Otrava rohovky ᐈ První pomoc ✅

  ᐈ  První pomoc  ✅




Otrava rohovky

Otrava rohovky nebo vřed nastává, když je rohovka zraněna v důsledku drobných škrábanců nebo trhlin. Správná ochrana očí a včasná první pomoc mohou zachránit zrak.

Seznam obsahu oděru rohovky

  1. Co je to otrava rohovky
  2. Příčiny a příznaky otěru rohovky
  3. Dos and Don'ts for Coreal Abrasion 

Co je to otrava rohovky

Oči s oděrem rohovky
Poranění rohovky může způsobit jizvu, která ovlivňuje vidění.

    K  oděru  nebo  rohovkovému vředu  dochází, když  je poškozena vnější průhledná vrstva  oka, která je často způsobena malými škrábanci nebo trhlinami. Tyto léze jsou velmi nepříjemné a když se uzdraví, mohou na rohovce zanechat  jizvu -  což ovlivňuje vidění - což v mnoha případech vyžaduje chirurgický zákrok k jejímu odstranění.
    Oči jsou jednou z nejcitlivějších částí lidského těla díky důležité funkci, kterou vykonávají, vizi. Proto jsou dobře chráněni víčky a řasami, kromě mimovolného reflexu, který nás nutí rychle zavřít oči, abychom se vyhnuli poškození nebo roztržení, které táhne a odstraňuje částice z povrchu oka.
    Ale navzdory všem těmto ochranným mechanismům jsou zranění někdy nevyhnutelná. Obvykle se vyskytují ve vnější vrstvě oka zvané  rohovka , průhledná vrstva, která zakrývá oko a která nám společně s čočkou umožňuje správné zaostření.
    Oděr rohovky je běžný problém, který se vyskytuje zejména u dětí, ačkoli venkovní sporty, jako je jízda na kole, také zvyšují riziko vniknutí cizích prvků do očí a poškození.

    Příčiny a příznaky oděru rohovky

    Žena si nasadí kontaktní čočky
    Neustálé nasazování a odstraňování kontaktních čoček může způsobit poškození rohovky.

      Známky a příznaky otěru rohovky


      Existuje několik  příčin  pro  rohovky oděru  nebo  poranění rohovky , ale nejčastější jsou:
      • Přímé trauma : Samozřejmě , každý úder může způsobit zranění.
      • Cizí tělesa : Cizí tělesa jsou jakýkoli vnější prvek, jako jsou skvrny prachu, řasy, písek nebo malé třísky, které se mohou dostat do očí a trhat rohovku. Tyto škrábance jsou také nebezpečné z důvodu možného rizika infekce.
      • Kontaktní čočky : neustálé nasazování a vyjímání kontaktních čoček způsobuje častá zranění.
      • Manipulace : Někdy jsme si příliš namáhali oči a rohovka byla poškozena. To je velmi běžné u velmi malých dětí, které dosud neovládají sílu.

      Příčiny oděru rohovky

      Obvykle si všimneme, když se něco dostane do našeho oka, a je zřejmé, že pokud po několika hodinách je to stále podrážděno, je to proto, že došlo ke zranění. Není tomu však vždy tak, a my musíme znát  znaky, které identifikují otěru rohovky , zejména u dětí.
      • Bolest očí, pálení a podráždění zarudnutím.
      • Pocit, že máte něco v oku.
      • Roztržení; oko vytváří slzy ve snaze očistit se a odstranit to, co způsobuje poškození.
      • U dětí lze v postiženém oku pozorovat nadměrné mrknutí a někdy udržují víčko zavřené.
      • Může se objevit rozmazané vidění a citlivost na světlo.
      • Někdy je provázena bolestmi hlavy.

      Dos and Don'ts for Coreal Abrasion

      Pracovník na sobě helmu a ochranné brýle a sluchátka
      Ochranné brýle musí být vždy používány na pracovních místech, kde existuje riziko jejich poškození.

        Varovné příznaky a prevence otěru rohovky


        V převážné většině případů   je otěr rohovky způsoben drobnými zraněními, která se po dvou dnech spontánně uzdraví; trhání pomáhá odvádět všechny cizí částice, jako je písek, řasy, hmyz atd. První pomoc abraze rohovky , jsou  pro detekci nebezpečí úrazu a podle toho jednat a prevenci komplikací:
        • Je-li podezření na zranění, nemějte oči.
        • V případě cizího tělesa by mělo být umožněno protékat slzám. Pokud je to žádoucí, může být použit fyziologický roztok, který napomáhá praní při pokusu o odstranění sterilní bavlny nebo gázy.
        • Pokud je škodlivý prvek zabudován do očí, nikdy byste se jej neměli snažit odstranit doma, vždy bude nutné jít do zdravotního střediska. V tomto případě je zvláště důležité, abyste si nemnul oči. Pokud je postiženou osobou dítě, musí zůstat v neustálé ostražitosti.
        • Oční náplast lze použít jako ochrannou bariéru, zatímco se oko vyléčí.
        • Nenoste kontaktní čočky, dokud nejsou plně zahojeny, aby nedošlo k infekci a komplikacím.
        • Existují oční masti a kapky, které kromě toho, že antibiotika chrání před infekcemi, podporují hojení.
        • V případě silné bolesti je možné užívat volně prodejné přípravky proti bolesti, paracetamol a ibuprofen, vždy podle pokynů.
        Pokud jsou kdykoli pochybnosti o závažnosti poranění, je nutné jít do lékařského střediska a potvrdit diagnózu. Totéž se stane, pokud se budete i nadále cítit nepohodlí po dvou dnech, protože to může svědčit o komplikaci.

        Jako vždy je nejlepší léčbou prevence a v tomto případě znamená ochrana očí péči o zrak. Ochranné brýle by měly být používány vždy na místech, kde je riziko poškození, stejně jako při sportu. První pomoc může zachránit zrak.

        Související obsah o první pomoci

        První pomoc 

        Kousnutí hmyzem, úžeh, pořezání a poranění, popáleniny ... Kde je tělo, existuje nebezpečí, proto vám nabízíme tipy a domácí léky, které vám pomohou dostat se z cesty, dokud nedostanete pomoc profesionála.

         
        Aktualizováno: srpen 2020
        Napsal redakční tým: WebMD - Health Solutions
        Informace zde uvedené by neměly být používány během lékařské pohotovosti ani při diagnostice nebo léčbě jakéhokoli zdravotního stavu. Diagnóza a léčba všech zdravotních stavů by měla být konzultována s licencovaným lékařem.