Zlomenina prstu ᐈ První pomoc ✅

 ᐈ  První pomoc  ✅



Zlomenina prstu

Pracujeme a hrajeme sporty pomocí našich prstů, takže není vyloučeno, že tyto užitečné „nástroje“ utrpí zranění, jako je zlomenina. Znáte první pomoc, která se má použít v případě zlomení prstu.

Seznam článků o zlomení prstu

  1. Co je zlomenina prstu a co může způsobit
  2. Známky a příznaky zlomeniny prstu
  3. Co dělat v případě zlomení prstu

Co je zlomenina prstu a co může způsobit


Rentgenové zlomeniny prstu
Závažnější zlomení prstů může vyléčit čtyři až šest týdnů a může dokonce vyžadovat chirurgický zákrok.

    Úrazy do prstů, ať už z ruky nebo nohy, jsou jednou z nejběžnějších věcí. Od typického kopu po stolovou nohu, po ty, které byly vytvořeny sportovní praxí. A to proto, že je používáme k tomu, abychom se dostali do kontaktu se vším, co nás obklopuje, jsou našimi pracovními nástroji, a proto s větší pravděpodobností utrpí nehody.
    Obvykle jsou rány, které si sami dáváme, malé, kromě bolesti a nepohodlí, které mohou způsobit, i po několika dnech. Někdy se však stane, že tento úder způsobí skutečné zranění a vyžaduje lékařskou péči, jedná se o  zlomeniny prstů .
    V tomto článku vás naučíme některé základní techniky, jak provést  první pomoc  v případě, že budete čelit zlomeným prstům, a poskytneme úlevu, než budete moci v případě potřeby jít do lékařského střediska hledat specializovanější péči.

    Druhy a příčiny zlomenin prstů

    Jedním z nejčastějších zranění, když mluvíme o prstech, jsou zlomeniny. Zlomenina je zlomení kosti a nastává, když je aplikována síla nebo tření větší než je její odpor, čímž se zlomí struktura. Přesně to samé jako dřevěná hůl, pokud by ji ohýbala nebo bila.
    Existuje mnoho způsobů nebo situací, které mohou způsobit zlomený prst, ale všechny mohou spadat do tří skupin:
    • Přímé zlomeniny traumatu:  původ je v přímém úderu tupým předmětem, který rozdrtí kost a zlomí ji, jako je kladivo na prst nebo pád na zem.
    • Nepřímé zlomeniny traumatu: na  rozdíl od přímého traumatu není zde energetické zaměření na stejném místě jako zlomenina, ale daleko, a způsobuje to extrémní rotaci kostí. Například, když jsou prsty ruky zkrouceny a jedna kost se otáčí nad druhou, což způsobuje zlomení. Tato skupina zahrnuje zlomeniny tahu, kde měkké tkáně připojené k tahu kosti, dokud se tato část připevnění nezlomí a část kosti se nezavede.
    • Spontánní zlomeniny:  vznikají, když je ve stejném bodě vyvíjena konstantní síla, která končí opotřebením kosti a způsobením zlomení. Nazývají se také únavové zlomeniny a běžci a sportovci jsou běžní.
    Doba  hojení  těchto zlomenin závisí na závažnosti zlomeniny. Pokud se jedná o mírnou prasklinu, může stačit dva týdny odpočinku, avšak závažnější slzy mohou trvat čtyři až šest týdnů, než se uzdraví, a dokonce vyžadují chirurgický zákrok. Pokud byl hřeb zasažen, bude pravděpodobně spadnout po týdnu nebo dvou a nový hřebík se začne ukazovat po měsíci.


    Známky a příznaky zlomeniny prstu


    Příznaky zlomeniny prstu
    Mobilita zlomeného prstu bude výrazně snížena v důsledku bolesti a otoku.

