Zmrazení ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅





Zmrazení

Omrzlina je způsobena vystavením tkání extrémnímu chladu. Pokud nebude včas zasaženo, zranění mohou být vážná nebo nevratná. Vědět, jak byste měli jednat, abyste pomohli oběti.

Seznam článků o zmrazení

  1. Co je omrzlina a jak k němu dochází
  2. Druhy zmrazení
  3. Příznaky omrzliny
  4. Co dělat v případě omrzliny
  5. Co dělat v případě omrzliny
  6. Jak zabránit omrzlinám

Co je omrzlina a jak k němu dochází

Muž s příznaky omrzliny

    Jak již název napovídá,  omrzlina  je vážným poškozením tkání v důsledku vystavení  extrémnímu chladu .
    Při extrémně chladném počasí se v tkáních, které jsou vystaveny, objevují léze, zejména v oblastech těla, které jsou více náchylné k omrzlinám: ruce, nohy, nos, obličej a uši. Je to proto, že mechanismus regulace teploty spočívá v koncentraci krve v životně důležitých orgánech, jako je srdce, plíce nebo mozek. V periferních oblastech, jako jsou ruce nebo nohy, dochází k  vazokonstrikci  a nesou méně krve, a proto se velmi snadno ochladzují.
    Pokud je zima příliš intenzivní, mohou jiné tekutiny, jako je plazma, zamrznout, což ztěžuje krevní oběh.
    Existují dva hlavní faktory, které určují, jak se má končetina zmrazit:
    • V první fázi tvoří zima ledové krystaly uvnitř buněk, které způsobují tuto vazokonstrikci.
    • V důsledku toho je nedostatek oxygenace, která způsobuje buněčnou smrt, také nazývaná  gangréna . Mechanismus je velmi podobný mechanismu popálenin.
    Omrzlina je běžným problémem ve sportu, jako je  horolezectví  nebo  horolezectví , přičemž nejcitlivějšími částmi a nejčastěji zmrazenými jsou prsty a nos.


    Druhy zmrazení

    Druhy zmrazení

      Klasifikace úrovně omrzliny nebo  typů omrzliny se provádí v závislosti na hloubce poranění, přesně jako v případě popálenin.
      • Povrchový omrzlina : chlad způsobuje zamrznutí povrchových vrstev tkáně dermis, avšak pod touto vrstvou ještě nebyly ovlivněny ostatní tkáně. Plocha léze je bledá a bělavá a na dotek bude zledovatělá, ale pod zmrazenými tkáněmi jsou stále funkční části, které se při stlačení cítí pružné. To je důležité, protože to naznačuje, že se jedná o mírné nebo střední zranění a vaše prognóza je dobrá.
      • Hluboký omrzlina: Když omrzlina dosáhne hluboké úrovně, dojde k nejzávažnějším zraněním. Ovlivňuje nejen povrchovou pokožku, jako v předchozím případě, ale také hlubší orgány a tkáně, jako jsou svaly, šlachy a dokonce i kosti. Na rozdíl od toho, co se stalo s povrchními zraněními, při stisknutí oblasti se bude cítit ledově, bez charakteristické pružnosti tkání. Kůže nabírá modrou nebo šedavou barvu.

      Příznaky omrzliny

      Příznaky omrzliny

        Tyto  příznaky omrzlin  se objevují pokud jde o čas vystavení chladu, počínaje mírné hypotermie obětí a pokračuje, pokud se neléčí, až do úplného a možné ztráty újmy v postižené končetiny.
        Aby mohlo dojít k zamrznutí, musí být pokojová teplota nulová.
        • Proces začíná  pocitem chladu  v postižené oblasti. V tomto okamžiku člověk jedná, aby reguloval svou teplotu: tře oblast, třese se a pohybuje se, aby podporoval průtok krve.
        • Bledost a bolesti objeví  .
        • Pokud budete pokračovat v postupu, oblast se znecitliví. Osoba již necítí bolest, ale  kůže se zbarví bělavě , jako svíčka vosk.
        • Pokud se závažnost procesu zvýší,  oblast ztvrdne a získá namodralou barvu .
        • Indikativní známkou závažnosti jsou puchýře. Když se objeví, je to známka toho, že jednotlivec mohl ztratit tu část těla. Vyskytuje se většinou na prstech nebo na nohou. Pokud tekutina v blistru obsahuje krev, jsou tyto tkáně pravděpodobně nenávratné a ztracené.
        • Postižená tkáň skončí umíráním a asi po týdnu se vytvoří  vrstva tvrdé černé kůže , která ukazuje, že oblast je mrtvá a končí se oddělující, a může mít postižené svaly, šlachy, nervy atd.
        • Pokud krevní cévy nebyly ovlivněny, je možné zotavení a obvykle úplné, zatímco pokud byly zmrazeny, je poškození trvalé a může být nutná  amputace .

