Chemické nehody ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅




Chemické nehody

Chemické havárie v laboratořích, skladech nebo doma mohou způsobit katastrofu způsobenou člověkem nebo životnímu prostředí, pokud nebudete jednat podle protokolu o činnosti, který vysvětlujeme níže.

Seznam článků o chemických haváriích

  1. Co je chemická nehoda a co může způsobit
  2. Důsledky chemických havárií
  3. Co dělat v případě chemické havárie

Co je chemická nehoda a co může způsobit

Chemické nehody a první pomoc
Závažnost chemické havárie bude záviset  na tom, jaký typ reakce nastal a co bylo ovlivněno.

    Příčiny chemické havárie


    V našem každodenním životě je chemie velmi přítomná jak v pracovním prostředí, tak u nás doma, v mnoha produktech. Veškerý materiál je tvořen látkami, které mohou reagovat s ostatními a způsobit  chemické havárie . Existují specifická místa, kde je riziko vzniku jakéhokoli druhu nehody větší, například laboratoř, kde se provádějí experimenty a denně se používají potenciálně nebezpečné materiály, nebo sklad průmyslového odpadu. Čisticí prostředky však obvykle také skladujeme a používáme v domácnosti samotné a není zcela neobvyklé, že nesprávné použití způsobuje nebezpečné reakce.
    Ačkoli se používá termín chemická nehoda, obecně bude její závažnost záviset na tom, jaký typ reakce nastal a co bylo ovlivněno. Není to totéž, když na paži utrpíte popálení, které vám postříká kyselinu v oku, nebo dokonce vážnější, že dochází k úniku,  rozlití nebo výbuchu a první pomoc, která se má aplikovat, se bude samozřejmě lišit. Pro jednoduchost nejprve definujeme, co je nebezpečná chemická látka a jaké jsou její vlastnosti:
    Tyto  nebezpečné chemikálie  jsou tyto prvky ve svém normálním stavu příčinou zdravotních rizik, ať bezprostředních, nebo chronické (např hořet na kůži), nebo rizika v životním prostředí (tj požáru, výbuchu, emise toxických plynů , atd). Mohou být klasifikovány podle fyzického stavu, ve kterém jej nalézáme, pevného, ​​kapalného, ​​plynného, ​​prachu, páry ... a také podle cesty vstupu do lidského těla, to znamená, pokud jde o inhalovaný plyn nebo absorbovanou látku přes kůži. Rozlišují se také podle toho, zda jsou hořlavé nebo nehořlavé, výbušné nebo nevýbušné.
    Výroba a používání chemických látek se v posledních desetiletích znepokojivě zvýšila. Je snadné si myslet, že čím větší množství chemikálií, tím větší manipulace s nimi, tím větší je riziko, že něco selže v některé části procesu, od  výroby  po použití,  skladování  a  přepravy .
    Podle studie provedené v roce 2014 se během přepravy vyskytuje 44% chemických havárií, ať už po souši nebo po moři, zatímco na druhém místě, a v 19% případů dochází k původu katastrofy. v době zpracování. Existuje však mnoho dalších  příčin, které mohou způsobit chemickou havárii :
    • Požár nebo výbuch v zařízení, kde se manipuluje s chemikáliemi.
    • Nehody na místech, kde jsou tyto látky skladovány a mají velké množství materiálu.
    • Zneužití produktu, které má za následek poškození zdraví živých bytostí a životního prostředí.
    • Nedostatečné zacházení s chemickým odpadem nebo selhání systémů likvidace a zpracování odpadu.
    • Nehody způsobené přírodní katastrofou.

    Důsledky chemických havárií

    Důsledky chemických havárií
    Země kontaminovaná toxickými látkami po chemické havárii.

      V případě  chemické havárie najdeme řadu důsledků, které budou hodně záviset na typu nebezpečné látky, která katastrofu způsobila. Například rozsah požáru v budově, laboratoři nebo skladu připraveném s bezpečnostními opatřeními, který lze relativně snadno regulovat, není stejný jako vypouštění chemikálií do řeky, v tomto případě celý ekosystém a lidské zdraví by pravděpodobně bylo ovlivněno.
      Tyto důsledky budou také ovlivněny reakčním časem při uplatňování nezbytných opatření k jejich snížení, a proto existují protokoly akcí pro každou možnou situaci a většina budov je vybavena  bezpečnostními zařízeními .
      • Důsledky na zdraví chemické havárie : pokud mají účinky přímý dopad na zdravotní stav lidí. Mohou to být:
        • Akutní: účinky, které se objevují bezprostředně po vystavení nebezpečnému produktu, jako je podráždění dýchacích cest při vdechování par amoniaku, nebo také zahrnují poškození způsobené chemikáliemi, které se jednou absorbují v těle, jako jsou neuropatie při vstupu ve styku s těžkými kovy.
        • Dlouhodobé: nastává, když k expozici dochází po dlouhou dobu, a tyto důsledky zahrnují choroby, jako je rakovina, srdeční choroby a chronická encefalopatie atd.
        • Kromě důsledků pozorovaných vystavením téže látce nesmíme zapomenout na účinky způsobené vším, co obklopuje nehodu, tj. Možné požáry, výbuchy a co to s sebou přináší. Je důležité zahrnout potenciální psychologické následky, jako je stres a úzkost, protože jsou dalším zdravotním problémem, který se často nezohledňuje.
        • Dalším možným důsledkem, který je třeba vzít v úvahu, je výskyt nemocí, které mohou být přenášeny z jedné živé bytosti na druhou v důsledku vysídlení populace.
      • Důsledky na životní prostředí : nejdůležitějším bodem, který je třeba zdůraznit, je smrt zvířat a rostlin v důsledku kontaminace životního prostředí, a v důsledku toho pokles potravy dostupné pro jiná zvířata nebo domorodé obyvatelstvo.

