Škrábance, škrábance a tržné rány


Škrábance, škrábance a tržné rány


Pády, rány nebo útok zvířat mohou způsobit poranění kůže, jako jsou škrábance, škrábance nebo rázy, jejichž závažnost závisí na jejich velikosti a hloubce. Vyvarujte se nakažení podle těchto tipů.

Seznam článků o ›› Škrábance, škrábance a tržné rány

  1. Co jsou škrábance, škrábance a tržné rány
  2. Známky a příznaky škrábanců, škrábanců a trhlin
  3. Co dělat v případě škrábání, poškrábání nebo tržné rány



Co jsou škrábance, škrábance a tržné rány



Holčička s krvácející škrábnutí na noze
Zbytky často odtrhávají povrchové vrstvy kůže, i když jsou intenzivní, mohou dosáhnout hlubokých vrstev.

    Scrapes, ara Scratch, lacerations ... jsou různé typy kožních lézí a liší se v závažnosti v závislosti na jejich velikosti a hloubce. Pády a rány, které poškozují kůži, jsou velmi časté, a zejména u dětí je běžné vidět  hojení ran  na kolenou a loktech. Obecně platí, že tyto rány nejsou závažné, ale ačkoli se hojí samy od sebe, je vhodné vědět, co dělat a co neudělat, aby se podpořilo přirozené hojení.
    Kůže je tvořena třemi různými vrstvami,  epidermis , což je nejpovrchnější vrstva; na  dermis , který navazuje na epidermis do hloubky, a ve kterém je krevní kapiláry oplývají; a  podkoží , nejhlubší vrstva kůže, zodpovědná za ukládání tuků a udržování tělesné teploty. Čím větší je hloubka kožní léze, tím větší je její závažnost, ačkoliv také záleží na části těla, kde se vyskytuje, protože tloušťka každé vrstvy se mění, zatímco v dlaních rukou a na chodidlech jsou tkáně Musí být odolnější, protože jsou více exponované oblasti a náchylné k poranění, kůže víček je mnohem tenčí a jemnější.
    Škrábance, trhliny a škrábance se vyznačují:
    • Škrábance nebo škrábance : jedná se o povrchové rány způsobené třením a obvykle pouze odtrhávají povrchové vrstvy, i když jsou intenzivní, mohou dosáhnout hlubokých vrstev.
    • Řezy nebo trhliny : Jedná se o zlomeniny v kůži, které jsou obvykle způsobeny ostrými nebo špičatými předměty. V závislosti na typu objektu a použité síle mohou být poměrně hluboké a dokonce ovlivnit svalovou a nervovou tkáň.
    • Ra Scratch : tyto rány se vyznačují dlouhými a úzkými a na rozdíl od řezů nejsou příliš hluboké. Je však třeba postupovat opatrně, protože jsou náchylné k infekcím, zejména pokud byly způsobeny zvířetem.




    Známky a příznaky škrábanců, škrábanců a trhlin



    Dospívající dívka sedící na podlaze s krvácející rány na obou kolenou
    Krevní cévy oplývají dermis, takže poranění této vrstvy kůže krvácí, někdy skandálně.

      Přestože všichni víme, jak rozpoznat příznaky tohoto typu poranění, stojí za to si pamatovat  příznaky a projevy  způsobené  škrábanci, škrábanci   trhlinami , zejména pokud nevíme, jak hluboká je rána a chceme zjistit její závažnost:
      • Bolest  a  svědění : Bez ohledu na to, jak malé zranění budete vždy cítit bolest, protože v kůži nervové zakončení přetéká, že při poškození vysílá bolestivé signály. Bolest funguje jako ochranný mechanismus, abychom se vyhnuli dotyku nebo použití této oblasti a umožnili tak uzdravení.
      • Krvácení : Krevní cévy oplývají dermis, takže zranění, které dosáhne této vrstvy, bude krvácet, někdy velmi skandálně.
      • Otok nebo n : po několika minutách poranění je vidět, jak se hromadí krev a tekutina kolem, je to proto, že tělo detekovalo lézi a tekutina obsahuje složky nezbytné k zahájení hojení a regeneraci nové kůže.
      • Rána může vyzařuje  jsem kapalných ros až CEO ; není třeba se obávat, je to součást procesu hojení.
      • Odpojení  kůže : obzvláště ve škrábancích jsou situace, kdy tření způsobuje oddělení části kůže.
      • Pocit brnění  v postižené končetině: k tomu dochází pouze v případě, že řez je velmi hluboký a přišel na nervy.
      • Obtížnost v pohybu : buď kvůli bolesti, otoku, nebo proto, že byly ovlivněny svaly nebo šlachy.