        Co dělat v případě omrzliny

        Co dělat v případě omrzliny

          Některá opatření první pomoci, která mají být přijata v případě  omrzliny,  jsou zřejmá a snadno zapamatovatelná, nikdy však neuškodí být jasné, o všech bodech pro účinnou péči.
          • Odstranění osoby z chladu  je prvním opatřením; Je-li to možné, přesune se na teplé místo. Je třeba poznamenat, že oděv není vlhký a v takovém případě by měl být odstraněn.
          • Zavolejte  co nejpřesněji na pohotovostní službu, která situaci popisuje.
          • Aplikujte první pomoc,  aby byla osoba v teple , například pomocí teplé vody k ponoření poškozených částí nebo horkých hadříků v těchto oblastech. Správná teplota vody je 38 nebo 40 stupňů a musí být udržována v teple, aby se napomohlo opětovnému zahřátí. Bude známo, že tento proces byl ukončen, když pokožka získá normální barvu, je hladká a znovu získává citlivost.
          • Bandage zmrazené oblasti , ale nevyvíjejte tlak. Když jsou léze na prstech, je ideální je zabalit je sterilní gázou každý zvlášť.
          • Rozmrazené oblasti by se měly  pohybovat co nejméně .
          • Po rozmrazení oblasti  je velmi nebezpečné opět zamrznout , protože poškození bude vážnější. Pokud tedy není možné udržovat osobu v teple, bude muset proces ohřevu počkat, až bude nalezeno bezpečnější místo (dům, auto atd.).
          • Udržujte osobu hydratovanou  horkými nápoji

          Co dělat v případě omrzliny

          Co dělat v případě omrzliny

            Stejně jako ve všech situacích, první pomoc pomáhá udržovat situaci pod kontrolou a přispívá ke zlepšení oběti, ale je třeba vzít v úvahu i akce, které by mohly zhoršit stav osoby trpící omrzlinami:
            • Nikdy byste neměli třít zamrzlou oblast . Tkaniny jsou velmi křehké a nemělo by se s nimi zacházet.
            • Nepoužívejte puchýře  ani nevypouštějte tekutinu.
            • Nepoužívejte přímé teplo, jako  jsou elektrické přikrývky, sušičky nebo oheň. Kvůli ztrátě citlivosti by mohlo dojít k popáleninám, aniž by si to oběť všimla.
            • Nezmrazujte oblast, pokud si nejste jisti, že ji můžete udržovat v teple .
            • Vyhněte se chůzi,  pokud máte zmrznuté nohy.
            •  Během regenerace nepijte alkoholické nápoje ani kouř . Vazokonstrikce, kterou způsobují, by zpozdila hojení.

            Jak zabránit omrzlinám

            Jak zabránit omrzlinám

              Nejdůležitější věcí při  prevenci omrzlin  je znát faktory, které přispívají k jejímu výskytu. Některé z těchto  faktorů jsou okolní , jako je silný vítr, extrémní chlad a vlhkost. Proto, když se očekává, že budete vystaveni extrémním povětrnostním podmínkám, je nezbytné používat speciální oblečení proti chladu, voděodolné a snižující vítr, nenechávejte části těla nezakryté, kde může dojít ke ztrátě tepla, a vyhýbejte se oblečení a boty, které jsou příliš těsné nebo příliš těsné.
              Další faktory, které mohou vést k omrzlinám, souvisí se  schopností těla se samoregulovat . Konzumace tabáku a alkoholu ovlivňuje oběhový systém a v takových situacích je obtížnější udržovat teplo ve všech částech těla. Také určitá onemocnění, jako je diabetes, jsou rizikovým faktorem v důsledku vazokonstrikce krevních cév, zejména v rukou, nohou a obličeji.
              V případě dlouhodobého vystavení chladu, abyste  předešli možnému omrzlinám  , je také důležité zajistit, že budete udržovat dobrou stravu, která zajistí   vhodný příjem kalorií a dobrý odpočinek.
              Kromě toho, pokud jsme zapojeni do situace extrémního chladu, například během sněhové bouře, musíme  zvýšit naši fyzickou aktivitu  a neustále se pohybovat, abychom neztráceli teplo.

              Související obsah týkající se první pomoci


              První pomoc 

              Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

               
              Aktualizováno: srpen 2020
              Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
              Informace zde uvedené by neměly být použity během lékařské pohotovosti nebo pro diagnostiku nebo léčbu jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.