit, jaký typ zranění se jedná, takže zpravidla platí pro tyto dva kroky:
        • Především je důležité  zajistit průchodnost dýchacích cest , to znamená, že osoba může bez problémů dýchat. Pokud jste při vědomí, zůstaňte sedět s mírně nakloněnou hlavou vpřed pro případ krvácení, které nepolkne krev a bude včas detekováno. Pokud jste v bezvědomí, umístíte se do boční bezpečnostní polohy.
        • Za normálních okolností člověk udržuje zuby sevřené a čelist je imobilní, ale pro zajištění nepohyblivosti lze k hlavě přivázat obvaz nebo hadřík. Obvaz by měl být snadno odstranitelný pro případ, že se cítíte jako zvracení.
        • Ke zmírnění bolesti a zánětu lze použít chladné látky nebo led, ale nikdy v přímém kontaktu s pokožkou.
        • Pokud je oběť v bezvědomí, může být čelist v době přenosu upnuta, aby ji udržovala v poloze tak, aby se ústa neotevřela.
        • Konečnou léčbou této dislokace je její  přemístění zdravotnickým pracovníkem , po kterém následuje odpočinek a měkká strava po dobu asi šesti týdnů.
        • V případě maxilárních zlomenin, pokud jsou menší, se uzdravují sami, a pokud jsou závažnější, mohou vyžadovat chirurgický zákrok.

        Komplikace a prevence poranění čelistí

        Hlavní  komplikace  tohoto typu nehody jsou  krvácení  a skutečnost, že ovlivňuje  dýchací cesty ; Pokud se vyskytne kterýkoli z těchto problémů, je nezbytná okamžitá lékařská pomoc. Obzvláště krvácení je někdy obtížné odhalit, protože osoba má sklon instinktivně polykat krev, a pouze pokud zvrací, je známo, jak moc ji spolkla.
        Přestože nehodám nelze předvídat, lze jim v co největší míře předcházet. Používání helmy a ochrany , a to jak v pracovním prostředí a ve sportu, a to zejména u pacientů s rizikem vlivu v této oblasti, je nezbytné. Vždy je možné snížit rizika na minimum.

        Související obsah pro kategorii ›› První pomoc


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Aktualizováno: 1. srpna 2020
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde poskytnuté by neměly být použity během lékařské pohotovosti nebo pro diagnostiku nebo léčbu jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.