Zemětřesení


Zemětřesení


Zemětřesení nelze vždy předpovědět dostatečně dlouho, aby evakuovalo oblast. Přijetí určitých opatření, která minimalizují jeho důsledky a vědět, jak jednat před zemětřesením, během něj a po něm, může zachránit váš život i život ostatním.

Seznam článků o ›› Zemětřeseních

  1. Zemětřesení: jaká opatření je třeba učinit před tím, než k němu dojde
  2. Jak jednat během zemětřesení
  3. Jak jednat po zemětřesení


Zemětřesení: jaká opatření je třeba učinit před tím, než k němu dojde


Varování před zemětřesením plakát

    Zemětřesení , zemětřesení, zemětřesení nebo zemětřesení jsou prakticky synonymními pojmy, které popisují podobnou situaci. Země je tvořena deskami, které jsou neustále v pohybu, a někdy se mohou vyskytnout kolize nebo tření, které se přenášejí na zemský povrch ve formě vibrací, které známe jako zemětřesení, které se liší podle intenzity a doby trvání. Existují oblasti planety, kde je zemětřesení častější kvůli své geografické poloze, takže je důležité tyto regiony vždy znát a v případě zemětřesení být připraven  akční plán .
    Naštěstí v současné době existují nástroje, jako jsou  seismografy,  které ukazují seismickou aktivitu každé zeměpisné oblasti a pomáhají definovat ty, které představují vyšší riziko. Mohou také předvídat možné pohyby s dostatečným předstihem, což umožňuje evakuaci nejvíce náchylných oblastí. Přesto by všichni měli mít základní znalosti o  tom, jak jednat v případě zemětřesení , protože nikdy nevíte, kdy a kde k tomu dojde.
    Chvění samy o sobě jsou zřídka příčinou smrti nebo zranění, ale většinou jsou způsobeny kolapsem budov a padajících předmětů, které mají dopad na oběti  zlomeninami , zraněními nebo  vnitřními zraněními . Tento článek vysvětluje řadu akcí, jejichž cílem je předcházet nehodám a jak můžete přežít bez pomoci po dobu až 72 hodin.

    Co dělat před zemětřesením

    Vzhledem k tomu, že není možné dobře vědět předem, kdy nastane zemětřesení, je důležité přijmout některá opatření, která pomohou minimalizovat důsledky, a že když je správný čas, víte, jak jednat.

    Pojistit domov

    Pokud je dům v  oblasti s vysokou seismickou aktivitou,  je vhodné přijmout opatření, aby tento jev nezpůsobil nadměrné škody a byl bezpečnější pro lidi, kteří v něm žijí, jako například:
    • Co dělat před zemětřesenímZajistěte dobrou kotvu pro police, nábytek a zařízení, které se mohou převrátit a způsobit další poškození.
    • Posílit části domu, které se mohou zhroutit, jako jsou krby a balkony, jakož i plynové, elektrické a vodní instalace.
    • Vyvarujte se umístění velmi těžkých nebo jemných předmětů na vysoké police a na postele a pohovky nezavěšujte obrázky ani zrcadla.
    • Vypracujte nouzový únikový plán a ujistěte se, že o něm všichni členové rodiny vědí a kde je místo bezpečného setkání. Rovněž vytvořte bezpečné oblasti domu, kde si můžete vzít úkryt, například pod pevným stolem.
    • Sekvence „ sklopení, zakrytí a zadržení “ by měla být obecná znalost. To zahrnuje ohýbání se dolů například pod stolem, držení něčeho, co je pevné a bezpečné, a zakrytí očí přitisknutím tváře k paži. Toto chování by se mělo praktikovat často a děti to dobře znají.

    Souprava na přežití k řešení zemětřesení

    Je možné, že po zemětřesení se můžete stát izolovaným a obtížně lokalizovatelným, takže mít po ruce potraviny a nástroje je životně důležité pro přežití a čekání na záchranu. Základní prvky v tomto případě jsou:
    • Souprava na přežitíJídlo a voda dost tři dny . Dospělá osoba konzumuje přibližně dva litry vody denně jen pro jídlo a je třeba mít na paměti, že kojící žena může potřebovat až čtyři litry a že velmi vysoké teploty mohou spotřebu zdvojnásobit. Je dobrým nápadem mít konzervované potraviny, které lze skladovat, a střídat jejich použití, aby byly vždy aktuální. Vyhněte se jídlům, které provokují žízeň, a uvědomte si, že v případě porodu je nutné mít práškové mléko nebo dostatečnou výživu. Je důležité mít otvírák na konzervy a potřebné nádobí pro přípravu jídla.
    • Baterka a dostatek baterií . Dobíjecí kliky s dynamem jsou velmi užitečné.
    • Kompletní lékárnička s materiálem pro léčbu ran a léků pro všeobecné použití. Nezapomeňte často kontrolovat data vypršení platnosti. Dobrým nápadem je také používání obličejových masek, aby nedošlo k vdechování prachu.
    • Rádio  nebo přenosná televize s bateriemi a opět dostatkem baterií.
    • Oděvy vhodné do klimatu ; pokud je to chladné místo, je nutné mít přikrývky a spacáky a kabáty a obuv, které chrání před chladem.