      Co dělat v případě chemické havárie

      Co dělat v případě chemické havárie
      Pohotovostní tým zachází s obětí po chemické havárii.

        Prevence chemické havárie


        Protože existuje mnoho typů  havárií chemického původu,  a proto se může vyskytnout více situací, které se mohou vyskytnout současně, zaměříme  první pomoc  na provedení okamžitých opatření tak, aby dopady, které jsme již zmínili, byly nejmenší. možné a lze je rychle vyřešit. To by byl základní protokol nebo kroky, které je třeba dodržovat při každém typu chemické havárie:
        • V případě požáru nebo výbuchu : pokud je doma, musí být budova okamžitě evakuována a zavolán hasičský sbor. V budovách s chemickým rizikem obvykle existuje akční protokol a poplašná zařízení, která usnadňují evakuaci a hašení požáru. Pokud se jedná o malý a kontrolovatelný oheň, může být uhasen hasicím zařízením nebo zakrytím pískem nebo kontejnerem vhodné velikosti.
        • Rozlití chemikálií na kůži : Kůže by měla být okamžitě omytá tekoucí vodou po dobu nejméně 15 minut, aby se odstranilo možné množství chemikálie. V místech, jako jsou laboratoře a nemocnice, kde je používání chemických produktů na denním pořádku, existují bezpečnostní sprchy pro případy, kdy je oblast postiženého těla příliš velká. Čím rychleji se provádí praní, tím méně je zranění vážnější.
        • Žíravé chemikálie na kůži : existují produkty, jako jsou určité kyseliny nebo zásady (oxidy, hydroxidy a uhličitany alkalických kovů), které jsou velmi žíravé a minimální kontakt s kůží způsobuje popáleniny a zranění. Pokud dojde k rozlití produktu, okamžitě jej vyjměte ze zdroje, odstraňte potřísněný oděv a omyjte velkým množstvím vody. Je vhodné kontaktovat odborníky a konzultovat opatření, která je třeba přijmout v závislosti na chemické látce.
        • Žíravé chemikálie v očích : v tomto případě je obzvláště důležitý uplynulý čas, protože oči jsou mnohem jemnější než kůže. Čím dříve bude prát, tím menší bude poškození. Jednoduše se umyjte pod tekoucí vodou po dobu nejméně 15 minut ve speciální oční sprše. V těchto situacích by měla být vždy vyhledána lékařská pomoc, bez ohledu na to, jak lehké se může zranění zdát.
        • V případě požití žíravých chemikálií:  nejdůležitější není vyvolávat zvracení nebo nutit ho pít tekutiny. V laboratořích existují speciální protokoly, v nichž je možné neutralizovat v závislosti na tom, zda je produktem kyselina nebo báze. Pokud je osoba v bezvědomí, umístěte ji do bezpečné polohy a kontaktujte pohotovostní službu.
        • V případě vdechnutí chemických produktů:  první věcí je odstranit osobu ze zdroje a vystavit ji čerstvému ​​vzduchu. I v případě poškození plic je nutná okamžitá lékařská pomoc.
        • Rozlité chemikálie:  musí být absorbovány vhodným absorbentem, kompatibilním s látkou a oblast musí být ponechána čistá a dekontaminovaná.
        Chemické havárie jsou jednou z nejlepších situací, jimž lze předcházet, zejména při skladování a přepravě. Pro správné používání je třeba vždy dodržovat bezpečnostní opatření, používat ochranné pomůcky, jako jsou brýle a rukavice, a vždy se ujistit, že je v dobrém stavu.
        Je třeba mít na paměti, že poškození chemickými výrobky má vysoké riziko, že budou trvalé, a proto je velmi důležité, aby každý, kdo s ním bude manipulovat, znal návod k použití každého produktu a byl vždy pozorný na možné nehody.

        Související obsah týkající se první pomoci


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Aktualizováno: srpen 2020
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.