Lavina ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅




Lavina

Laviny nebo laviny jsou jedním z nejnebezpečnějších jevů, které se mohou vyskytnout při provádění činností v horách. Vysvětlíme jim, jak jim zabránit a jak jednat, pokud jste obětí nebo svědkem někoho.

Seznam článků o Aludu

  1. Co je to lavina
  2. Tipy, jak se vyhnout tomu, aby se stal obětí laviny
  3. Jak postupovat v případě laviny nebo laviny

Co je to lavina

Lavinové riziko, jak postupovat v případě sněhové laviny
Lyžaři a horolezci jsou hlavními oběťmi lavin nebo lavin.

    Příchod zimy znamená změnu v činnosti, kterou děláme, a mnoho lidí ji využívá při cvičení  zimních sportů , jako je lyžování nebo snowboarding. Někteří lidé však začínají tyto sporty bez plánování nebo učení o rizicích, jako jsou  laviny  nebo  sněhové laviny , což je jeden z nejnebezpečnějších jevů, který mohou sportovci, kteří jdou na horu, zažít. Asi 97% lavinových obětí zemřelo při rekreačních aktivitách, zejména horolezců a lyžařů. Z tohoto důvodu je velmi důležité znát rizika, učit se, kdy je hora nejbezpečnější, a samozřejmě vědět,  jak postupovat v případě laviny nebo laviny .

    Co je to lavina

    Když sníh padá v horách, hromadí se v různých vrstvách a vytváří takzvaný sněhový plášť. Tyto vrstvy sněhu podléhají změnám v závislosti na atmosférických podmínkách, jako je teplota, vlhkost, tlak ..., a na vlastnostech terénu, jako je sklon. Z tohoto důvodu se složení vrstev může lišit, do té míry, že plášť se zlomí a posune dolů po svahu, a to nazýváme  sněhovou lavinou nebo lavinou .



    Sněhová lavina

    Podle toho, jaký je posun, najdeme tři  různé typy lavin :
    • Nedávný sníh : když došlo k intenzivnímu sněžení ve velmi krátké době, částice sněhu nemají čas se navzájem splynout, takže se vytvoří velmi nestabilní vrstva sněhu, která se v okamžiku rozbije rovnováha se začne klouzat, tažením čerstvě padlého sněhu na povrch v cestě a způsobovat řetězovou reakci. Výsledkem je lavina, která postupuje při vysokých rychlostech, asi 100 km / h, velmi nebezpečná a život ohrožující, protože takový jemný sníh vstupuje do dýchacích cest a nakonec snadno způsobí udušení.
    • Deska : jsou nejčastější a sestávají z posunu jedné z vrstev sněhového pláště přes starší. Je to, jako kdybychom na sebe položili dva ledové pláty a naklonili je, je velmi pravděpodobné, že se horní deska sklouzne na níže uvedenou. Jsou nebezpečné, protože terén se může jevit jako stabilní, ale když přes něj přejdou horolezci nebo lyžaři, deska se přetíží a zlomí se, což povede k lavině desky.
    • Tání : jsou typičtější na jaře, když se slunce začíná zahřívat a topí se plášť, takže voda prosakuje mezi spodními vrstvami a zaplavuje je, což je velmi nestabilní. Ačkoli tyto laviny nedosahují tak vysokých rychlostí, mají vysokou destruktivní sílu kvůli množství a hustotě sněhu, přičemž trauma je největším nebezpečím tohoto jevu.

    Tipy, jak se vyhnout tomu, aby se stal obětí laviny

    Tipy, jak se vyhnout tomu, aby se stal obětí laviny
    Je velmi důležité se informovat, abyste se vyhnuli potenciálním oblastem ohrožujícím laviny.

      Pokud máme v plánu jít na horu, musíme nejprve prostudovat všechny povětrnostní podmínky , abychom  minimalizovali riziko  , že se staneme  obětí laviny nebo laviny . Obecně platí, že ve všech horských průsmych budou informace o stavu sněhu a předpovědi počasí, a nikdy není vhodné podceňovat možná rizika, takže pokud nebudeme připraveni nebo se necítíme v bezpečí, bude lepší je odložit další den, když jsou lepší podmínky.
      Ačkoli atmosférické jevy nejsou stoprocentně předvídatelné a v poslední chvíli mohou vyvrátit  meteorologické informace , můžeme si udělat představu o stavu země kontrolou a analýzou počasí před několika dny, jaká byla teplota, pokud sněží nebo prší, pokud má sledovali a odkud to foukalo ... a abychom zjistili tato data, můžeme:
      • Použijte webové zdroje, například sněhovou sekci AEMET nebo jakoukoli stránku, která obsahuje záznam o počasí v této oblasti v předchozích dnech.
      • Zeptejte se místních lidí, protože mnozí jsou s horou dobře obeznámeni a vědí lépe než kdokoli jiný stav sněhu a budou vám schopni poradit.
      • Když už tuto oblast trochu známe a víme, co je na hoře, je třeba objasnit  potenciální nebezpečné oblasti :
        • Římsy: jsou struktury, které jsou vytvářeny hromaděním sněhu na horské římse. Jsou to velmi nebezpečný terén, extrémně nestabilní, protože jakékoli vibrace je mohou destabilizovat a přimět je, aby padaly shora a spustily lavinu (nebo padly na naše hlavy). Držte se od nich v dostatečné vzdálenosti.
        • Konvexní svahy: představte si plátek sýra, který jsme trochu ohnuli a vytvořili křivku uprostřed. Vytvoří se nestabilní napětí, které může způsobit přetížení. Totéž se stane se zasněženým pláštěm. Proto je mnohem lepší vyhnout se těmto svahům.
        • Skály: vždy věnujte pozornost oblastem, kde jsou kameny, protože okolní sníh je vždy nestabilnější. Je to proto, že skály působí určitým způsobem jako radiátor, absorbují teplo rychleji a přenášejí ho na sníh, který je obklopuje, a průchod člověka může narušit rovnováhu a zahájit lavinu.
      • Lyžař před lavinou sněhu
      • Nakonec musíme analyzovat  složení sněhu  , které se chystáme šlapat. Ačkoli to lze provést několika způsoby, obvykle se používá následující, protože je to nejpohodlnější:
        • S lopatou vytvoříme druh sněhového sloupu kopáním kolem bloku. Když dosáhneme hloubky asi 70 cm, můžeme vidět vrstvy vrstev sněhu rozvrstvené a dotknout se jich, abychom získali představu o stabilitě každé z nich.
        • Položíme stejnou lopatku s vnitřní částí na sloup sněhu a zasáhneme ho shora silou. Čím déle se sloup rozbije, tím stabilnější je země. Pokud se to zlomí poprvé, když se odtud musíte dostat, není to bezpečná země.

