Nouzové doručení

První pomoc


Nouzové doručení


Vysvětlujeme, jak jednat v případě nouzového porodu, když těhotná žena rozbije vodu nebo má časté kontrakce a není dost času jít do lékařského střediska a nechat se porod navštívit.

Seznam článků o ›› Nouzové doručení

  1. Nouzové doručení, jak jednat
  2. Příznaky začátku porodu
  3. Jak se zúčastnit nouzového doručení
  4. Následná péče po nouzovém doručení
  5. Co dělat v případě nouzového doručení

Nouzové doručení, jak jednat


Nouzové doručení, jak jednat

    Normálně těhotné ženy mají tendenci kontrolovat čas porodu, vědí víceméně datum, kdy jsou splatné, a mají košík po ruce, takže když se přiblíží den narození, mohou rychle a bezpečně porodit do nemocnice. dobře se o ně starají lékaři. Mohou však nastat okolnosti, kdy dítě přijde nečekaně a není čas jít do nemocničního centra. Pak je vhodné vědět, jak postupovat při poskytování pomoci v  nouzových situacích,  dokud odborníci nepřijdou.
    Proces porodu se obvykle provádí, když je plod již připraven přežít v zahraničí, a bez výskytu komplikací by mohl být proveden pouze s intervencí matky. Ale i když se jedná o přirozený proces, nedochází vždy bez nebezpečí a obtíží, takže těhotná žena by měla být vždy odvezena do nemocničního centra, aby těmto komplikacím zabránila nebo vyřešila.
    V případě nouzového stavu nebo dodávky mimo nemocnici jsou dvě   nejdůležitější nebezpečí, která můžeme najít:
    • Dusivé dítě.
    • Poporodní krvácení od matky.

    Příznaky začátku porodu


    Příznaky začátku porodu

      Nejprve je třeba identifikovat začátek práce. Každá žena a každé porod jsou odlišné a ne všechny se vyskytují stejným způsobem, takže obecné porod bude považováno za model, ve kterém se objeví tyto příznaky a příznaky začátku porodu:
      • Zpočátku to vypadá, jako byste se cítili jako močení kvůli tlaku vyvíjenému na močový měchýř a konečník.
      • Pohyby plodu klesají.
      • Slabé kontrakce začínají, nejsou příliš bolestivé a bez rytmu.
      • Po chvíli se začnou objevovat nejbolestivější, skutečné kontrakce, s frekvencí od 3 do 6 za hodinu.
      • Sliznice, která uzavírá děložní hrdlo, se uvolní a žena si všimne, jak vypuzuje silný a poněkud krvavý výboj.
      • Je to  přestávka na vodu , plodový vak, kde se dítě rozbije. V této době budou kontrakce častější a začíná fáze vylučování dítěte.
      • Délka práce závisí na tom, zda žena dříve porodila. Gilts obvykle trvá déle, ale průměrný rozsah se pohybuje od 7 do 14 hodin.

      Jak se zúčastnit nouzového doručení


      Jak by se měla osoba účastnit nouzového doručení

        Normálně, když žena rozbije vodu nebo má časté kontrakce, je dost času jít do lékařského střediska a nechat ošetřit porod, ale může se stát, že k porodu dojde v jiném prostředí. V takovém případě bude těhotná žena potřebovat pomoc, dokud nedojde k lékařské pomoci. Pořadí akcí bude následující:
        • Uklidněte těhotnou ženu:  Žena musí dýchat klidně a otevřenými ústy.
        • Vezměte ji na místo, které je co nejpohodlnější a nejčistší , na posteli nebo na podlaze pokryté prostěradly, přikrývkami nebo oblečením. Oblast genitálií by měla mít plachtu co nejčistší. Pokud není k dispozici, použijí se ručníky, čistý papír nebo čisté oblečení. Pokud je to možné, umyjte matčiny pohlavní orgány mýdlem a vodou.
        • Položte těhotnou ženu na záda s koleny ohnutými a nohama od sebe.  Ukáže to dilataci genitálií a bude vědět, kdy začalo období vyhoštění.