    Jak jednat během zemětřesení


    Osoba dostat pod stůl
    Pokud jste doma, když se třese, můžete se ukrýt pod stolem

      Pokud máme smůlu, abychom byli svědky nebo se stali oběťmi  zemětřesení , prvním a velmi důležitým jevem, které musíme mít na paměti v zápisu, který následuje po jeho začátku, je zůstat v klidu a provést mentální přezkum toho, co by se mělo udělat. dělat a stanovit priority. Pokud víte, jak postupovat, není důvod k panice.
      Toto jsou základní doporučení,  jak jednat během zemětřesení :
      • Pokud se nacházíte v budově, vyhledejte bezpečné místo a proveďte posloupnost „ sehněte se, zakryjte a vydržte “ (přiklopte se například pod stůl, držte něco pevného a bezpečného a zakryjte oči stisknutím čelem proti paži) a počkejte, až chvění skončí. Není bezpečné zůstat blízko oken nebo polic; Některé bezpečné oblasti mohou být centrální stěnou budovy, pod dveřmi nebo pod robustním stolem.
      • Výtahy by neměly být používány ani se pokoušet opustit budovu. Při pokusu o útěk do zahraničí dochází k mnoha nehodám.
      • Uvědomte si, že v budovách mohou vypínat požární poplachy a mechanismy a že je normální, že světlo zhasne.
      • Pokud jste během třesu venku ,  je vhodné zůstat na čistém místě, spadnout na zem a chránit hlavu. Vyhněte se blízkosti stromů, elektrických vedení, budov a v podstatě všeho, co by mohlo spadnout.
      • Nepoužívejte zápalky, zapalovače ani žádný předmět, který způsobuje jiskry, protože by to mohlo způsobit únik plynu.
      • Pokud jedete , zpomalte a bezpečně zastavte na čistém místě. Musíte zůstat uvnitř vozu, dokud otřes neprojde.
      • Pokud používáte  invalidní vozík , zajistěte jej na bezpečném místě a hlavu chráňte rukama
      • Pokud jste uvězněni na uzavřeném místě  nebo v troskách, neztrácejte klid, zkuste se pohybovat co nejméně, abyste se vyhnuli zvyšování prachu, a zakryjte si ústa a nos kapesníkem nebo vlastním oblečením. Chcete-li získat pozornost záchranářů, vyhněte se křičení a lépe použijte nějaký prvek prostředí k zasažení a vydávání hluku, jako je kovová tyč proti zdi.



      Jak jednat po zemětřesení


      Dítě po zemětřesení
      Po zemětřesení může dojít k novým třesům, takže nemusíte svrhnout stráže. Prometheus72 / Shutterstock.com

        To, že zemětřesení skončilo   , neznamená, že všechno prošlo, protože je velmi časté, že nastanou  další otřesy  , které, i když jsou obvykle méně silné, je třeba vzít v úvahu, protože mohou způsobit poškození dříve oslabených struktur.
        To by byly  pokyny, které je třeba dodržovat po zemětřesení :
        • Pokud je to možné, uhaste malé požáry, a pokud to není možné, okamžitě opusťte web a upozorněte ostatní na jeho umístění.
        • Zůstaňte upozorněni na zápach plynu a vypněte hlavní přívod. Zkontrolujte případné netěsnosti potrubí a instalací. Nepoužívejte spínače, protože jiskry mohou v případě úniku plynu způsobit výbuch.
        • Odpojte elektřinu pouze v případě podezření na poškození zařízení. Pokud je situace příliš nejistá a rizika nelze kontrolovat, opusťte web.
        • Zkontrolujte, zda v budově nejsou mezery nebo poškozené konstrukce.
        • Během pohybu se objekty pohybují a padají; Je důležité zkontrolovat únik hořlavých nebo toxických tekutin.
        • Vždy buďte ostražití vůči budoucím třesům; nenechte své stráže dolů.
        • Zkontrolujte zranění nebo zranění sebe i ostatních ve skupině. Pokud je někdo v kardiorespiračním zástavě, zahájte kardiopulmonální resuscitační manévry a v případě zranění použijte první pomoc v případě zranění.
        • Pokud žijete v blízkosti pobřeží, uvědomte si možné tsunami, které mohly být způsobeny zemětřesením.
        • Udržujte rádio nebo přenosnou televizi, abyste se dozvěděli o místech setkání nebo možných úkrytech.
        • Nepoužívejte mobilní telefon, pokud to není nezbytně nutné.
        • Při otevírání dveří, skříní nebo nábytku buďte velmi opatrní s věcmi, které mohou spadnout.
        • Pokud je nutné zapálit oheň, je lepší používat vařiče na uhlí nebo plyn a vždy to venku.
        • Nepoužívejte auto, pokud není v nouzi. Nikdy nevíte, kdy bude potřeba paliva.
        • Pokud jste museli evakuovat oblast, zanechte zprávu s uvedením adresy nebo místa, kam jste šli, aby vás rodina nebo přátelé mohli snadno najít.

        Poskytněte první pomoc obětem zemětřesení

        V nouzových situacích je to, když se znalosti první pomoci podrobí zkoušce, že když přijde čas, může to znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Takové situace poskytují ideální příležitost pomoci druhým a zajistit přežití celé skupiny.
        • Péče o nejcitlivější a nejvíce ohrožené lidi, jako jsou děti, starší lidé, těhotné ženy nebo nemocní lidé. Zajistěte dostatek jídla a vody, aby byly pohodlné a klidné.
        • Ujistěte se, že ti, kteří následují lékařské ošetření, pokračují v užívání svých léků, protože v době stresu se na něco snadno zapomíná.
        • Tím, že projeví klidný přístup a přijme iniciativu, ostatní uvidí, že je situace pod kontrolou, a pomůže jim to být v klidu, což je zásadní pro dobrý vývoj událostí.

        Související obsah pro kategorii ›› První pomoc


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde poskytnuté by neměly být použity během lékařské pohotovosti nebo pro diagnostiku nebo léčbu jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.