Modřiny ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅





Modřiny

Poškození způsobené úrazy, pády nebo jakýmkoli nárazem, který nezpůsobuje otevřené rány, může být malé nebo způsobit zlomeniny nebo vnitřní zranění. Naučte se rozlišovat jejich závažnost a jak s nimi zacházet.

Seznam článků o Bruises

  1. Co je otřes mozku
  2. Druhy modřin a příznaků
  3. Co dělat v případě pohmoždění

Co je otřes mozku


Loket s modřinou

    K  pohmoždění  dochází, když dojde k úderu, pádu nebo jakémukoli nárazu na kůži, ale bez porušení jeho kontinuity nebo způsobení otevřených ran. Avšak závažnost otřesu by neměla být nikdy podceňována; I když není krev, rána střední intenzity může poškodit svaly, šlachy a dokonce i vnitřní orgány a může vést k těžkému vnitřnímu krvácení.
    Pohmožděniny jsou důvodem první pomoci, protože při jakémkoli druhu nehody jsou obvykle nejčastějším úrazem. Každý může poskytnout první pomoc v případě pohmoždění, takže je nezbytné, aby všichni věděli, jaké postupy musí dodržovat, aby se minimalizovala rizika.

    Pohmožděniny u dětí a sportovců

    Tento typ zranění je velmi normální a dokonce  nezbytný  během dětství a růstu. Malé děti, které se začínají pohybovat samy, zatím nemají dostatečnou kontrolu a rovnováhu, takže padají a naráží se do sebe. Říkáme, že jsou  nezbytné,  protože proto se budou děti snažit nepadnout a naučí se udržovat rovnováhu.
    Sportovci jsou další skupinou, v níž převládají modřiny, zejména v kontaktních sportech, kde hráči mohou provádět pohyby, které zasáhly soupeře, nebo ty, ve kterých je míč uveden do pohybu a který může také zasáhnout sportovce. Například v basketbalu a házené je velmi běžné pohmoždit prst, ke kterému dochází, když hráč nedostane míč správně a prudce zasáhne prst. Prst nabobtná a zbarví na fialovou, je velmi bolestivý na dotek a pohyb a je cítit pocit tepla. Pokud je pohmoždění velmi silné, může být prst znehybněn dlahou. Tyto druhy modřin jsou ošetřeny teplým a studeným kontrastem.

    Nejčastější modřiny

    Některé oblasti těla jsou náchylnější k modřinám:
    Hlava:  Úrazy hlavy jsou u dětí docela běžné z několika důvodů. První je, že ve srovnání s dospělými mají děti ve věku od 0 do 4 let větší hlavu v poměru k tělu, což jim ztěžuje stabilizaci. A za druhé, většina nábytku v domech je obvykle v této výšce, což vede k malým srážkám. Ačkoli rána do hlavy je velmi nápadná a neměla by být podceňována, po většinu času pohmoždění zanechává náraz, který je bolestivý na dotek, ale zmizí po čtyřech až pěti dnech. 
     
    Kolena : kolena, která jsou výraznými a špatně chráněnými klouby, jsou zranitelná, protože při dopředném pádu jsou bodem podpory a dostávají náraz. Tato zranění jsou nepříjemnější, protože kolena se používají pro všechny pohyby pohybu.
     
    Ruce : při čelním pádu je první reflexní akcí podpora rukou k ochraně obličeje před úderem. Zápěstí, loket a ramenní klouby fungují jako tlumiče nárazů a tlumí nárazy, ale kontakt se zemí se provádí rukama. Obvykle to nejsou závažné modřiny, protože kůže na dlaních je tvrdší a odolnější, protože jsou připraveny odolat nárazům tohoto typu.


