Dislokace

 První pomoc




Dislokace

Pokud se kosti uvolní z kloubu a nevrátí se do své přirozené polohy, dojde k dislokaci nebo dislokaci. Jedná se o běžné zranění, proto je důležité vědět, jak v těchto případech jednat.

Seznam článků o ›› Dislokaci

  1. Co je to dislokace
  2. Příčiny dislokací
  3. Příznaky a příznaky dislokace
  4. Co dělat před dislokací
  5. Co dělat v případě dislokace

Co je to dislokace



Dislokace lokte
Loket a rameno jsou některé z nejčastějších vykloubených kloubů.

    Lidské tělo má mnoho kloubů, které umožňují pohyblivost končetin, a jsou vytvářeny spojením některých kostí s ostatními prostřednictvím svalů, vazů a dalších prvků. V normální situaci tyto kusy dokonale zapadají, ale někdy se jedna z těchto částí oddělí od druhé a nevrací se do svého přirozeného postavení, to se nazývá  dislokace nebo dislokace. .
    Jsou chvíle, kdy se kost uvolní z kloubu, ale okamžitě se vrátí do své dutiny, což se v těchto případech vyskytuje, je  subluxace .
    Obecně nejvíce ohroženými klouby jsou kyčle, koleno, loket, kotník a rameno. Dislokace v zásadě nepředstavují bezprostřední životní riziko, ale v případě postižení krevních cév, nervů nebo svalů musí být okamžitě ošetřeny.
    Někdy může být obtížné odlišit zlomeninu - což je zlomená kost - od dislokace. Oběma pacientům je však poskytnuta stejná léčba  první pomoci a bude jim věnována zvláštní pozornost, když zdravotnické služby určí druh zranění, které pacient utrpěl.

    Příčiny dislokací



    Sportovec s bolestí kolene
    Špatná podpora nebo trauma mohou způsobit dislokaci kloubů.

      Tento typ zranění je běžný, protože k jeho výskytu nemusí být zvláštní situace. Úder, ne nutně silný, který je přijímán na konkrétním místě, může vyvinout končetinu, protože k tomu může dojít při špatném držení těla nebo při pádu se špatnou podporou.
      V závislosti na postiženém kloubu se  příčiny dislokace  liší. Nejběžnější jsou:
      • Plece:  mohou být přemístěny dopředu i dozadu; většinou kvůli špatné podpoře paží nebo kvůli velmi náhlým pohybům.
      • Hip:  způsobené silnými dopady na nohu, které působí a způsobují dislokaci.
      • Koleno:  kolenní kloub je složitější, protože se jedná o několik kostí a může dojít k dislokaci v kterémkoli z kloubů. Příčinou dislokace je obvykle nucená rotace, špatná podpora a trauma.
      • Kotník:  Tento kloub je ten, který obvykle utrpí nejvíce traumatická zranění. Kotník musí nést celou váhu těla, absorbuje rány a na nerovném terénu neustále trpí úšklebky. Netrénovaný člověk se špatnou oporou chodidla se s větší pravděpodobností dislokuje, stejně jako obézní lidé, kteří kloub přetěžují. Stačí zranit kotník.
      • Loket:  lokte je častější u dětí než u dospělých, zejména z pádů, když začíná chodit, nebo trhnutí při držení rukou (hlídání lokte).
      • Zpět:  Páteř může také změnit polohu nebo zlomeninu. Obvykle se jedná o silné trauma, jako je pád z velké výšky nebo dopravní nehoda.

      Příznaky a příznaky dislokace



      Oteklý a fialový kotník
      Mít oteklou a pomačkanou oblast může být jasným znakem existence dislokace.