      Co dělat v případě škrábání, poškrábání nebo tržné rány



      Jak vyléčit škrábance, škrábance nebo tržné rány
      I když se jedná o povrchové rány, je důležité dobře umýt a dezinfikovat škrábance, škrábance a tržné rány.

        Povrchových ran, jako jsou  odřeniny ,  škrábance  nebo  lacerací léčit spontánně. Tělo je na to vždy připraveno a náš imunitní systém bojuje s infekcemi denně, ale pomocí těchto jednoduchých opatření první pomoci můžete urychlit proces hojení a zabránit infekci zraněním:
        • Před manipulací s jakoukoli ranou si musíte umýt ruce, první krok v prevenci infekcí.
        • Nejlepší volbou, když to přijde k vyčištění rány je pro použití  fr vodní í k a úder nebo n neutrální . Dávejte pozor, abyste na lézi neaplikovali mýdlo přímo, mělo by se umýt velkým množstvím vody a beze strachu. Obzvláště u škrábanců, kde by se mohly dostat nečistoty, písek nebo cizí prvky, je třeba naléhat, i když je to bolestivé.
        • V případě, že krvácející léze sterilní gázou nebo čistým hadříkem  vyvíjet tlak on nebo n  asi 5 minut.
        • Pokud škrábnutí pokrývá velkou plochu, je lepší použít gázu a obvazy, aby nedošlo k dalšímu kontaktu s vnějškem a infekci. Je velmi důležité udržovat  obvaz suchý ; pokud zvlhne, bude muset být změněn.
        • Pokud se jedná o hluboký řez a zjistíte, že tyto dva okraje nedrží pohromadě, možná budete potřebovat  stehy . Jakmile je rána očištěna, bude na ni položena gáza a můžete klidně jít do zdravotnického centra.
        • Existují  antibakteriální masti,  které udržují ránu v čistotě a zajišťují potřebnou vlhkost pro hojení pokožky. Mohou být použity ve spojení s gázou nebo obvazy pro zakrytí rány. Obvykle se udržuje po dobu 24 hodin a poté se znovu čistí a mění.

        Co neudělat v případě škrábání, škrábání nebo trhání

        Každá rána může způsobit komplikace, pokud se nejedná správně, takže:
        • Nikdy neodstraňujte cizí předmět ani se nezraněný  do zranění, mohlo by to způsobit krvácení.
        • Není  třeba  dýchat na otevřené ráně , protože ji vystavíme všem mikroorganismům.
        • Neaplikujte obvazy, které by se mohly přilepit  na ránu.
        Přestože se jedná o drobná zranění, která lze léčit doma, existují situace, kdy je vyžadována  zdravotní péče , například:
        • Pokud rána  nepřestane krvácet ani  po 10 minutách stlačení.
        • Pokud je  řez hluboký  a hrany nelze udržovat pohromadě.
        • Pokud jste ztratili pohyblivost a citlivost  v poškozené oblasti.
        • Pokud  jsou v ráně vloženy  cizí předměty nebo pokud byla část odstraněna, ale je známo, že zůstávají.
        • Pokud je rána přehlídky  známky infekce se nebo N , jako zarudnutí, otok a zvýšení teploty, extrémní citlivosti nebo vypouštění hnisu.
        • Pokud to bylo způsobeno  divokým zvířetem  nebo je známo, že je nevakcinováno.
        • Pokud oběť  nemá  očkovací antitet na nica  aktualizováno (posledních deset let).

        Související obsah pro kategorii ›› První pomoc


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde poskytnuté by neměly být použity během lékařské pohotovosti nebo pro diagnostiku nebo léčbu jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.