    Druhy modřin a příznaků


    Druhy modřin a příznaků

      Pohmožděniny lze klasifikovat podle intenzity nárazu a závažnosti v rozsahu od prasknutí malých cév až po poškození vnitřních orgánů nebo tkání. Každý typ pohmoždění bude vyžadovat odlišnou péči a ošetření:
      1. Minimální pohmožděniny : nejsou považovány za riskantní a nevyžadují léčbu. V důsledku úderu jsou malé kapiláry zlomeny, což způsobuje místní zarudnutí v oblasti zvané  erytém , které po několika minutách zmizí. Nejsou příliš bolestivé a můžete cítit brnění, jako je facka.
      2. Menší nebo první stupeň pohmoždění : rána způsobí prasknutí kapilár a některých místních a povrchových krevních cév; na kůži se objevuje typická fialově-červená modřina v důsledku úniku krve z oběhového systému. Bolest je zejména na dotek a jak dny ubíhají a dochází k degradaci krvinek, léze mění barvu, přechází z červené na nažloutlou a nakonec zmizí po čtyřech nebo pěti dnech. Příkladem by byla typická rána na koleno, která se změní na fialovou, ale nezpůsobí nepohodlí.
      3. Mírné nebo druhotné pohmožděniny : náraz je silnější a postihuje větší cévy, které při rozbití způsobují hromadění tekutin v poraněné oblasti, což způsobuje  hematom . Bolest a otok se objevují v oblasti s fialovou barvou. Obvykle se reabsorbuje, i když zmizí o něco déle než ty mírné. Sportovci často trpí modřinami tohoto typu, obvykle způsobenými pády nebo střety s jinými hráči.
      4. Silné nebo třetí pohmožděniny : ačkoli rána nepoškodí ani nezlomí povrch kůže, poškodí cévy, takže krev přestane zavlažovat oblast, která způsobuje  nekrózu  (nebo smrt) tkání. V tomto případě bude poškozená oblast chladná, oteklá a tvrdá. Tyto typy úderů také často způsobují  zlomeniny  a  poškození vnitřních orgánů . Jedná se o nejčastější zranění při dopravních nehodách.

      Co dělat v případě pohmoždění


      Co dělat v případě pohmoždění

        V případě, že byl zaznamenán úder způsobující  pohmoždění , lze intenzitu dopadu zhruba posoudit a v jaké oblasti došlo. Úder na koleno, kde kost má malou ochranu před svalem a tukem a mohl poškodit kloub, není stejný jako úder stejné intenzity v oblasti stehen, kde jsou tkáně pružnější, a proto absorbují větší množství energie a výrazně snižují poškození.
        To vše pomůže určit závažnost pohmoždění a tímto způsobem použít příslušná opatření první pomoci:
        • Minimální a drobné modřiny  nevyžadují zvláštní pozornost. Bolest není intenzivní a rychle zmizí, i když ji lze zmírnit použitím místního nachlazení, jako je ručník namočený ve studené vodě.
        • Mírné a závažné pohmožděniny  lze léčit následujícími akcemi:
          • Lokální nachlazení : během prvních 24 hodin chlad brání zánětu a pomáhá zmírňovat bolest.
          • Odpočinek : vyhýbejte se pohybům. Pokud je modřina v končetině, její držení pomůže snížit otok.
          • Pokud se zraněná osoba cítí závratě, obecně se necítí dobře nebo poškozená oblast praskne a má nepřirozené držení těla, měla by mít  podezření na zlomeninu nebo vnitřní zranění  a okamžitě se obrátit na pohotovostní službu. V případě zlomenin lze provést imobilizaci končetin.
          • Pokud je  hematom velmi rozsáhlý nebo existuje mnoho v různých oblastech těla, poraďte se se zdravotníkem, protože možnou komplikací pohmoždění je  infekce  nebo uvolnění malých sraženin do krevního řečiště.
          • Kontrastní lázně : modřiny na rukou, nohou nebo prstech se ošetřují stříkáním končetiny do horké a studené vody, přičemž doba ponoření je 4 až 5 minut, každá po dobu asi 20 minut denně. Pomáhá zmírnit bolest a reabsorpci tekutin.
          • Pokud došlo k  pohmoždění na obličeji nebo v oblasti očí , budou příznaky velmi alarmující, protože gravitace způsobí, že krev klesá po celé tváři. Není třeba být znepokojen a platí stejná opatření. Pokud byl dopad na oko, měl by být konzultován lékař pro případná zranění.
          • Existují  masti bez lékařského předpisu , jejichž aktivní složkou je ibuprofen nebo kyselina acetylsalicylová, které pomáhají reabsorpci tekutin. Pro tyto případy se můžete obrátit na lékaře a mít je v soupravě. K dispozici jsou také spreje s okamžitým oteplováním (typ Reflex), které okamžitě ošetřují bolest.
             

        Co dělat v případě pohmoždění

        Pohmožděniny nevyvolávají mnoho komplikací a zpravidla nepotřebují komplexní léčbu, ale existují určité věci, které je důležité  nedělat v případě pohmoždění,  aby se usnadnilo dobré uzdravení.
        • Nepoužívejte teplo  v prvních hodinách po úderu. Aplikace tepla nejprve zmírňuje bolest, ale poté zvyšuje průtok tekutin, což vede ke zvýšenému otoku a zánětu.
        • Pohybovanou končetinu nepohybujte ; pokud došlo k zlomenině, mohlo by to být ještě horší.
        • Nepropichujte ani nevyprazdňujte modřiny . To by pouze zvýšilo šance na infekci.

        Související obsah týkající se první pomoci


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Aktualizováno: srpen 2020
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde uvedené by neměly být použity během lékařské pohotovosti nebo pro diagnostiku nebo léčbu jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.