      Jako   běžný příznak při jakémkoli poškození, které zahrnuje  zlomeninu jednoho nebo více prstů,  máme akutní bolest, která je obvykle pulzující bolest v klidu a zvyšuje se pohybem nebo při dotyku. Tato bolest je obvykle doprovázena zvýšením místní teploty a pocitem pálení na prstu.
      Otok se obvykle objevuje po několika minutách, pod nehtem se může dokonce vytvořit hematom a díky hromadění krve může být stále černější. Pokud byl úder do prstu velmi přímý, mohl by hřeb vypadnout.
      Kvůli bolesti a otoku se výrazně sníží pohyblivost prstu. V závislosti na postižené kosti bude mobilita více či méně ovlivněna. Slza v proximálním falangu, kde bude mít prst velmi malou pohyblivost, není stejná jako slza v distálním falangu, která se pohybuje méně, a proto je méně obtěžující.
      Deformace prstů se mohou objevit také tehdy, pokud byla kost přemístěna z původní polohy, a dokonce způsobila otevřenou ránu, kde je vidět kost. V těchto případech je mobilita extrémně snížena intenzivní bolestí, která ji doprovází.

      Potvrďte, že prst je zlomený

      Diagnóza zlomeniny prstu pouhým okem je obtížná, pouze v případech, kdy skutečně dochází k malformaci nebo otevřené ráně, je snadné pozorovat, ale pokud ne, bude pro potvrzení diagnózy nutný rentgenový test.
      Pokud jsou otoky a bolest velmi extrémní a pohyblivost je velmi snížená, lze předpokládat, ale nezajistit. Někdy při pohybu prstem uslyšíte zvuk jako praskání, bude to znamenat, že se jedná o zlomeninu, a navíc jsou obě části kosti úplně odděleny a otírají se o sebe.


      Co dělat v případě zlomení prstu


      První pomoc v případě zlomení prstu
      Prst by se neměl dlahat, dokud rentgen nezjistí stav zlomeniny.

        Největší problémy se  zlomeninami prstů  jsou především zvládání otoku a zvládání bolesti. Za tímto účelem existují určitá opatření  první pomoci,  která pomohou léčit zranění, dokud nebude možné vyhledat lékařskou pomoc. Tady je to, co dělat a co neudělat, pokud se staráte o někoho se zlomeným prstem:
        • První věc je mít ruku postiženého prstu v klidu a mírně zvednutou. Zabráníte tak hromadění tekutiny na prstu a zmírníte otoky a tím i bolest. V případě chodidla zkuste chodit co nejmenší a jako ruka držte končetinu ve zvýšené poloze.
        • Naneste studenou, buď studenou vodu, nebo se zabalí do sáčku. Nachlazení, kromě snížení otoku, zmírňuje bolest.
        • V případě otevřené a krvácející rány zkuste krvácení zastavit gázou nebo ručníkem mírným přímým tlakem.
        • Pokud není pozorována žádná zjevná deformace nebo otevřené rány, může být poraněný prst imobilizován páskou jeho připojením k jednomu z prstů vedle něj, dávejte pozor, aby se příliš nepřitahoval. To snižuje mobilitu a zabraňuje mnoha nepohodlím. Pokud existuje deformace a je velmi bolestivé dotknout se, vyhněte se imobilizaci, dokud nebude přístup ke specializované péči.
        • Někdy se krev hromadí pod nehtem a způsobuje nesnesitelný tlak a bolest. Může být nutné vypustit krev technikou zvanou trepanace, ale je třeba se jí vyhnout doma a je nejlepší jít do lékařského střediska, kde může být prováděna s větší asepsií.
        • Nikdy štípejte prst, protože stav zlomeniny není jistý, dokud to není vidět rentgenem.
        • Pokud se nepokoušíte narovnat deformovaný prst, může to zlomeninu ještě zhoršit a způsobit komplikace.
        • Kdykoli jsou pozorovány deformace nebo otevřená rána, navštivte lékařské středisko.
        • Vyhledejte odbornou pomoc, pokud dojde ke ztrátě citlivosti nebo celkové pohyblivosti prstu, poškození nervu nebo šlachy a jejich oprava vyžaduje chirurgický zákrok.
        • K léčbě bolesti lze brát volně prodejné léky, jako je paracetamol nebo ibuprofen, vždy podle příslušných pokynů. Existují také analgetické a protizánětlivé masti a spreje pro lokální léčbu.
        Těmto typům zranění je obtížné zabránit, protože úrazy se vyskytují kdekoli a kdykoli. Především je třeba dávat pozor při zavírání dveří a oken a učit děti, aby dávaly pozor, aby nezachytily prsty.

        Související obsah týkající se první pomoci


        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Aktualizováno: srpen 2020
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.