Nosní zlomenina ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅




Nosní zlomenina

Dopravní nehody, pády, „sport“ nebo bojové údery mohou vést ke zlomení nosu. Naučte se, co dělat, a varovné signály, které ukazují na okamžitou lékařskou pomoc.

Seznam článků o nosní zlomenině

  1. Co je to nosní zlomenina
  2. Příznaky nosní zlomeniny
  3. Co dělat v případě nosní zlomeniny?

Co je to nosní zlomenina

Nosní zlomenina
Nejčastější příčinou zlomenin nosu u dospělých jsou dopravní nehody, zatímco u dětí a starších jsou to náhodné pády.

    Nos  se skládá z kostí a především chrupavky. Pokud si to představujeme, jako by to byla pyramida, kde základem jsou nosní dírky a vrchol je horní částí, je pozorováno, že horní částí je kost, která se nazývá nosní můstek. Když sestupujeme, všimneme si, jak kost uvolňuje chrupavku, která odděluje obě nosní dírky, přepážku, která se spojuje s bočními stěnami a poté u základny s nosními křídly. Fraktura nosu je rozbití kterékoli z těchto částí, ať už je to kost nebo chrupavka.
    Podle statistik je nejčastější příčinou zlomeného nosu u dospělých dopravní nehody, zatímco u dětí a starších jsou to náhodné pády. Další časté příčiny jsou také trauma v kontaktních sportech nebo při bojích a útocích.

    Klasifikace nosních zlomenin

    Klasifikace těchto typů zlomenin je složitá kvůli několika faktorům. Zaprvé, síla a trajektorie úderu jsou důležité při určování závažnosti zlomeniny. Rovněž je třeba vzít v úvahu, že se nazální léze vyskytují izolovaně, protože úrazy obvykle ovlivňují více částí obličeje, jako jsou oči nebo kosti lícní kosti.
    Abychom usnadnili klasifikaci nosních zlomenin, můžeme je rozdělit do dvou velkých skupin: jednoduché a komplexní.
    • Jednoduché nosní zlomeniny : jsou ty, které ovlivňují pouze jednu strukturu bez poškození druhé, to znamená, že je poškozena pouze kost nebo pouze chrupavka. V této skupině najdeme:
      • Jednostranný: když je zraněna pouze jedna strana. 
      • Bilaterální: ovlivněny jsou obě strany.
    • Komplexní nosní zlomeniny : v nich zlomenina kosti i chrupavky. V této kategorii opět pozorujeme několik skupin:
      • Rozdrceno: to znamená, že se kost rozpadla na malé fragmenty, což zvyšuje závažnost poranění.
      • Při septálním hematomu se zde hromadí krev v septu nebo v nosním septu, což způsobuje otoky a tlak
      • Při rzi: k fraktuře dochází společně s rány rány různé závažnosti, někdy lze kost vidět i přes otevřenou ránu.


    Příznaky nosní zlomeniny

    Příznaky nosní zlomeniny
    Množství krve závisí na závažnosti zlomeniny a na zlomených krevních cévách.

      Abychom určili, zda je zranění skutečně následkem zlomeniny, musíme věnovat pozornost  typickým klinickým příznakům a symptomům nosní zlomeniny,  které poškozená osoba představuje:
      • Bolest: bolí nos a pocit se při dotyku zvyšuje.
      • Krvácení: Množství krve závisí na závažnosti zlomeniny a zlomených krevních cév. Může se lišit, od několika kapek po kontinuální proud.
      • Edém a hematom: když se v poraněné oblasti hromadí tekutiny a krev, zapálí se, v případě modřin to znamená, že se nahromadí krev a že se nejen objevují v nose, ale mohou se šířit i do dalších částí obličeje. jako oči. Tento jev je patrný po jedné nebo dvou hodinách po zranění, je také charakterizován obtížností a bolestí při dýchání.
      • Deformace: pokud je zlomenina v septu, může se tvář vypadat zdeformovaná, otočená na jednu stranu nebo širší, než je obvyklé. Někdy, když se snažíte přesunout nos, je slyšet praskající zvuk.
      To jsou hlavní příznaky, že je nos zlomený, i když diagnóza není potvrzena, dokud není provedeno rentgenové vyšetření v lékařském středisku.
      V závislosti na závažnosti nosní fraktury může být nezbytné provést počítačovou tomografii, aby bylo možné pozorovat oči a mozek, protože by mohly být postiženy.

      Varovné příznaky při nosní zlomenině

      V případě zlomeniny nosu je nutná okamžitá lékařská pomoc, pokud jsou detekovány následující varovné signály nebo  signály :
      • Krvácení se nezastaví po několika minutách.
      • Z nosu vychází čistá tekutina, což je známkou poškození mozku.
      • Ztráta zraku všeho druhu.
      • Osoba má příliš mnoho problémů s dýcháním.
      • Uvnitř nosu je zánět, podobný hroznu, kvůli hromadění krve uvnitř septa. Tomu se říká septální hematom a musí být vyčerpán.
      V žádném případě byste se nikdy neměli pokoušet snížit zlomeninu. To může provést pouze odborník a za určitých podmínek.
      Osoba by se také neměla pohybovat, pokud existuje podezření na poranění krku nebo zad.
      Nakonec jsou nejdůležitějšími komplikacemi při nehodě tohoto typu nadměrná ztráta krve a septický hematom. Pokud je osoba stabilní, měla by jít do lékařského střediska, aby potvrdila, o jaký typ zlomeniny jde. Pamatujte, že včasná akce exponenciálně zvyšuje vaši šanci na úspěch a schopnost zotavit se.


      Co dělat v případě nosní zlomeniny?

      Co dělat v případě nosní zlomeniny?
      Pokud je fraktura nosu jednoduchá, postačuje léčba nosní dlahy.

        Nos zlomenina  je nejběžnější, pokud jde o zranění nebo následků nehod, které lze nalézt každý den, takže každý by měl vědět, kroky poskytnout včasnou péči, protože to by pomohl minimalizovat komplikace a čas, zkraťte dobu zotavení.
        První a nejnaléhavější věcí je zajistit, aby krk nebyl ovlivněn. Někdy, například při nehodách, byl úder do obličeje tak silný, že by mohl poškodit krk. V takovém případě by se zraněná osoba za žádných okolností neměla pohybovat, udržovat hlavu a krk nehybnou, dokud nepřijde lékařská péče.
        Péče o nosebleed je další. Chcete-li to provést, musíte udržovat polohu vsedě, aniž byste sklopili hlavu dozadu, aby krev neklesla do krku. Připojování nosu ke snížení krvácení může být velmi bolestivé, ale mělo by se o něj pokusit, kdykoli je to možné.
        Zůstaňte v klidu, přepětí vám způsobí další krvácení. Dýchejte ústy a vyhýbejte se panikaření.
        Ke snížení otoku a bolesti lze použít led nebo studené obklady, vždy však mějte na paměti, že led by neměl přijít do přímého kontaktu s pokožkou nebo zůstat déle než 15 minut najednou.
        Po provedení první pomoci a v případě podezření na zlomeninu bude nutné jít do lékařského střediska. Pokud je zlomenina jednoduchá (jak jsme viděli v předchozí klasifikaci),  postačuje léčba nosní dlahy  . Složité zlomeniny však pravděpodobně vyžadují chirurgickou redukci, a v tomto případě, čím dříve se provádí, tím větší je šance na úspěch.

        Související obsah týkající se první pomoci


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Aktualizováno: srpen 2020
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.