        První pomoc při nouzovém doručení

        Žena může být v této fázi několik hodin. Když se děloha rozšiřuje asi 10 cm, nebo je-li vidět hlava dítěte, je čas aplikovat první pomoc a zasáhnout do práce. Představení bude následující.
        • Během této fáze je velmi důležité  zajistit matce bezpečnost .
        • Během kontrakcí  povzbuzujte ženu k porodu . Naléhejte na něj, aby křičel nebo nemluvil, aby byl tlak silnější a efektivnější. Mezi kontrakcemi byste měli odpočívat a zotavovat se.
        • První věc, která by měla vyjít, je  hlava dítěte . Když začne vyjít, položte ruku na hlavu dítěte a vyvíjejte velmi jemný tlak. Cílem toho je, že k porodu nedochází velmi rychle, ale hlava musí při kontrakci a díky tlaku matky vycházet ven.
        • Jakmile je hlava ven, je ověřeno, že nemá  pupeční šňůru omotanou kolem krku . V případě, že jste v okolí, nebuďte vystrašení, jemně zatáhněte prstem a odviňte jej, přejeďte jej přes hlavu dítěte, čímž se vyhnete uškrcení.
        • V tomto okamžiku se zbytek děje velmi rychle a téměř bez zásahu. Hlava dítěte je podepřena, zatímco matka stále tlačí, dokud  nejsou ramena odstraněna . Je třeba poznamenat, že jsou pokryty tekutinami, takže je třeba je držet jemně, ale pevně.
        • Může se stát, že dítě pochází z hýždí. V takovém případě nemusíte být vyplašeni, jen ji držte a nechte zbytek těla vyjmout, aniž byste ji vytáhli.
        • Jakmile bude venku  , bude dítě umístěno na matčině klíně . To je důležité, protože novorozenci ztrácí hodně tepla a matka je schopna regulovat teplotu těla, aby chránila dítě.
        • Vyčistěte ústa a nos dítěte , protože musí vytékat veškerou tekutinu z plic. Nepoklesejte na záda, jen ji držte vzhůru nohama a jemně masírujte záda. Pokud dítě začne kašlat, kýchat nebo plakat, je to dobré znamení.
        • K  oříznutí pupeční šňůry  se použijí široké nitě k upevnění konců. První uzel bude vytvořen asi 10 cm od dítěte a druhý uzel ve vzdálenosti 5 cm od prvního. Úsek kabelu mezi dvěma uzly nesmí mít puls a jakmile bude zkontrolován, bude řezán nůžkami co nejčistší. Po řezu zkontrolujte, zda nedošlo ke ztrátám krve z konců.
        • Po přibližně 30 minutách matka pocítí kontrakce, aby  dodala placentu . Kabel by neměl být vytažen, pouze žena je schopna ho vyloučit.

        Následná péče po nouzovém doručení


        Následná péče po nouzovém doručení

          V tomto okamžiku zbývá jen zkontrolovat, zda jsou dítě i matka v dobrém stavu. Proto se oceňuje řada znaků:
          • Dětská barva: Je normální, že během prvních minut vypadají vaše ruce a nohy namodralé, jakmile začnete hlouběji dýchat, bude mít růžovou barvu.
          • Pokud dítě nebude dýchat, měla by být jeho ústa vyčištěna a měla by začít od úst k ústům, jemně fouká do úst a nosu dítěte.
          • Teplota:  nejlepší pro dítě je být v náručí své matky, při styku s kůží a pokud možno stimulovat ho kojení co nejdříve. Matka a dítě budou pokryty prostěradlem nebo oblečením, které jim zabrání v chladu.
          • Poporodní krvácení:  zkontrolujte krvácení genitálií matky. Těžké krvácení je nebezpečné a je věcí nejvyšší lékařské pohotovosti.
          • Pokuste se co nejdříve dostat matku a dítě do nedaleké nemocnice. Noste placentu také, protože může lékařům poskytovat informace o porodu.
          • Jednou v nemocnici se snaží odborníkům popsat, jak k porodu došlo, jak dlouho to trvalo, zda matka nebo dítě utrpělo nějaký druh problému atd.

          Co dělat v případě nouzového doručení

          Co dělat v případě nouzového doručení

            Během nouzové péče o porodu je třeba se vyvarovat:
            • Během porodu nemačkejte břicho matky. Mohlo by to poškodit plod.
            • Netahejte dítě. Ať už to vychází z hlavy nebo z hýždí, je pevně drženo, ale v žádném okamžiku by nemělo být vytaženo.
            • Netahejte pupeční šňůru, abyste urychlili doručení placenty.
            • Nepokoušejte dítě jednou venku. Pro stimulaci je dostatečná jemná masáž.
            • Jakmile je dítě venku, je pokryto tekutinou a krví, která musí být vyčištěna. Poté je na pokožce dítěte pozorována bělavá vrstva tuku. Je to „vermix caseosa“, je to dobré pro kojence a chrání je před infekcemi a nachlazením, takže by nemělo trvat na čištění.

            Související obsah pro kategorii ›› První pomoc


            První pomoc 

            Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

             
            Aktualizováno: 1. srpna 2020
            Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
            Informace zde poskytnuté by neměly být použity během lékařské pohotovosti nebo pro diagnostiku nebo léčbu jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.