Záchrana utopení a vodní ochrana ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅




Záchrana utopení a vodní ochrana

Pláže, bazény, řeky a dokonce i domácí vana mohou být místem nečekané nehody. Znalost základních pokynů pro vodní záchranu nám umožní jednat rychle, abychom se vyhnuli utopení.

Seznam článků o utonutí a záchraně

  1. Příčiny nehod ve vodě
  2. Pozornost a přístup k utopeným
  3. Jak dostat oběť z vody
  4. Odtahové a záchranné techniky 

Příčiny nehod ve vodě

Nehody ve vodě: vodní záchrana

    Příčiny utonutí ve vodním prostředí


    Každý rok po celém světě existuje mnoho nehod souvisejících s vodním prostředím, ať už na plážích, plaveckých bazénech, řekách a jezerech, a dokonce i ve vanách samotných domů.
    Nehody související s vodou   jsou jednou z hlavních příčin úmrtí dětí ve věku od 1 do 4 let a mnoho z těchto nehod a utonutí lze rychle a úspěšně vyřešit.
    Techniky  námořní záchrany  spadají do kategorie první pomoci, každý, kdo má odpovídající výcvik, může tyto akce provádět správně, a tak se vyhnout závažným problémům.
    Někdy se často předpokládá, že se člověk může utopit, protože nemůže plavat, ale tato situace nastává velmi zřídka. Ve většině případů je to obvykle hlavní příčina, a proto musí být známo, že si dokáží představit možné situace, s nimiž se mohou při záchraně oběti setkat:
    • Hydrocution ( trávení řez ): hydrcution šok nastane, když to přijde do kontaktu s velmi studenou vodou a způsobí tepelnou nerovnováhu že tělo nemůže kompenzovat a oběť, mimo jiné, ztratí vědomí a klesá.
    • Alkoholismus: opilost způsobuje nedostatečnou koncentraci a špatnou kontrolu pohybu.
    • Nemoci : dříve nemocná osoba (epilepsie, onemocnění srdce nebo dýchacích cest atd.) Může mít ve vodě a utopit se.
    • Trauma : zejména u her jsou ponory jednou z hlavních příčin poranění míchy v bazénech.
    • Bezohlednost : chyba nadhodnocení osobních kapacit vede k bezohlednosti, jako je vstup do vody v nebezpečných podmínkách, jako například v případě silných vln nebo intenzivních proudů.
    • Neznalost : někdy to, že neznáme oblast, kde se koupáme, je to, co ji činí nebezpečnější.

    Zaměřování a přístup k utopené oběti

    Pozorování topící se oběti

      Přístup k oběti utonutí


      Pozorování utopená  se stane, když viděl v někom vzdálenosti ve vodě ukazuje známky toho, že v potížích, nebo pokud jste svědky incidentu a potřeby oběti , aby je nápomocen.
      V době, kdy dojde k pozorování, je nutné vytvořit kompozici místa, tj. Analyzovat prostředí, dostupné zdroje (vybavení plavčíků atd.), Stav oběti a jakou techniku ​​použít k záchrana. Je nezbytné sledovat stav moře - pokud se jedná o pláž -, protože pokud je příliš nebezpečný, může být nutné přistoupit s lodí a neohrozit další život.
      Dalším bodem, který je třeba mít na paměti,  není ztrácet z dohledu oběť . Pokud jste cestující, který spadl z lodi, musí tam být někdo, kdo trvale ukazuje na místo, kde spadl.

      Po složení místa bude rozhodnuto o způsobu  přístupu k utopené oběti . Tyto  vstupy do vody  lze provést několika způsoby:
      • Vzhůru nohama: tento manévr vám umožňuje rychle se dostat k oběti, ale doporučuje se pouze v hlubokých bazénech a průzračných vodách, kde je vidět dno. Nebude to prováděno v zatažené nebo velmi špinavé vodě.
      • Zkřížené paže s jednou nohou vpřed: bude to provedeno v případech zakalené vody, kde není vidět. Paže a vedoucí noha označí přítomnost překážek.
      • Sedící: v případě obětí podezření na zranění zad by měl být vstup do vody hladký, aniž by došlo k velkému pohybu, který by zraněné osobě bránil v provádění pohybů, které více poškozují zranění.
      • Stojící: Tato technika se doporučuje pro výstřely ve vysokých výškách.
      • Progresivní: na plážích nebo jezerech, kde se hloubka zvyšuje, vstoupíte do běhu, dokud voda nedosáhne výšky, kde můžete pohodlně plavat.
      • Z člunu: v tomto případě je nutné vzít v úvahu rychlost a směr, kterým se loď vydává. Ponor bude ve směru na pochod a bez představení hlavy. Zvláštní péče o vrtulové lodě.
      Jakmile je plavčík tři nebo čtyři metry od osoby, které má být asistována, zkontroluje, zda je při vědomí a je schopen dodržovat příkazy. Je nebezpečné navázat fyzický kontakt, protože oběť je obvykle naštvaná a bude hledat oporu v pomocníkovi, aby zůstala nad vodou, což by ohrozilo oba životy. Především  mějte klid  a zkuste oběť uklidnit. Pokud se zjistí, že je v bezvědomí, zachránce se přiblíží a provede příslušnou záchrannou techniku.