        Dislokace a subluxace, jako většina traumatických zranění, vykazují charakteristické příznaky a symptomy. Někdy se může stát, že pouhým okem nelze určit typ zranění, ať už jde o subluxaci nebo kmen. Léčba však zůstane stejná, dokud lékařské služby neprovedou nezbytné testy k vyhodnocení zranění.
        Existují charakteristiky, které jsou stejné v úplných dislokacích i subluxacích, což jsou:
        • Ostrá a intenzivní bolest, zejména při pokusu o pohyb kloubu nebo nesení váhy.
        • Oteklá a otlačená oblast.
        • Pokud dojde k nervovému postižení, postižená osoba pocítí brnění a možná ochrnutí.
        V případě dislokace, která je vážnějším zraněním, bude také pozorováno:
        • Deformace končetiny, která zaujímá nepřirozené držení těla.
        • Neschopnost přesunout člena.
        • Možné vážné poškození vazů, dokonce vyžadující použití chirurgického zákroku.
        • Větší pravděpodobnost budoucích dislokací, protože vazy se natahují a kloub pravděpodobněji vyjde znovu.

        Co dělat před dislokací



        Léčba dislokace
        Při dislokaci musí být postižená končetina znehybněna smyčkou nebo dlahou.

          Mělo by být zřejmé, že  dislokace  a zlomenina budou vykazovat velmi podobné příznaky a příznaky, což ztěžuje jejich rozlišení. Z tohoto důvodu je důležité postupovat podle několika kroků, které budou fungovat v obou situacích, a tak se vyhnout zbytečným rizikům:
          • Vyhledejte postižený kloub. Pokud má oběť podezření, že byl zraněn jeho záda, krk nebo kyčle, nepohybujte jej. Zavolejte na tísňové číslo a počkejte, až přijdou, aniž byste oběť kdykoli opustili.
          • Imobilizujte končetinu v poloze, ve které byla nalezena (bez manipulace), smyčkou nebo improvizovanou dlahou. Cílem je, aby se končetina pohybovala co nejméně, ale všimla si, že není příliš těsná. V případě subluxace umístěte končetinu do normální anatomické polohy a znehybněte ji, aby byl pacient pohodlný.
          • Pokud se vyskytnou rány, měli by se před znehybněním končetiny očistit a zakrýt sterilní gázou nebo čistým hadříkem.
          • Aplikujte lokální nachlazení (led, lahve se studenou vodou), abyste snížili zánět a bolest.
          • Nechte kloub v klidu.
          • Po zajištění kloubu přemístěte poškozenou osobu do nemocnice, aby bylo možné provést příslušné testy a provést příslušnou léčbu.

          Co dělat v případě dislokace



          Sportovec pomáhá dalším zraněným
          V případě dislokace je lepší nezkoušet přemístit kloub, protože by to mohlo způsobit zlomeninu.

            Stejně jako ve všech situacích existují určitá pravidla, která je třeba dodržovat, aby se se zraněnou osobou zacházelo správně a aby nebyla vystavena rizikům v důsledku bezohlednosti. Co dělat v případě dislokace nebo dislokace:
            • Nenechávejte oběť kdykoli, dokud se o ni nemohou starat zdravotnické služby, rodina atd.
            • Nikdy se nepokoušejte jakýmkoli způsobem přemístit kloub nebo manipulovat s končetinami. Pokud se ukáže, že se jedná o zlomeninu, způsobilo by to velké poškození a hodně bolesti, a pokud by se manévr provedl nesprávně, mohlo by dojít k trvalému zranění.
            • Neaplikujte masti ani neposkytujte léky, pokud to dříve neurčil lékař.
            • Nehýbejte osobou, u které existuje podezření na poranění krku, páteře nebo kyčle. V případě, že je nezbytně nutné se s ním pohybovat (protože je například na silnici), vytáhněte si šaty a neprovádějte náhlé pohyby.
            • Nemasírujte oblast poškozenou dislokací, protože by to způsobilo pouze větší poškození a žádný užitek.

            Související obsah pro kategorii ›› První pomoc


            První pomoc 

            Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

             
            Aktualizováno: 1. srpna 2020
            Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
            Informace zde poskytnuté by neměly být použity během lékařské pohotovosti nebo pro diagnostiku nebo léčbu jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.