      Jak postupovat v případě laviny nebo laviny

      Jak postupovat, pokud vás chytí lavina
      Předměty nebo oblečení obětí laviny mohou pomoci najít je.

        Přestože před odjezdem do hor jsme si udělali  domácí úkoly  a informovali jsme se až do posledního detailu, pamatujte, že  meteorologie  není přesná věda a nikdy neexistuje riziko 0%. V případě  laviny nebo laviny musíme být první, kdo zahájí záchranu našich společníků.
        Záchrana  v této situaci je závod s časem Šance na přežití v prvních 15 minutách jsou docela příznivé, zatímco po dvou hodinách jsou prakticky nulové.
        První věc, kterou byste měli vědět, je,  co dělat, pokud máte smůlu, že se ocitnete v lavině :
        • Pokud jezdíte na lyžích, musíte se zbavit bezpečnostních pásů a nechat batoh, hůlky, cokoli, co zbylo (samozřejmě bez odpojení od bezpečnostního vybavení), protože mohou působit jako kotva a způsobit trauma, dalšímu poškození se lze vyhnout.
        • Pokuste se dostat z laviny po stranách.
        • Když se ocitnete zasaženi sněhem, zkuste zůstat na hladině tím, že budete plavat s rukama a plavat se do stran.
        • Pokud vás sníh začne pokrývat, zaujměte polohu plodu a snažte se položit ruce nad hlavu a vytvořit vzduchovou bublinu. Je velmi důležité vždy zavřít ústa.

        Lavina, lyžař

        Co dělat, když se lavina zastaví

        Jakmile se lavina zastaví a ocitnete se pohřbeni ve sněhu, nepropadejte panice:
        • Pokuste se uklidnit a klidně dýchat; nezapomeňte, že čím více jste naštvaní, tím více kyslíku budete konzumovat.
        • Orientujte se. Padajícím sněhem můžete zjistit, kde je povrch.
        • Snažte se tvrdě pohybovat, abyste otevřeli výstup na povrch nebo vytvořili prostor pro dýchání.
        • Dělejte vysoké zvuky, ale vždy buďte opatrní, abyste se příliš nevyčerpali.

        Jak jednat po osvobození od laviny

        Pokud se vám podařilo osvobodit nebo jste byli svědky laviny, aniž by se k vám dostali, začněte s  záchranou postižených , vždy si pamatujte, že čas hraje proti nám, a je nutné začít okamžitě jednat podle těchto pokynů:
        • Před zahájením záchrany se ujistěte, že nebezpečí prošlo.
        • Zavolejte pohotovostním službám a pokuste se poskytnout co nejvíce podrobností o své poloze.
        • Vyhledejte oběti a pomozte vám s daty, jako je místo, kde jste je naposledy viděli a jakým směrem jdou.
        • Zkuste hledat známky, hluk, kus oblečení ... cokoli, co vám poskytne vodítko k umístění.
        • Existují vyhledávací zařízení zvaná  lavinové transceivery . Pokud ji máte, použijte ji, oběti ji také mohou mít a bude mnohem snazší je najít.
        • Jakmile je stanovena poloha oběti, musí být potvrzena hloubka, v níž přibije sondu.
        • Začněte kopat tam, kde je oběť.
        • Velikost díry by měla být asi metr a půl široká a metr a půl dlouhá. Pokud existuje více než jeden plavčík, střídejte kopání co nejrychleji.
        • Jakmile je oběť viditelná, zkuste uvolnit hlavu a zkontrolovat dýchání. Odstraňuje všechny cizí předměty z úst, jako je sníh nebo krev, uvolňuje hruď a podle potřeby začíná CPR.
        • Nikdy neopouštějte oběť; pokud existuje více záchranářů, může jít o pomoc, zatímco ostatní zůstanou pomáhat.
        • Vyhněte se pohybu oběti, pokud to není nezbytně nutné, protože mohou mít zlomeniny, které jsou pohybem zhoršovány.
        Nakonec nezapomeňte, že hora je zdrojem zábavy, ale také nebezpečí. Rizika by nikdy neměla být podceňována a všechna možná bezpečnostní opatření by měla být vždy přijata, aby se předešlo všem druhům nehod a aby se zážitek stal něčím pozitivním.

        Související obsah týkající se první pomoci


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Aktualizováno: srpen 2020
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.