      Jak dostat utopenou oběť z vody

      Jak dostat oběť z vody

        V situacích  záchrany vody , pokud jsme na pláži, jezeře nebo řece, když se dostaneme na břeh, jsou prováděny postupy první pomoci k vyřešení dalších problémů, jako jsou traumatická zranění, zranění ... nebo kardiorespirační zástava.
        V případě, že k nehodě dojde v plaveckých bazénech,  technika odstranění oběti z vody,  pokud jsou v bezvědomí, sestává z:
        • Položte obě ruce oběti na okraj, zcela natažené až k podpažím, lokty se ohýbaly a hlava na nich spočívala.
        • Plavčík zhasne a jakmile je venku, otočí ho tak, aby směřoval od okraje bazénu.
        • Popadněte oběť za podpaží a vytáhněte ji, dokud ho nebude moci posadit na okraj.
        • Sejme nohy a položí ho na záda, aby provedl vyšetření první pomoci a provedl požadované manévry.
        Ačkoli existuje mnohem více vodních záchranných technik  , jedná se o nejjednodušší a nevyžadují zvláštní výcvik. Nejdůležitější věcí je být si plně vědoma situace a neztratit se v pohodě. Záchranu provádějte pouze tehdy, pokud jste si jisti, že to dokážete správně a úspěšně, protože poslední věcí, kterou chcete, je, aby se stala další obětí.

        Odtahové a záchranné techniky

        Vodní záchranné techniky

          Základní techniky vodní záchrany


          Účelem  vlečení  je přivést oběť vodní  havárie nebo utopit  se do oblasti, která byla předem určena pro jejich pozornost. Ačkoli existují různé  záchranné techniky , všechny mají společné specifické vlastnosti:
          • Vlečení bude provedeno tak, aby se předešlo přitěžování možných zranění, která mohou existovat.
          • Tvář oběti musí být vždy nad vodou.
          • Vždy byste měli zkontrolovat svůj stav, pro případ, že znovu získáte vědomí nebo dojde ke změně.
          • Přívěs, bez ohledu na techniku, musí umožnit pomocníkovi plavat efektivně a co nejrychleji.

          Jakmile bude analyzováno místo a situace zraněné osoby a je ověřeno, že záchranář je schopen provést záchranu úspěšně, je čas rozhodnout o nejvhodnější technice pro každý případ. Některé situace, které se mohou objevit, jsou:

          Pokud je oběť v bezvědomí:

          • Ruční šíje : tento manévr spočívá v tom, že oběť drží jednou rukou za krk, takže hlava je držena vzhůru. Paže, která vás chytne, je v pravém úhlu, zatímco druhá paže hladí. Doporučuje se pro bezvědomé a nepříliš těžké lidi.
          • Ramenní podpaží : zahrnuje přeložení paže přes rameno zraněné osoby a uchopení protilehlé podpaží, umožňující plavčíkovi plavat, buď na zádech, podpírat ho na hrudi, nebo na jeho straně s podpěrou na boku. Tato záchranná technika je užitečná u nevědomých a těžkých lidí.
          • Manévrový naviják : je komplikovaný a používá se v případě podezření na poškození páteře. Pomocník stojí za zády oběti, jedna ruka tvoří přímou linii přes hrudník a ruka ho chytí za bradu. Druhou rukou podporuje zátyl a zadní část hlavy. Jakmile je to hotové, plavčík přitlačí oběť pevně na hruď a plave na zádech střídavými kopy. Cílem je, aby krk a hrudník byly vyrovnány tak, že jakmile dorazí nosítka, mohou být na něj položeny co nejmenšími pohyby.
          Pokud je oběť při vědomí:
          • Pokud může oběť dodržovat příkazy  a je schopna naslouchat, sama naznačí nejpohodlnější cestu pro nás oba, protože lze vzít v úvahu možná zranění, která mohou být přítomna.
          • Oběť je  v panice mimo kontrolu a komunikace není možná. Tato situace vyžaduje manévr imobilizace, který chrání záchranáře, a jakmile je oběť znehybněna, je odtažen a pokouší se ho uklidnit. Nejjednodušší technikou pro znehybnění je dostat se za něj a položit ruku kolem pasu. Oběť zoufale uchopí paži a zachránce druhou rukou uchopí paži nad sebou za prsty, čímž zlomí kořist. Tato paže bude umístěna za jeho zády, takže oběť zůstane na zádech, s jednou rukou za sebou imobilizovanou a neschopnou způsobit zranění nebo zadusit záchranáře. Tímto způsobem můžete být odtaženi, zatímco se vás snažíme ujistit.

          Související obsah týkající se první pomoci


          První pomoc 

          Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

           
          Aktualizováno: srpen 2020
          Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
          Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.